PRIPADNICI SAJ-a ČUVAJU članove kriminalnih klanova u ZIKS-u - Volim Podgoricu

PRIPADNICI SAJ-a ČUVAJU članove kriminalnih klanova u ZIKS-u

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice unutar zidina spuškog zatvora čuvaju živote nekoliko osuđenih članova primorskih kriminalnih klanova, čija je bezbjednost ugoržena, pišu “Vijesti”.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da naoružani sajovci posljednjih noći patroliraju zatvorom, ali  i da njihove kolege iz drugih jedinica tokom noći obilaze zidine Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Sagovornik  iz Uprave policije objasnio je da je doskorašnji  direktor ZIKS-a Miljan Perović nedavno tražio asistenciju policije.

“SAJ je dobio zaduženje da tokom noći bude na usluzi kolegama iz ZIKS-a. Tamo su duže od mjesec”, kazao je on.

Visoko pozicionirani službenik ZIKS-a objasnio je da je zaduženje specijalaca da obezbjeđuju sprovođenje bezbjednosno interesantnih osuđenika do Službe hitne pomoći ili Urgentnog bloka.

“Neki osuđenici imaju  zdravstvene probleme zbog čega se moraju  sprovoditi  van Zavoda i to  iziskuje dodatne mjere bezbjednosti…  Ne možemo se oslanjati na to da čekamo patrolu policije da asistira tokom sprovođenja ako im se zdravstveno stanje pogorša tokom noći, pa smo našli kompromisno rješenje. Takav je slučaj sa osuđenikom Igorom Božovićem, koji je zbog zdravstvenih problema često tokom noći sprovođen do zdravstvene ustanove van zatvora”, rekao je taj službenik.

Bezbjednost navodnog člana kavačkog kriminalnog  klana već je bila ugrožena iza spuških zidina.

“Božoviću kazna ističe početkom avgusta. Do tada smo dužni da vodimo računa o njegovoj bezbjednosti, kao i o bezbjednosti svih osuđenih i pritvorenih lica”, kazao je isti izvor.

Navodnom članu škaljarskog kriminalnog klana Jovanu Jovanoviću sudi se pod optužbom da  je Božovića sredinom ljeta 2016. polio vrelim uljem u zatvoru.

Ulični rat između kavačkog i škaljarskog klana traje godinama, a uprava ZIKS-a tvrdi da se nije preselio i iza rešetaka uprkos činjenici da je Kotoranin Dalibor Đurić ubijen hicem iz snajpera dok je šetao u Poluotvorenom odjeljenju.

“Što se tiče informacije o ratu klanova u zatvoru, to je veoma gruba kvalifikacija. Postoje određene nesuglasice i operativni podaci, ali mi to analiziramo, procesuiramo i preduzimamo mjere”, kazao je nedavno pomoćnik direktora ZIKS-a Slađan Raičković.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su sajovci u ZIKS-u upravo zbog bezbjednosti Božovića, Jovanovića i robijaša Saše Dukića i Radojice Zekovića.

Osuđenici Dukić i Zeković navodno su takođe bliski škaljarskom, odnosno kavačkom klanu.

Dukić je ranjen početkom godine u Podgorici, a krajem maja u Glavnom gradu slučajno je spriječena Zekovićeva likvidacija.

Oba osuđenika na meti su bili tokom slobodnih vikenda, na čije korišćenje su imali pravo.

Dukić je 9. januara ranjen na Zlatici kada su napadači u njegov automobil ispalili više hitaca iz automobila u pokretu.

Policija još nije otkrila ko je ispalio rafal u Andrijevčanina.

Za pripremu Zekovićeve likvidacije Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Beranca Dejana Deletića i Podgoričanina Milana Lješnjaka.

Osumnjičeni su da su ispod automobila koji koristi Zeković postavili eksploziv koji im je nabavio Beranac Aleksandar Bojović.

SDT tvrdi da su oni članovi kriminalne grupe koju su krajem prošle godine formirali Podgoričanin Stevan Stamatović i još neidentifikovana osoba.

Stamatović je u bjekstvu od 20. maja.

Članovima podgoričko- beranskog klana SDT je označilo i Beranca Stefana Balevića i Podgoričanina Đorđija Božovića.

Prema policijskim saznanjima, Zeković je član kavačkog kriminalnog klana.

Policija godinama tvrdi da je Stamatović blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

Ta dva klana godinama ratuju, a rezultat krvavog rata je više od deset ubijenih.

Među ubijenima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Traže uređaj za detekciju i uklanjanje dronova

Iz uprave ZIKS-a posljednjih mjeseci pokušavaju da riješe problem nadlijetanje dronova iznad Zavoda.

Prema saznanjima “Vijesti”, Sektor za bezbjednost ZIKS-a u saradnji sa policijom otkrio je odakle je upravljano bespilotnim letilicama koje su krstarile iznad spuškog zatvora. 

Iz te ustanove nedavno je saopšteno da su u proceduri nabavke savremenih tehničkih uređaja koji bi trebalo da im omoguće detekciju i uklanjanje dronova.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com