Gust dim prekrio tivatski aerodrom, avioni odustaju od slijetanja? - Volim Podgoricu

Gust dim prekrio tivatski aerodrom, avioni odustaju od slijetanja?

 

 

Grafički centar Merkator iz Bijelog Polja  predstavljao je našu zemlju na V. međunarodnom takmičenju  za izbor malog ili srednjeg preduzeća u Jugoistočnoj Evropi koje podržava porodicu za 2017. godinu koji je održan je u Podgorici od  14. do 16. jula u organizaciji Udruženja preduzetnica Crne Gore i Balkanskog udruženja žena u zanatstvu. Konkurs se organizuje u okviru projekta „Zapadni Balkan”, uz koordinaciju Balkanskog biroa za potpomaganje srednjeg staleža, a finansira ga Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

Ovogodišnja Međunarodna konferencija okupila je predstavnice udruženja preduzetnica Jugoistočne Evrope, iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Ukrajine  i Srbije, kao i predstavnice najboljih preduzeća zemalja učesnica na konkursu. U našoj zemlji boravilo je preko 50 preduzetnica i privrednika JIE.

Dvodnevni skup je otvorila predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore mr Edita Dautović, načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović – Ministarstvo za ljudka i manjinska prava, Ivana Žečević, Ministarstvo ekonomije – Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, predsjednica Balkanskog udruženja žena u zanatstvu Marija Gačeva i dr Evelina Parvanova, Zanatska komora Koblenc, koordinatorka projekta.

Udruženje preduzetnica već petu godinu organizuje ovu manifestaciju i šalje uspješna preduzeća na internacionalno takmičenje. Ono što je veoma značajno je to  da institucije i preduzetnice podržavaju ovakve i slične aktivnosti, jer se sa ovim podstiče svijest kod poslodavca i zaposlenih o značaju porodice za razvoj društva kao cjeline, rekla je Dautović. Ono što je posebno značajno za nju i  Udruženja preduzetnica Crne Gore jeste da  je ove godine  najuspješnije preduzeće sa sjevera Crne Gore koje je odgovorno prema zaposlenima, dobavljačima i nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika.

O iskustvima i pristupu temi Žene u svijetu ekonomije u 21. vijeku ravnopravne, bolje, drugačije? u Njemačkoj govorio je dr Martin Keydel, dugogodišnji saradnik i konsalting menadžer Panta Rhei GmbH – Njemačka, a na temu: „Žena u porodici 21. vijeka: nove uloge, stare uloge, dopunske uloge prof. dr. Albena Georgieva iz Bugarske akademije nauka.

Organizovana je i panel diskusija gdje su predstavnice Moldavije, Ukrajine, Srbije i Albanije predočile stanje biznisa i preduzetništa u njihovim zemljama i koji su problemi i teškoće sa kojima se njihove preduzetnice suočavaju. Takođe, diskusija je obuhvatila stavove o ekonomskim potencijalima, stanju i perspektivama u našem regionu, dobrim primjerima razvoja preduzetništva zemalja učesnica.

Međunarodni žiri Balkanskog takmičenja, za najbolje preduzeće koje podržava porodicu na ovogodišnjem takmičenju izabrao je rumunsku kompaniju “Tessilgraf Ro” DOO selo Mavrodin, okrug Teleorman u kategoriji malih preduzeća, a u kategoriji velikih preduzeća prvo mjesto pripalo je kompaniji “Hotel Ramada Plaza, Gevgelija (Princes Grup Dooel) – Granični prelaz Bogorodica“ iz Makedonije koja se bavi hotelijerstvom i turizmom.

Udruženje preduzetnica Crne Gore je na ovoj konferenciji dobilo sve pohvale za rad i uspješnu saradnju sa Balkanskim udruženjem žena u zanatstvu, plakatu za uspješnost projekta i saradnju sa međunarodnim partnerima, što će svakako biti podsticaj, ne samo Udruženju preduzetnica CG i preduzeću “Grafički centar Merkator” iz Bijelog Polja nego i drugim preduzećima u Crnoj Gori da učestvuju na ovakvim i sličnim projektima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com