Violinistkinja Vukica Rašovic dobila stipendiju za školovanje u Holandiji - Volim Podgoricu

Violinistkinja Vukica Rašovic dobila stipendiju za školovanje u Holandiji

 

 

Violinistkinja Vukica Rašović (1999) kao đak generacije i lučonoša završila je nižu i srednju Muzičku školu za talente „Andre Navara“. Sve što je naučila predstavila je na prvom solističkom koncertu krajem juna u KIC-u „Budo Tomović“. Pohvala njenom talentu i zalaganju ovih dana stigla je i iz Holandije, u vidu stipendije koja će pokriti najveći dio četvorogodišnjeg školovanja na konzervatorijumu „Princ Klaus“, na Hanze univerzitetu u Groningenu.

Rašović je još početkom juna položila prijemni za ovaj konzervatorijum, a Holanđani su je zapazili još prošle godine na nastupu na ljetnjem muzičkom festivalu „Peter de Grote”. Štaviše, dobila je jednu od nagrada festivala besplatno učešće na ovogodišnjem, jubilarnom dvadesetom izdanju manifestacije.

“Sve to me dodatno motiviše i uvjerena sam da će mi nastavak školovanja na ovom konzervatorijumu pružiti sve uslove da učim i usavršavam se kod eminentnih profesora, kao i da nastupam na mnogim scenama koje bi mi inače bile teško dostupne”, kazala je Rašović za Pobjedu.

Korak naprijed

Nižu i srednju Muzičku školu „Andre Navara“ Rašović je završila u klasi profesorice Nade Glomazić. Kaže da joj se činilo prirodnim i logičnim da taj dio školovanja zaokruži nastupom u KIC-u, izvodeći djela Baha, Vijenjavskog, Šumana i Rahmanjinova.

“Solistički koncert je mala kruna mog dosadašnjeg rada. Prvi jeste, ali sigurno ne i posljednji. Imala sam potrebu da se baš ovako zahvalim svojim profesorima koji su mi posvetili mnogo vremena, truda i rada. Takođe, na ovaj način sam željela da se odužim svim dobrim ljudima koji su tokom godina pomagali da odem na takmičenja i festivale”, kazala je Rašović.

Pri odabiru repertoara, u dogovoru sa profesoricom, svake godine bira program zahtjevniji od prethodnog.

“Na djelima koja sam odsvirala u KIC-u radila sam čitave godine, tako da je program praktično odabran i prije nego što se rodila ideja o solističkom koncertu, naravno sa ciljem da odem korak naprijed. Jeste bilo zahtjevno, ali samim tim mi je predstavljalo i veliki izazov”, istakla je Rašović.

Svjesna je da svaki nastup uvijek može biti bolji.

“Čula sam utiske svojih profesora i publike. Drago mi je što je publika lijepo reagovala i doživjela koncert, to mi je veoma važno. Ipak, nikada ranije nijesam bila na sceni gotovo pun sat i to mi je sigurno bio najveći izazov. Sada još uvijek slažem utiske sa koncerta, analiziram svoje izvođenje. Svakako ću raditi na tome da svaki sljedeći nastup bude bolji”, rekla je Rašović.

Period usavršavanja

Kao mlada violinistkinja, praktično na početku karijere, Rašović još nema neki strogo određen plan. Pred njom je, kako kaže, period usavršavanja i nadogradnje onoga što je do sada naučila.

“Mislim da ću se jednog dana baviti pedagoškim radom. Upravo iz tog razloga, voljela bih da sviram i u orkestru, i u različitim kamernim ansamblima, ali isto tako da imam solističke nastupe, kako bih jednog dana, kad za to dođe vrijeme, svoje znanje i iskustvo mogla što bolje da prenesem drugima”, rekla je Rašović.

Ovih dana vratila se iz Ljubljane i Trsta, gdje bila dio grupe mladih muzičara koji su izveli prigodan program uoči otvaranja Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana.

“Već krajem jula putujem u Holandiju na festival „Peter de Grote“ u Groningenu, a krajem avgusta odlazim na duže, jer počinje školska godina”, kazala je Rašović.

Odabir djela u skladu sa raspoloženjem

Svi dalji planovi, želje i ambicije Vukice Rašović vezani su za muziku. Voli da sluša klasiku, u tome uživa, a toj muzici privlači je nevjerovatno bogatstvo i raznovrsnost djela, epoha, pravaca, stilova, emocija,

“Stoga je razumljivo da odabir djela koja slušam prilagođavam uvijek trenutnom raspoloženju. S druge strane, kao violinistkinju, na muziku gledam i s neke analitičke strane, mnogo razmišljam o njoj. Kako stičem muzičko iskustvo, odnosno što više saznajem o muzici, tako me ona i s te analitičke tačke gledišta sve više privlači i fascinira”, rekla je Rašović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com