Rakčević: Zadovoljni smo, ali ne vjerujemo na “časnu riječ” Stijepovića - Volim Podgoricu

Rakčević: Zadovoljni smo, ali ne vjerujemo na “časnu riječ” Stijepovića

U Građanskom pokretu URA, koji je inicirao postupak brisanja solitera „Milenijum“, planirane spratnosti 25 spratova i visine 100 metara, navode da su zadovoljni time što je “snažan pritisak na lokalnu upravu urodio plodom”, ali ipak upozoravaju da priča još uvijek nije gotova.

“Uzimajući u obzir negativna iskustva vezana za izgradnju solitera pored hotela „Podgorica“, jasno je da ne možemo vjerovati na „časnu riječ“ gradonačelnika Stijepovića, već da ona mora biti potvrđena izmjenom planske dokumentacije. Pažljivo ćemo pratiti rasplet situacije, pa ukoliko gradska uprava i pokuša da postupi drugačije od brisanja solitera „Milenijum“, odmah pokrenuti proceduru organizovanja mjesnog referenduma, na kome bi građani Bloka V dali konačnu riječ“, istakao je odbornik pokreta URA i predlagač Inicijative za brisanjem navedenog solitera, Luka Rakčević.

On podsjeća da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), na zahtjev Glavnog grada, ranije izdala Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju solitera, te da „zbog svih tih stvari, ali i opravdanog nepovjerenja prema lokalnoj upravi, moramo pažljivo pratiti izradu izmjena i dopuna tog detaljnog urbanističkog plana“.

„Mnogi urbani sociolozi su govorili da je „grad čovjekov najdosljedniji i u cjelini najuspješniji pokušaj da rekonstruiše svijet oko sebe“. Čovjek grad prilagođava svojim potrebama, navikama, željama, kako bi u njemu živio što lagodnije i ljepše. Zbog toga se – naše „Pravo na grad“ – ne može i ne smije odvojiti i od našeg prava da određujemo sopstveni karakter, odnosno da biramo – kakvi ljudi hoćemo da budemo. Da li nam treba Podgorica poslušnih i nijemih građana, u kojoj investitori (krupni kapital) i političari sve prilagođavaju svojim tržišnim interesima, u kojoj se svaka zelena površina koristi za projektovanje betonskih čudovišta, u kojoj nema prilagođenih javnih ili pametno ozelenjenih površina, ili grad u kome se ne stanuje – već istinski živi“, ukazao je Rakčević.

Rakčević podsjeća da su ankete Građanskog pokreta URA u Bloku V, ali i anketa koju je radila nevladina organizacija „KANA/Ko ako ne arhitekt“, pokazale da preko 90 odsto građana Bloka V ne želi izgradnju solitera „Milenijum“ ili solitera bilo koje druge spratnosti na tom području, već održavanu zelenu površinu.

„Ne smijemo se zadovoljavati time što je gradonačelnik Podgorice, sa svojom lokalnom upravom, podlijegao snažnom pritisku građana i odbornika, jer nije riječ o njegovom odgovornom odnosu prema gradu – već o kalkulisanju uoči lokalnih izbora. Zbog toga nam je potrebna odgovorna lokalna uprava, u čijem planiranju (prostora, budžeta i svih drugih značajnih dokumenata), građani biti nezaobilazan faktor. A ne dekor i rezervoar glasova“, ukazao je Rakčević.

Vijesti

2 komentara

  1. Considerably, the piece is really the greatest on this worthwhile topic. I agree with your conclusions and will continuously look forward to your future updates. Just saying thanks will not just be enough, for the fantastic lucidity in your writing. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates. Delightful work and much success in your business endeavors!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com