DANAS JE SVETI ILIJA GROMOVNIK: Ovo nikako ne bi trebalo da radite ako ZAGRMI - Volim Podgoricu

DANAS JE SVETI ILIJA GROMOVNIK: Ovo nikako ne bi trebalo da radite ako ZAGRMI

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorijenjeno duboko u tradiciju našeg naroda.

Ovaj svetac se pominje u Talmudu, Bibliji i Kuranu.

Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem, Svetim Arhangelom Mihailom…

Svetog Iliju još nazivaju i gromovnikom. 

Ilija ili Elaja (jevrejski Eliyahu) je bio jevrejski prorok iz 9. vijeka p. n. e.

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je vidio oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, napustio je vjeru Mojsijevu i umjesto Jehove slavio tuđe bogove.

Sveti Ilija je činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Jevrejima svoju pravednost. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti, Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv poslije smrti, što se i obistinilo.

U to vrijeme jevrejsko carstvo bilo je podijeljeno na dva dijela: jedno sa prijestonicom u Jerusalimu, a drugo u Samariji. Sveti prorok Ilija se sukobio sa izrailjskim carem Ahavom i njegovom opakom ženom Jezaveljom. Oni su se klanjali idolima i odvraćali narod od prave vjere.

Sveti Ilija je svojim prorokovanjima upozoravao narod na posljedice moralnog posrnuća, popuštanja vjere u jednog boga i odavanja idolopoklonstvu. Velikim čudesima Ilija je dokazao silu i vlast Božju. Zatvorio je nebo i kiša nije padala tri i po godine, a ognjem sa neba zapalio je žrtvu Bogu svome.

Za to vrijeme on je živio u pećini, dok mu je gavran donosio hranu, što je i čest način predstavljanja ovog proroka na ikonama. Molitvom je potom poslao kišu na zemlju, čudesno umnožio brašno i ulje u kući udovice u Sarepti, i vaskrsao joj umrlog sina. Caru Ahavu i njegovoj ženi Jezavelji prorekao je ružnu smrt, što im se i desilo. Na Horivu je razgovarao prorok Ilija sa Bogom i čuo mu glas. Pred smrt je uzeo za nasljednika u proročkom zvanju Jelisija i otišao na nebo u ognjenim kolima, sa ognjenim konjima.

 

Predanje kaže da se Sveti Ilija vaznio na nebo i da je i dalje živ. On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog u koji vjeruju pripadnici ove religije.

Sloveni su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, prenijeli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil, ili kako sjedi u pećini gdje se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

 

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Vezano za ovog sveca postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Takođe, mnogi se odlučuju da muškoj djeci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnijev svetitelja. Osim toga, u to doba godine haraju stomačni problemi, takozvani “ilinštak”, te zato mnogi izbjegavaju da budu neumjereni u jelu i piću kako ih ne bi stigla “kazna” u vidu stomačnih problema.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mjesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lijek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga uzmite na ovaj dan. Narod vjeruje da majke njime treba da namažu djecu po obrazima kako bi bila zdrava.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com