ISTRAGA O STRAVIČNOJ EKSPLOZIJI U TIVTU: Bomba spremana za Kašćelanovog čuvara - Volim Podgoricu

ISTRAGA O STRAVIČNOJ EKSPLOZIJI U TIVTU: Bomba spremana za Kašćelanovog čuvara

Nik­ši­ća­ni Bo­ško Bo­žo­vić (24) i Mi­lan Pe­ko­vić (22) stra­da­li su dok su pri­pre­ma­li eks­plo­ziv­nu na­pra­vu ko­ja je tre­ba­lo da bu­de ko­ri­šće­na u aten­ta­tu na jed­nog od še­fo­va obez­bje­đe­nja vo­đe „ka­vač­kog kla­na” Slo­bo­da­na Ka­šće­la­na. In­spek­to­ri ti­vat­ske po­li­ci­je i kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je iz Pod­go­ri­ce do­šli su do tih sum­nji pr­vog da­na na­kon eks­plo­zi­je u ko­joj su po­gi­nu­la dvo­ji­ca Nik­ši­ća­na. Mla­di­ći su po­gi­nu­li u na­pu­šte­nom objek­tu kom­plek­sa „Žu­pa” u Tiv­tu, ko­ji im je slu­žio kao skro­vi­šte. Po­li­ci­ja sum­nja da je aten­tat na pr­vog čo­vje­ka ko­ji je za­du­žen za Ka­šće­la­no­vu bez­bjed­nost tre­ba­lo da bu­de iz­ve­den od­mah po sa­či­nja­va­nju eks­plo­ziv­ne na­pra­ve.

Bo­žo­vić i Pe­ko­vić ni­je­su bi­li po­zna­ti po­li­ci­ji kao čla­no­vi ne­ke kri­mi­nal­ne gru­pe, pa ni „ška­ljar­ske”, ko­ja je, na­vod­no, spre­ma­la ovaj na­pad, ni­ti po iz­vr­še­nju te­žih kri­vič­nih dje­la. Upra­vo zbog to­ga is­tra­ži­te­lji sum­nja­ju da je ovaj „iza­zov” bio test za njih. Nikšićani su u nevjerici jer stradali mladići potiču iz uglednih i mirnih porodica iz tog grada. 
Ka­ko „Dan” sa­zna­je od iz­vo­ra iz po­li­ci­je, za še­fa obez­bje­đe­nja vo­đe „ka­vač­kog kla­na” pri­pre­ma­na je im­pro­vi­zo­va­na eks­plo­ziv­na na­pra­va ve­li­ke ra­zor­ne mo­ći. Na­vod­no, pred sa­mi za­vr­še­tak skla­pa­nja eks­plo­ziv­ne na­pra­ve, mla­di­ći su na­pra­vi­li gre­šku zbog ko­je se ona ak­ti­vi­ra­la i oni su stra­da­li istog mo­men­ta.

To­kom pre­gle­da te­re­na i is­pi­ti­va­nja vi­še li­ca po­li­ci­ja je za­klju­či­la da su Bo­žo­vić i Pe­ko­vić do skro­vi­šta u „Žu­pi” do­šli pje­ške. Iako je ja­sno da su ima­li na­lo­go­dav­ce i po­ma­ga­če, po­li­ci­ja za­sad ni­je uspje­la da utvr­di ko su oni. Iako po­sto­ji ja­ka sum­nja da je eks­plo­ziv­na na­pra­va tre­ba­lo da bu­de po­sta­vlje­na is­pod vo­zi­la me­te, po­li­ci­ja ni­je utvr­di­la da li su za ak­ti­va­ci­ju bi­li za­du­že­ni Bo­žo­vić i Pe­ko­vić ili dru­ga li­ca.

Za po­li­ci­ju je in­di­ka­tiv­no da su oni aten­tat pri­pre­ma­li u bli­zi­ni mje­sta Ma­ri­ći, gdje je pro­šle go­di­ne na­pad­nut Ko­to­ra­nin Mi­loš Ra­do­njić, član „ka­vač­kog kla­na” ko­ji je u bjek­stvu od ka­da i Ka­šće­lan. Na­i­me, u tom mje­stu, kao i u okol­nim mje­sti­ma, Ka­šće­lan i nje­go­vi lju­di ima­ju vi­še obje­ka­ta ko­je ko­ri­ste za bo­ra­vak. Ipak, ne is­klju­ču­je se ni mo­guć­nost da je eks­plo­ziv­na na­pra­va tre­ba­lo da bu­de po­sta­vlje­na u Ko­to­ru i da se aten­tat iz­ve­de u tom gra­du.

In­spek­to­ri su sa mje­sta po­gi­bi­je Bo­žo­vi­ća i Pe­ko­vi­ća iz­u­ze­li vi­še tra­go­va, ko­ji su po­sla­ti na vje­šta­če­nje. Upra­vo ti do­ka­zi, ka­ko vje­ru­ju po­li­caj­ci, pru­ži­će vi­še po­da­ta­ka o ovom do­ga­đa­ju. Me­đu naj­bit­ni­jim tra­go­vi­ma su pi­štolj i mu­ška ma­ska sa bra­dom ko­ja je pro­na­đe­na u ruk­sa­ku po­red ti­je­la stra­da­lih.
Be­ži­vot­na ti­je­la dvo­ji­ce Nik­ši­ća­na pro­na­đe­na su pre­kju­če uju­tru u kom­plek­su „Žu­pa” u Tiv­tu. 

– Ti­je­la na­stra­da­lih za­sad ne­po­zna­tih li­ca za­te­če­na su jed­no do dru­gog na uda­lje­no­sti od ne­ko­li­ko me­ta­ra sa vid­nim po­vre­da­ma na pred­njem di­je­lu ti­je­la.
Usled, ka­ko se sum­nja, eks­plo­zi­je, ti­je­la ovih li­ca su sa pred­nje stra­ne ne­pre­po­zna­tlji­va. Kon­sta­to­van je i ne­do­sta­tak gor­njih eks­tre­mi­ta­ta, što upu­ću­je na sum­nju da su bi­li u po­sje­du eks­plo­ziv­ne ma­te­ri­je, to je­ste da su dr­ža­li eks­plo­ziv­nu na­pra­vu ko­ja je eks­plo­di­ra­la i usmr­ti­la ih. Na zi­du, tač­ni­je otvo­ru u unu­tra­šnjo­sti objek­ta, a u ne­po­sred­noj bli­zi­ni be­ži­vot­nih ti­je­la, kon­sta­to­van je ve­ći kra­ter iza­zvan naj­vje­ro­vat­ni­je dej­stvom eks­plo­ziv­ne na­pra­ve – sa­op­šte­no je iz Upra­ve po­li­ci­je na­kon po­gi­bi­je dvo­ji­ce mla­di­ća.
Ti­je­la stra­da­lih mla­di­ća iden­ti­fi­ko­va­na su prek­si­noć u ka­snim ve­čer­njim sa­ti­ma.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com