Raskol među Grbljanima: Mještani zaprijetili ograđivanjem đedovine - Volim Podgoricu

Raskol među Grbljanima: Mještani zaprijetili ograđivanjem đedovine

Službenici Komunalne polciije i inspekcije rano ujutru ponovo su „oslobodili“ ulaz, te zabranili zakupcu auto kampa na Jazu  firmi „Parking Jaz“, da naplaćuje po tri eura ulazak i parkiranje u zaleđu plaže.

Bila je to kap koja je prelila čašu da se staromještanske porodice, koje su dale u zakup zemljište „Parking Jazu“ pobune i okupe na lice mješsta , zatraživši od Opštine da riješi problem i omogući „Parking jazu“ da obavlja svoju djelatnost. U suprotnom spremni su da blokiraju svoju đedovinu i ne dozvole nikome da se parkira u zaleđu Jaza. Na desetak minuta oni su automobilima blokirali saobraćajnicu, da bi je potom oslobodili, ne želeći da turistima onemoguće u jeku sezone prilaz plaži i time pošalju ružnu sliku iz Crne Gore.

Te grbaljske porodice koje su vlansici zemlje uz samu plažu, na kojoj se nalazi auto kampa, kao i koncertni plato, godinama unazad zakuljučuju sporazum o izdavanju u zakup svoje zemlje „Parking servisa“.

Njihovo spontano okupljanje samo je iznijelo u prvi plan i raskol unutar Grbljana, jer su predstavnici porodica oštro usudili NVO „Jaz Mrčevo polje“, koja godišnje od Opštine uzima 80 hiljada eura za zakup dva miliona kvadrata zemlje, među kojima i njihove đedovine, a da ne znaju kuda novac i za šta odlazi.

Oni su  kazali da su formirali novu NVO „Plaža Jaz“ kako bi se borili za svoja prava, jer tvrde da NVO „Jaz Mrčevo polje“, koja je do sada od Opštine uzela više od pola miliona eura, ni euro nije uložila za uređivanje upravo zemljišta uz plažu na osnovu koga i dobija velike novčane svote od Opštine. 

Raskol među Grbljanima, još je više produbljen, nakon što je NVO „Jaz Mrčevo polje“ prije nekoliko dana pozvala Opštinu da reguje i zabrani bezakonje i haos u zeleđe plaže.

„Godinama trpimo ovo, problem je sve veći. Oni ucjenjuju Opštinu da neće dozvoliti održavanje Sea dance, a onda dobiju 80 hiljada eura, a festival se održava na našoj zemlji. Mi ne znamo kuda idu te pare, ali jendostavno ovo neko nam namjerno radi. Sada i ovo malo novca što dobijamao izdajući u zakup zemljište „Parking Jazu“, žele da nama oduzmu, i da neko može uzurpirati našu đedovinu. To više ne želimo da trpimo“, poručili su mještani.

Načelnik Komunalne polciije i inspekcije Aleksandar Mijatović kazao je da „Parking Jaz“ nije imao rješenje o radu, zbog čega je ta služba djelovala po zakonu.

Uz naglasak da je Opština izdala njima rješenje o radu auto kampa, direktor „Parking Jaza“ Danilo Ristić, ogorčen je što je neko našao početkom avgusta da ovo radi.

„ Ovo je sramota za crnogorski turizam. Moraću da ugasim struju i vodu i zatvorim auto kamp, i ove ljude koji se odmaraju da im kažem da moraju napustiti Jaz. Jer, od toga ne mogu da isplatim zakupninu porodicama , čija je to zemlja, sa kojima korektno sarađujem dvije decenije. Pogrešno se tumači, mi ne naplaćujemo parking, već boravak automobila u auto kampu. Mještanima plaćamo zakup i to je sve bilo korektno dok se nije pojavila NVO „Mrčevo polje“, kao titular svega toga. Na zajednički posjedovni list koji je prikazivala Opštini Budva, ta NVO dobijala je godinam unazd, prvo naknadu godišnju od 120 hiljada eura, a sada je to 80 hiljada eura. I to sve na račun zemlje u pojasu auto kampa i koncertnog platoa koja je u vlasništvu ovih ljudi, koji nisu u toj NVO“, kazao je Ristić.

Prema njegovim riječima ulaz automobilima za više od 500 budvanskih i kotorskih porodica je slobodan.

„Recite mi gdje je to u Budvi slobodna parking za mještane osim ovdje. Sada je neko odlučio da se svima dozvoli parkiranje na zemlji ovih ljudi, njihovoj prađedovini, zato što nekoj NVO smeta. Ovaj problem traje od onoga dana kada je Opština počela da uplaćuje novac NVO „Jaz Mrčevo polje“. Oni uzimaju novac na ime zemlje ovih ljudi, kojima ne ide euro i čekaju da li će moja firma uspjeti da zaradi i isplatiti zakupninu njima. Ovo nije politička već egzistencijalna priča, jer od auto kampa živi 30 porodica . Ako je bivša vlast loše radila, onda ova opštinska vlast mora riješiti ovaj probelm“, kazaoa je Ristić.

Opština je, kako je  Vijestima rečeno spremna da riješi problem i da se mještanskim porodicama na čijoj je zemlji auto kamp isplati zakupnina onoliko koliko ima je plaćao „Parking Jaz“ a da ta firma ogradi auto kamp i na taj način nastavi svoju osnovnu djelatnost.

Marović: Formirali smo novu NVO kako Jaz ne bi više mračno izgledao

Mještanin Radenko Marović kazao je da je formirana nova NVO „Plaža Jaz“ kako bi se porodice čija je zemlja neposredno uz plažu, a koji godinam trpe nepravdu, riješile problem.

„Mi ne tražimo novac, već da se priobalni dio Jaza, napokon počne sređivati. Imamo godinama NVO „Jaz Mrčevo polje“ koje dobija novac, a da ovaj pribalni dio koji je najvredniji, se godinama ne uređuje. Imate prilike da vidite da se ovdje godinama ništa ne dešava, osim problemi. Imate probleme sa smećem, otpadnim vodama, saobraćajnicama, uređenjem prostora… Moramo da u dogovoru sa Opštinom, JP „Morsko dobro“ i ostalim institucijama, iznađemo rješenje da se ovaj dio uredi i privede namjeni i izađemo iz ovog „mračnog izgleda“ Jaza“, kazao je Marović.

Kaže da su svi vlasnici zemlje u probalju kao i vlansici ugostiteljskih lokala ušli u novoformiranu NVO „Plaža Jaz“, kako bi se napokon počelo rješavati jedan po jedna problem, na pravi način.

„Nikoga lično ne napadamo, ali svjedoci smo da ovaj potez uz plažu , godinama ovako, odnosno sve gore izgleda. Neko uzima novac, ne znam koliko je Opština do sada platila NVO za uređenje , ali volio bi da neko dođe i vidi da li je nešto uređeno.“ 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com