DANAS SE SLAVI BRAT SVETOG ILIJE GROMOVNIKA: Dvije stvari obavezno morate uraditi - Volim Podgoricu

DANAS SE SLAVI BRAT SVETOG ILIJE GROMOVNIKA: Dvije stvari obavezno morate uraditi

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Pantelejmona, ili u narodu poznatog kao Sveti Pantelija.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca bezbožnika. Još kao mladić izučio je ljekarske nauke, a bio je posvećen vjeri i Hristu.

Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlječenjima. Izliječio je slijepog čovjeka koji je potom prihvatio Hristovu vjeru, a ljubomorni ljekari koji su godinama bezuspješno pokušavali da ga izliječe, optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo.

Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izliječio nekog čovjeka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izliječio.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Nije uspio da mu posiječe glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Foto: spc.rs

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Djelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi.

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predjelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji. Od 1998. godine ovo je ženski manstir.

Ovo svešteno mjesto je od davnina poznato i kao celebno mjesto, mjesto mnogobrojnih iscjeljenja mnogovrsnih bolesti i narodnih tegoba. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu informacije o čudesnim iscjeljenjima koja se dešavaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Foto: Wikimedia/Alexmilt

Za Svetog Panteliju narod vjeruje da je brat Svetog Ilije, pa u narodu postoji izreka “gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, pomaže im Sveti Pantelija”, pa spada u ognjene svece.

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Vjeruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspješnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čovjeka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se vjeruje da su sigurno rod.

Pogledajte video:

(Telegraf)

1 komentar

  1. Nice post. I understand something more difficult on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating to study content off their writers and use a little something from their site. I’d would rather apply certain with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide link with your internet weblog. Thank you for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com