Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća - Volim Podgoricu

Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, utvrdivši naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u iznosu od 90 kuna, odnosno 12 eura, za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske. 

Nedavno izmijenjenim Pravilnikom ta nakanada je uvećana 22 puta, na 2.000 kuna, odnosno 270 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo zemalja regiona koje u Hrvatsku izvoze velike količine voća i povrća.

“Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analiziraće se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se uskoro očekuje i sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima. Ističu da će zaštita potrošača biti prioritet Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom.

“Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela i ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez oštećenja, stranog mirisa ili vlažnosti.  Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj”, navodi se u saopštenju. 

Resorni ministri Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije ranije su ocijenili da je Hrvatska, povećanjem taksi na uvoz voća i povrća za 22 puta, prekršila osnovna pravila i principe Svjetske trgovinske organizacije, koje su zemlje zaključile sa Evropskom unijom. Zato su pozvali Hrvatsku da ukine nove odredbe.

(Vijesti)

1 komentar

  1. I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely should i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail about the head. Your thought is outstanding; the problem is an element that inadequate individuals are speaking intelligently about. We are delighted we stumbled across this at my hunt for something relating to this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com