JEDINA ŽRTVA AJKULE U CG STEVAN TOMAŠEVIĆ (21): O ovoj tragediji su mediji ćutali - Volim Podgoricu

JEDINA ŽRTVA AJKULE U CG STEVAN TOMAŠEVIĆ (21): O ovoj tragediji su mediji ćutali

Ajkula koja je prije nekoliko dana ulovljena u budvanskom podmorju, navodno dugačka preko dva metra, postala je prava internet senzacija, a dramatični novinski naslovi pomalo utjeruju strah u kosti. Iako, prema tvrdnjama eksperata ljudi čak i nisu pliijen ove ajkule, nikome nije svejedno da zapliva u dubinu. 

U svakom slučaju, treba biti oprezan. U Jadranu je zabilježeno svega nekoliko napada ajkule na ljude stotinu godina unazad i svim slučajevima je to bila velika bijela ajkule čiji je prirodni plijen tuna. Tuna se poslednjih godine češće susreće u crnogorskom akvatoriju.

UZBUNA U CG: Kod Petrovca uhvaćena ajkula preko dva metra (FOTO)

U Crnoj Gori je zabilježen jedan slučaj napada ajkule sa tragičnim ishodom i to na budvanskoj plaži Mogren. Tragedija je dogodila 13. jula 1955. godine. Trojica studenata zastali su čamcem kod velike ravne stijene na Mogrenu, da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka, Stevan Stevica Tomašević, i ubrzo nakon toga bio napadnut. Napad je bio smrtonosan a od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bijela ajkula koja je navodno bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sjećanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom.

Familija i prijatelji ovog mladića isplovili su čamcima do mjesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cvijeće i vijence u more. Mjesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stijene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, familija mladića postavila je spomen ploču koja i danas stoji na istom mjestu, ali se natpis više ne vidi.

Na tabli je ispisano: “U uvali iza ove stijene, kupajući se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Stevan – Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutješna porodica i drugovi”.

O ovom  događaju mediji u to vrijeme nisu izvještavali! Kako u to vrijeme nije bilo interneta i društvenih mreža, prvi tekst o tragediji objavila je Pobjeda tek mjesec dana kasnije! Tekst je bio posvećen postavljanju spomen table, a tek “usput” u trećoj rečenici se pominje kako je mladić nastradao. 

 “Nesrećni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa”.

Čak i kasnijim članicima kada se pominjala nesreća kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Postoji legenda po kojoj je mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je vjerovatno doprineo ovakav odnos medija.

U skoro  svim verzijama ove priče, mladić je bio žrtva velike bijele ajkule. Ova ajkula veoma rijetko zalazi u Jadransko more, a još rjeđe prilazi obali. Prije nepune dvije decenije na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.

dečko se drži za stenu, dečko visi sa stene

Foto: Profimedia

Prema pisanju medija, Iza svih smrtonosnih napada ajkula na istočnoj strani Jadrana stoji upravo velika bijela ajkula. Zanimljiv je podatak da su sve žrtve stradale od napada ajkule bili turisti!

Prvi registrovani napad se desio u Kraljevici 21.08.1934. godine, a žrtva je bila 17-godišnja Verica Novak iz Ljubljane. Mještani su rekli su je ribari upozoravali na ajkulu, ali da ih nije čula. Tijelo djevojke nije nikada pronađeno.

Ubrzo posle tragedije kod Mogrena, od napada ajkule kod Opatije stradala je 32-godišnja Njemica Karla Podzun, koju je ajkula napala nekoliko metara od obale. Nakon prvog ugriza počela je da vrišti, ali prije nego što je iko stigao da joj pomogne ajkula je uspjela da je odvuče u dubinu.

 
Studentu iz Beograda pet godina kasnije, nedaleko od ovog mjesta, ajkula je  otrgla obje noge i dio ruke.

Novi smrtonosni napad desio se opet pet godina kasnije, a tada kod Bakra stradao je 33-godišnji Čeh Jozef Treliac. Dok je plivao uz ribarsku mrežu sa ulovom tuna napala ga je bijela ajkula. Uspio je nekako da se dovuče do obale ali je ubrzo preminuo u bolnici.

Sledeća nesreća se dogodila u Istri, septembra 1917. godine, a tada je žrtva bio poljski turista Stanislav Klepa. Ajkula mu je odgrizla obje noge, pa je iskrvario na putu do bolnice.

Poslednji smrtonosni napad velike bijele ajkule desio se 10.09.1974. godine kod Omiša, a tada je žrtva bio 21-godišnji Njemac Rolf Šnajder. Na istočnoj strani Jadrana zabiležen je još samo jedan napad ajkule koji nije bio smrtonosan. Desio se kod Visa 06.10.2008. godine. Slovenskog turistu Damjana Peseka ajkula je ugrizla za lijevu potkoljenicu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com