PODGORIČKI VATROGASCI SE BORE SA VATRENOM STIHIJOM: Ugrožene kuće i vikendice, požar zahvatio borovu šumu (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORIČKI VATROGASCI SE BORE SA VATRENOM STIHIJOM: Ugrožene kuće i vikendice, požar zahvatio borovu šumu (FOTO)

Na teritoriji Podgorice trenutno su aktivni požari na karauli Jagoda, u naselju Radovče i na Trmanju i Vjeterniku.

Na karauli Jagoda izgorio je pomoćni objekat, a na tom području je trenutno veliki požar koji je pod kontrolom.

Na gašenju tog požara pomaže i policija.

Ekipe vatrogasaca Službe zaštite bore se sa požarom u podgoričkom naselju Radovče, gdje je stanje kritično, a protiv požara se bore tri vatrogasna vozila i dvije cistijerne komunalnih preduzeća i brane kuće i vikendice od vatre.

“Raširio se veliki front požara, ušao je u gustu borovu šumu“, kazao je komandir Službe zaštite Glavnog grada Andrija Čađenović.

U gašenju požara podgoričkim vatrogascima pomažu iz Direktorata za vanredne situacije.

Avioni su bacili dvije vodene bombe, a nakon dopune će opet djelovati.

Požar na ovoj lokaciji plamti već nekoliko dana, a vremenski uslovi ne idu na ruku vatrogascima.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici trenutno duva sjevero-zapadni vjetar brzinom od tri metra u sekundi.

Požari u Podgorici: Na karauli Jagoda izgorio objekat, ugrožene kuće u Radovču, gori i na Trmanju i Vjeterniku

U požaru na Trmanju požar je pod kontrolom.

Aktivan je i požar na Vjeterniku u Bjelopavlićima i tamo je poslata ekipa za gašenje.

Na teritoriji Podgorice od jutros od sedam sati gašeno je 18 požara

Čađenović: Naprtnjača ima dovoljno, građani samostalno, bez prisustva vatrogasaca ne mogu uspješno izvoditi gašenje požara

Za  potrebe Službe zaštite naprtnjača ima u dovoljnim količinama u što se mogu svi uvjeriti obilaskom magacina opreme, kazao je komandir podgoričke Službe zaštite Andrija Čađenović .

“Iz godine u godinu u toku požarne sezone na mnogim lokacijama koje su ugrožene požarom, od strane građana uzimaju se naprtnjače za potrebe gašenja koje se u većini slučajeva zagube ili oštete usljed nestručnog rukovanja ili slično, pa se iz godine u godinu stvaraju manjkovi ove vrste opreme”, rekao je Čađenović.

Dodaje da su iskustva sa terena pokazala da građani samostalno, bez prisustva vatrogasaca koji bi asistirali, ne mogu uspješno izvoditi gašenje požara iz objektivnih razloga. 

Pojedini građani žalili su se da od pripadnika Službe nisu mogli dobiti naprtnjače kako bi pomogli u gašenju požara na Radovču. 

Požar, Trmanje

“Na svim kritičnim lokacijama u pripremnom periodu za sezonu, stručni timovi Službe zaštite Glavnog grada obišli su i sa mještanima koji godinama unazad pomažu u sprječavanju nastanka požara i gašenju kad do njih na žalost dođe, dogovorili mjere i radnje koje ćemo zajedno sprovesti u cilju očuvanja tih mjesta od požara. S tim u skladu dodijelili smo i nekoliko naprtnjača lovočuvaru i jednom domaćinu u ovom mjestu za koje znamo da će učiniti sve da spriječe požare i da uspješno gase i koriste povjerenu opremu u slučaju potrebe jer su to kroz godine saradnje pokazali. Kad bi Služba zaštite svakom ko se obrati za skupocjenu opremu izlazila u susret za par godina troškovi za obnavljanje i dopunu opreme nepotrebno bi dostigli ogromne cifre”, izjavio je Čađenović. 

Ističe da rezultati na terenu i iskustva pokazuju da se pozajmljena oprema ne koristi na pravilan način i da se akcije gašenja u samostalnoj izvedbi građana ne daju željene rezultate.

“To nikako ne znači da nam pomoć građana nije značajna u mnogim situacijama ali samo ako prate naša uputstva i naše smjernice, u suprotnom nema uspjeha u gašenja a nerijetke su povrede i oštećenja opreme. I ovim putem se zahvaljujemo svim građanima koji su ponudili i pružili pomoć i naravno posebno onima sa kojima godinama imamo uspješnu saradnju i međusobno razumijevanje”, kazao je Čađenović. 
Navodi da u želji da pomognu na sve načine i spasu kuće i objekte nerijetko vozilima prolaze putevima čije je stanje izuzetno loše, a kvarovi i zastoji su u takvim situacijama ponekad neminovni.

“Takav slučaj je bio i na Radovču prethodno veče s tim što ovaj zastoj nije spriječio posadu da od požara spasu kuće ugrožene požarom. Ova i naredne dvije posade požar su uspješno gasile čitavu noć. O tome koliko smo uspješni na terenu govori činjenica da u 1.092 požara samo u toku jula mjeseca nije stradao ni jedan stalno nastanjen objekat a rizik po živote ljudi bio je minimalan”, istakao je on. 

Vozilo za gašenje požara starije proizvodnje namijenjeno za upravo ovakve terene, a zbog velikog rezervoara za vodu kojom se gasi i same konstrukcije specijalnog vozila ne posjeduje držač rezervnog točka pa se u slučaju oštećenja pneumatika točak donosi drugim vozilom i mijenja na licu mjesta.

“Često su posade prinuđene da ovaj posao obavljaju u blatu, kamenjaru, nepristupačnim stazama i drugim pozicijama jer kad do požara dođe svi imamo jednu želju, da se što prije ugasi i spasi naša imovina. Na žalost o stanju puta koji vodi do te imovine i kojim mora proći vatrogasno vozilo često se ne vodi računa pa su ovakvi kvarovi često neminovni. Ipak i pored toga, pomenuti i mnogi požari ugašeni su i spriječena je šteta, a nastojaćemeo da se tako i nastavi”, dodaje Čađenović. 

Svim građanima koji žele da pomognu i kojima je važno da požara sa svim štetama bude manje vatrogasci poručuju da se trude da do požara ne dođe i na taj način sačuvaju sebe, svoju imovinu i životnu sredinu. 

Da blagovremeno sprovedu preventivne radnje, pokose i očiste dvorišta i prostor oko objekata. 

“Da blagovremeno prijavimo nastali požar sa što više informacija, da svako lice koje vrši izazivanje požara i ugrožava nas tim da svi pružimo informacije nadležnima da se ono procesuira i mnogo toga sličnog i to je najveća pomoć”, kazao je Čađenović.

Kad dođe do požara posao treba prepustiti onima koji taj posao godinama uspješno rade i nastojati da im se pomogne kad oni to traže i kad se njihova uputstva ispoštuju.

Izvor: vijesti.me Foto: Služba zaštite i spasavanja Podgorica 

2 komentara

  1. Comfortabl y, the post is really the freshest on this deserving topic. I harmonise with your conclusions and also can thirstily look forward to your next updates. Just saying thanks will not simply just be adequate, for the extraordinary clarity in your writing. I can directly grab your rss feed to stay informed of any updates. Gratifying work and much success in your business dealings!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com