Acu prifalilo keša, država upumpala 83 miliona - Volim Podgoricu

Acu prifalilo keša, država upumpala 83 miliona

Cr­no­gor­ska vlast enorm­nim de­po­zi­ti­ma spa­sa­va li­kvid­nost Pr­ve ban­ke Cr­ne Go­re, ima­ju­ći u vi­du da je u po­slov­noj 2016. ban­ka kon­sta­to­va­la zna­čaj­ne pro­ble­me u po­gle­du na­pla­te pla­sma­na. Pre­ma po­da­ci­ma iz re­vi­zor­skog iz­vje­šta­ja o Pr­voj ban­ci, či­ji je po­je­di­nač­no naj­ve­ći ak­ci­o­nar Aco Đu­ka­no­vić, brat čel­ni­ka DPS-a Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, dr­ža­va je pre­ko agen­ci­ja, fon­do­va, di­rekt­no pre­ko Vla­de ili fir­mi u dr­žav­nom vla­sni­štvu u pro­šloj go­di­ni u Pr­vu ban­ku „upum­pa­la” 83.145.000 eura. In­te­re­sant­no je da je u 2015. go­di­ni ta ci­fra iz­no­si­la 51.342.000, ili 31.903.000 eura ma­nje ne­go u go­di­ni za na­ma. 

Prak­tič­no, cr­no­gor­ska dr­ža­va je u Đu­ka­no­vi­će­voj ban­ci po­ve­ća­la de­po­zi­te za pre­ko 30 mi­li­o­na u 2016. go­di­ni, dok pa­ra­lel­no re­vi­zor kon­sta­tu­je pro­ble­me u po­gle­du na­pla­te pla­sma­na. Upr­kos to­me što ova ban­ka ima pro­ble­ma s na­pla­tom i go­to­vi­nom, dr­ža­va je tu da se na­đe i odr­ži li­kvid­nost. Da­le­ko od to­ga da je ovo pr­vi put. 

Kri­za li­kvid­no­sti je u no­vem­bru 2008. go­di­ne na­tje­ra­la Pr­vu ban­ku da za­tra­ži po­moć od Vla­de, ko­ju je i do­bi­la. Me­đu­tim, čak i na­kon to­ga ban­ka u slu­ča­je­vi­ma ne­kih po­vla­šće­nih kli­je­na­ta ni­je na­pla­ti­la spor­ni kre­dit iz de­po­zi­ta, ne­go je omo­gu­ći­la nje­go­vo po­vla­če­nje. U dru­gim slu­ča­je­vi­ma re­struk­tu­ri­ra­la je kre­dit ta­ko da je odo­bri­la do­dat­ni grejs pe­ri­od ili pak po­ve­ća­la iz­nos kre­di­ta. 
Pre­ma na­la­zi­ma re­vi­zo­ra, ne­po­volj­no ma­kro­e­ko­nom­sko okru­že­nje na­sta­lo kao re­zul­tat glo­bal­ne eko­nom­ske kri­ze i nje­nih po­sle­di­ca pa pri­vre­du u Cr­noj Go­ri, uzro­ko­va­lo je pro­ble­me u po­gle­du na­pla­te pla­sma­na kod Pr­ve ban­ke. Ti­me je, po­sle­dič­no do­šlo do ra­sta is­prav­ki vri­jed­no­sti kre­di­ta i po­tra­ži­va­nja od kli­je­na­ta i po­ve­ća­nje ni­voa ste­če­ne ak­ti­ve, ko­je ima­ju efe­kat i na ko­e­fi­ci­jent sol­vent­no­sti ban­ke. Ko­e­fi­ci­jent sol­vent­no­sti obje­lo­da­njen od ban­ke iz­no­si 12,40 od­sto, što je, ka­ko se na­vo­di u re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju, iz­nad za­kon­ski pro­pi­sa­nog mi­ni­mu­ma od de­set od­sto. 
Ban­ka je bi­la pred­met kon­tro­le Cen­tral­ne ban­ke Cr­ne Go­re sa sta­njem na dan 30. sep­tem­bar pro­šle go­di­ne, ko­ja je ta­ko­đe iden­ti­fi­ko­va­la spor­na pi­ta­nja i utvr­di­la ko­e­fi­ci­jent sol­vent­no­sti na 30. sep­tem­bar 2016. na ni­vou od 11,67 od­sto. Is­ti­če se da je to iz­nad za­ko­nom pro­pi­sa­nog mi­ni­mu­ma. 

– Ban­ka je u to­ku 2016. ulo­ži­la zna­čaj­ne na­po­re ve­za­ne za na­pla­tu ne­kva­li­tet­nih po­tra­ži­va­nja ko­ja su za re­zul­tat ima­la sma­nje­nje ne­kva­li­tet­nih pla­sma­na, kroz po­stup­ke re­struk­tu­ri­ra­nja kre­di­ta, na­pla­tu pu­tem pro­da­je ko­la­te­ra­la, kao i no­va sti­ca­nja ne­po­kret­ne imo­vi­ne ko­ja je pred­sta­vlja­la ko­la­te­ral za pro­ble­ma­tič­ne pla­sma­ne. Ta­ko­đe, u 2016. go­di­ni ban­ka je pro­da­la pre­ko šest mi­li­o­na eura ste­če­ne ak­ti­ve i ti­me one­mo­gu­ći­la da ista bu­de od­bit­na stav­ka pri iz­ra­ču­nu sop­stve­nih sred­sta­va ban­ke i ko­e­fi­ci­jen­ta sol­vent­no­sti – na­vo­di se u tek­stu re­vi­zor­skog iz­vje­šta­ja. 
Tvr­di se da u svom te­ku­ćem po­slo­va­nju, a što je ak­cen­to­va­no i usvo­je­nom stra­te­gi­jom upra­vlja­nja ne­kva­li­tet­nih pla­sma­na, ban­ka do­mi­nant­no for­si­ra rje­ša­va­nje sta­tu­sa pro­ble­ma­tič­nih pla­sma­na, a s glav­nim ci­ljem sma­nje­nja ne­do­sta­ju­ćih re­zer­vi ra­di odr­ža­va­nja ade­kvat­no­sti ka­pi­ta­la. 

Is­ti­če se da je ra­di po­bolj­ša­nja po­slov­nih per­for­man­si ban­ke i nje­ne kon­ku­rent­no­sti na ban­kar­skom tr­ži­štu Cr­ne Go­re, Pr­va ban­ka u pro­šloj go­di­ni pru­ža­la ban­kar­ske uslu­ge pod atrak­tiv­ni­jim uslo­vi­ma. Re­vi­zor je utvr­dio da su pred­u­ze­te i zna­čaj­ne mje­re ko­je su re­zul­ti­ra­le sma­nje­nju kon­cen­tra­ci­je de­po­zi­ta u pro­šloj go­di­ni, pri­je sve­ga uma­nje­njem de­po­zi­ta naj­ve­ćih de­po­ne­na­ta. 
– Ban­ka je kao je­dan od ključ­nih po­slov­nih ci­lje­va za ovu go­di­nu de­fi­ni­sa­la odr­ža­va­nje op­ti­mal­ne li­kvid­no­sti. Ta­ko­đe, u ci­lju una­pre­đe­nja si­ste­ma kor­po­ra­tiv­nog upra­vlja­nja i efek­tiv­no­sti si­ste­ma in­ter­nih kon­tro­la, ban­ka je u 2016. go­di­ni usvo­ji­la no­ve i re­vi­di­ra­la zna­ča­jan broj po­sto­je­ćih po­li­ti­ka i pro­ce­du­ra – ocje­nju­je se u re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju. 

(Dan)

2 komentara

  1. Oh my goodness! an excellent article dude. Thanks a lot Even so I’m experiencing problem with ur rss . Do not know why Struggle to register for it. Can there be any person finding identical rss issue? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com