Ima li CG najsporiji internet u regionu - Volim Podgoricu

Ima li CG najsporiji internet u regionu

Pristup internetu je ljudsko pravo i jedan od prioriteta svih država mora biti da to omogući svim građanima – piše u jednoj od deklaracija Ujedinjenih nacija.

A kada ovo pravo država omogući građanima onda to podrazumijeva određeni kvalitet i brzinu kao i cijenu.

Brzina interneta, po mjerenju britanskog telekomunikacionog operatera “Ofkoma” Crnu Goru svrstala je na posljednju poziciju od zemalja bivše Jugoslvije.

Vlada je na to reagovala konstatujući da je poredak drugačiji i pozivajući se na druga istraživanja.

Prije toga ipak bi trebalo da odgovore na pitanje šta i ako brzi internet imamo, ako je on najvećem broju građana zbog visokih cijena  paketa nedostupan? I šta je država uradila da tako ne bude?

Kompanije koje prodaju internet crnogorskim građanima tvrde da nije tačno da Crna Gora ima najsporiji internet u regionu.

Iz Crnogorskog  Telekoma  saopštili su  da  svojim korisnicima omogućavaju višestruko veće brzine nego što se navodi u istraživanju “Ofkoma”, britanskog  telekomunikacionog regulatora.

Isto tvrde i u M-telu.

“Crnogorski Telekom omogućava i bilježi višestruko veće brzine od navedenih. Takođe, važno je znati da prosječna brzina fiksnog širokopojasnog interneta zavisi od paketa koji korisnik ima, a ne samo od mogućnosti koje mu tehnologija nudi”, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma. 

“U Crnoj Gori najveće brzine interneta su trenutno u komorecijalnoj upotrebi i dostižu 100 mbp/ 10 ap. Ne možemo reći da su to najveće u Evropi, ali sigurno daleko su iznad svih u regionu”, istakao je Milivoje Cerović, direktor Sektora za marketing, prodaju i brigu o korisnicima.

Ako je brzina nesporna, dostupnost  bi već mogla biti upitna.

Građani ali i stručnjaci u ovoj oblasti ne malo puta do sada problematizovali su to  što  korisnici zbog visokih cijena ne mogu da plate internet pakete veće brzine.

Većina krivi državu, koja je , što kroz privatizaciju, što kroz regulisanje tržišta, zapravo omogućila suštinski monopolističke pozicije telekomunikacionim kompanijama.

Iz Vlade to negiraju.

“U Crnoj Gori nema monopolističkog položaja u pružanju internet usluga. Veliki broj kompanija se bavi pružanjem ovoih usluga i one su sve registrovane kod agnecije za telekomunkacije”, istakla je  Marina Živaljević, portparol Ministarstva ekonomije.

Da li možemo govoriti o monopolu ili ne, možda najbolje govori i podatak, da je država kada je prodavala Telekom, prodala i njegovu infrastrukturu.

Stručnjaci kažu, da  uz činjenicu da je to nezabilježen primjer, treba istaći I podatak da na taj način Telekom stavlja u nezavidan položaj ostale operatere. Država i to odbacuje kao netačno i nesonovano. 

“Država je  politikom u ovoj oblasti, omogućila pravni ambijent za investitore, i nova ulaganja, tako da je obezbijeđeno neometano funkcionisanje i liberalizacija tržišta elektronskih komunikacija i uveliko je prisutna konkurencija”, rekla je Živaljević.

Operateri  pak tvrde da se situacija na polju interneta, po pitanji I brzine I cijene, u mnogome popravila posljednjih godina, ali najavljuju da će biti još bolje.

“Mogu slobodno da garantujem građanima Crne Gore, da ćemo dovesti Crnu Goru na jedno od prvih mjesta , da ne kažem u svijetu, ali u Evropi svakako, po brzini interneta i po cijeni koje će dobiti u budućnosti”, kazao je Cerović.

“Što se tiče ulaganja, Crnogorski Telekom značajno ulaže u svoju infrastrukturu kako bi obezbijedio brže i kvalitetnije usluge. Podsjetićemo da je Crnogorski Telekom na prošlogodišnjoj aukciji za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, osvojio najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže”, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Ako sve ispune, a  još  dođe i konkurencija , građani onda zaista mogu računati i na brži, ali svakako jeftiniji internet.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com