Ovako je Tramp 1999. govorio o Sjevernoj Koreji: Ako ih ne sredite sada… - Volim Podgoricu

Ovako je Tramp 1999. govorio o Sjevernoj Koreji: Ako ih ne sredite sada…

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u petak sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu da će zažaliti ako bude napao američki teritoriju Guam, prenijele su agencije.

“Ako bilo što učini u pravcu Guama ili neke druge američke teritorije, ili nekog američkog saveznika, on će zaista vrlo brzo zažaliti”, rekao je Tramp na neformalnoj konferenciji za novinare u Bedminsteru u Nju Džerziju, gdje se nalazi na odmoru.

To je samo nastavak oštre retorike između Vašingtona i Pjongjanga posljednjih dana. Tramp je, između ostalog, Sjevernoj Koreji prilično otvoreno zaprijetio nuklearnim ratom, a na Tviteru je napisao kako je oružje spremno.

CNN je objavio snimak iz 1999. godine na kom Tramp komentariše sjevernokorejski nuklearni program. Kako je jasno iz intervjua, Tramp je i tada zagovarao politiku niske tolerancije prema Sjevernoj Koreji predlažući da se, ako propadnu pregovori, hitno preduzmu “drastične mjere”.

“Pogledajte Sjevernu Koreju, izrađuju projektile kakve nikad niko nije vidio i za nas je bolje da učinimo nešto brzo oko toga”, rekao je Trump 1999.

“Ovo ću reći. S njima treba ići razgovarati i ako ih ne uspijemo zaustaviti u tome što rade, onda treba preduzeti drastične akcije. Jer, ako ih ne sredite sada, imat ćete ogromnih problema za pet godina kad će oni imati više projektila nego što ih mi imamo”, rekao je Tramp dodavši kako uopšte nije upitno da Sjeverna Koreja razvija nuklearni program.

“Sjeverna Koreja je potpuno van kontrole. Bolje je imati veoma ozbiljan razgovor s njima, a ako je potrebno treba preduzeti neke drastične mjere. Ili ćete ići njima za pet godina kada će imati više nuklearnih bojevih glava nego ih mi imamo”, kazao je on. 

Na pitanje novinara da li pod drastičnim mjerama misli na preventivni napad kakav je, na primjer, Izrael napravio osamdesetih kad su posumnjali da Irak razvija nuklearni program.

“To ne možete isključiti. Ono što je napravio Izrael je fantastično”, rekao je Tramp tog 28. novembra 1999. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com