PRVOSTEPENA PRESUDA: Evo koliko moraju da plate AUTORI “KUPAČICE” Mugoši i Vučeliću - Volim Podgoricu

PRVOSTEPENA PRESUDA: Evo koliko moraju da plate AUTORI “KUPAČICE” Mugoši i Vučeliću

Autorima skulpture Kupačica – braći Svetomiru i Svetozaru Radoviću, povrijeđena su autorska prava zbog uklanjanja te skulpture iz parka preko puta državne Skupštine prije sedamnaest godina.

Oni, međutim,  neće dobiti odštetu, ali će morati da plate skoro 20.000 eura sudskih troškova tadašnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši i tadašnjem šefu Javnog Komunalnog preduzeća (JKP) Vladanu Vučeliću.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Dijane Rovčanin, koja je ocijenila da su preduzeća koja su tada bila u sklopu JKP – Komunalne usluge, Zelenilo, Čistoća, Pogrebne usluge, kao i Diam bor i Elevator povrijedili autorska prava braći Radović.

“Nije postupljeno na propisani način, s  obzirom da nema dokaza da je donijeto rješenje o uklanjanju… a uklanjanje skulpture i lûka je izvršeno po nalogu i za račun JKP, u čijoj nadležnosti nije bilo odlučivanje o uklanjanju istih, dok je razdvajanjem lûka sa bareljefima od skulpture, pretežnim uništenjem lûka sa bareljefima i postavljanjem skulpture u horizontalni položaj u dvorište JKP izvršena povreda integriteta autorskog djela”, piše u presudi.

Sutkinja dodaje da to znači da su odgovorni JKP (odnosno sadašnja četiri preduzeća), kao naručilac radova i Diam Bor i Elevator kao izvođači.

Međutim, ona je ocijenila da im zbog toga ne pripada odšteta, jer su u drugom postupku protiv Glavnog grada već dobili 20.000 eura, pa je nedozvoljeno da im se odšteta dosudi opet.

Navela je  i da Mugoša i Vučelić ne mogu odgovarati za to, iako su tada bili na čelu institucija koje su uklonile skulpturu, već da su odgovorna pravna lica, odnosno JKP i Glavni grad, pa je dosudila da im Radovići plate sudske troškove od 18.900 eura.

Ona dodaje da iako je Vučelić bio direktor JKP, nije dokazana njegova namjera da nanese štetu Radovićima, već da iz dokaza proizilazi da je zahtijevao da se djela ne oštete…

“Sud nalazi da isti nije pasivno legitimisan, već da za njegov rad odgovara JKP Podgorica…”, navodi se u presudi.

I za Mugošu sutkinja navodi da nije odgovoran, već Glavni grad.

“Nema nikakvog značaja za odgovornost tuženog ni dopis Dušana Laličića u kojem se isti zahvaljuje predsjedniku Skupštine Opštine Podgorica na činu uklanjanja Kupačice, dok u ovom postupku nije potvrđena istinitost navoda iz teksta, u kome autor navodi da je tuženi (Mugoša) izjavio da skulpturu treba izmjestiti na mjesto gdje će nesmetano moći da se kupa u algama, zaštićena skramom”…dodaje se u presudi.

Sutkinja je odbila i njihov zahtjev da se skulptura vrati na mjesto na kome je bila.

“Imajući u vidu izmjene koje su se u međuvremenu desile, u vidu postavljanja druge skulpture, kao i da je došlo do uništenja lûka sa bareljefima, to sud nalazi da takav zahtjev tužilaca nije izvršiv”, zaključuje Rovčanin.

Autori najavili da  će se žaliti na presudu

Braća Radović  za “Vijesti” su kazala  da će se žaliti na presudu. 

Oni su tražili milion i po eura zbog rušenja i uklanjanja skulpture. 

“Predmetno djelo srušeno je koordiniranim djelovanjem, svjesno, sračunato, nezakonito, bez konsultacije i saglasnosti autora… i to samo na osnovu telefonskog razgovora između tadašnjeg direktora JKP-a Vladana Vučelića, a po nalogu koordinatora povjerenika tada Opštine Podgorica Miomira Mugoše”, navodi se u tužbi. 

Figura žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, u javnosti poznata kao Kupačica, postavljena je preko puta Skupštine prije 19 godina, a mnogi su je doživljavali “kao suviše krupnu da bi bila lijepa za oko”. 

Kupačica, kako su Podgoričani prozvali skulpturu originalno nazvanu Čežnja, uklonjena je 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti, na čelu sa Mugošom.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com