“Reagujte zbog torture nad članovima DF-a” - Volim Podgoricu

“Reagujte zbog torture nad članovima DF-a”

 

Predsjednik Pokreta za promjene(PzP) Nebojša Medojević pozvao je u otvorenom pusmu pravnike u Crnoj Gori da javno reaguju i spriječe “fizičku i psihičku torturu kojim su izloženi pritvoreni funkcioneri, članovi i aktivisti Demokratskog Fronta”.

Kako je kazao,  Ustav Crne Gore predviđa da se pritvor odjeđuje kao krajnja mjera i da treba da traje što kraće, isključivo ako je to potrebno u cilju nesmetanog vodjenja krivičnog postupka.

“Na žalost, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uz pomoć i saučesništvo sudova, tu mjeru koristi diskreciono, široko tumačeći pravne norme, ne kao izuzetnu mjeru , već kao ključnu istražnu mjeru pritiska, mučenja i torture osumnjičenih, Nerijetko, kao jedinu istražnu mjeru, usled nedostatka pribavljenih dokaza kojima bi morao dokumentovati osnovanost sumnje”, navodi se u otvorenom pismu prvog čovjeka Pokreta za promjene.

“Nema prijava za pranje novca”

Medojević je podsjetio da danas ističu tri mjeseca  od kako su direktor PzP-a Dejan Vujsić, tehnički sekretar u PzP-u Željko Šćepanović i građanin BiH Momir Nikolić  u pritvoru, osumnjičeni da su navodni članovi navodne kriminalne organizacije, čiji je on, navodno, šef. 

“Sva četvorica smo osumnjičeni i od strane SDT je tražen naš pritvor, a da nije podnijeta nijedna krivična prijava protiv bilo koga od nas. Nijedan kompetetni državni organ za otkrivanje krivičnog djela pranje novca nije podnio nijednu krivičnu prijavu – Uprava policije, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma, Državna revizorska institucija. Istraga se vodi na lični zahtjev GST Milivoja Katnića. Ovaj presedan dovoljno govori u prilog mojoj konstataciji da postupanje Milivoja Katnića u ovom predmetu nije profesionalno, objektivno, zakonito i da kao takvo mora biti sankcionisano od starne njegovog pretpostavljenog, tužilačkog savjeta, ali i javno okarakterisano kao opasno ugrožavanje ustavom zagarantovanih prava i sloboda i odbačeno od starne struke i najšire javnost kao modus operandi rada tako važnog državnog organa, u jednoj državi koja pledira da bude pravne i demokratska, koji svojim djelovanjem može ugroiti prava i slobode ljudi”, poručio je predsjednik Pzp-a.

“Ako nema pritvora za mene, ne bi trebalo ni za ostale osumnjičene”

Medojević smatra pošto, po obaveznom uputstvu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, njemu nije određen pritvor, da bi isti odnos morao biti i u slučaju Nikolića, Vujisića i Šćepanovića.

“Imajući u vidu da je SDT osumnjičilo Nebojšu Medojevića za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, i da je njemu obavezujućim uputstvom Vrhovonog državnog tužioca Ivice Stankovića, omogućena odbrana sa slobode, onda je pravno neosnovano da lica koja su, od strane SDT osumnjicena da su članovi kriminalne oragnizacije, budu i dalje u pritvoru, jer je nesumnjivo da oni, ni po zathjevu SDT, kao lica kja su osmnjičena da su samo izvršavali naloge i instrukcije Medojevića, ne mogu uticati na nesmetano vođenje postupka, što je i svrha oderdjivanja pritvora. Posebno, što se radi o licima koja nikada nijesu osuđivana i za koje ne postoji nikakva evidencija bezbjednosnih službi da su članovi neke kriminalne organizacije”, istakao je lider Pokreta za promjene.

On je napomenuo da su svi osumnjičeni u ovom postupku, do sada, poštovali svoje obaveze u krivičnom postupku.

“Na kraju, ako je obavezujućim uputstvom Vrhovnog državnog tužioca galvnoosumnjičeni kao šef organizovane kriminalne grupe, Nebojša Medojević, poslanik u Skupštini Crne Gore i Predsjednik političke partije Pokret za promjene, diobio pravo da se brani sa slobode, bez opasnosti za nesmetano vođenje postupka, ne postoji niti pravni osnov, niti potreba, niti pravna logika, da se osumnjičenim Momiru Nikoliću, Dejanu Vujisići i Željku Šćeopanoviću, produžava pritvor jer su oni i od starne SDT osumnjičeni da su kao članovi ove grupe, tj Pokreta za promjene, postupali u skaldu sa instrukcijama Medojević”, navodi se u otvorenom pismu.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com