CRNOJ GORI PRIJETI EPIDEMIJA BOGINJA: MMR nije primilo čak 3.813 dvogodišnjaka - Volim Podgoricu

CRNOJ GORI PRIJETI EPIDEMIJA BOGINJA: MMR nije primilo čak 3.813 dvogodišnjaka

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom, piše Pobjeda.

 

Tako od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZ-u dr Senad Begić upozorava da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja.

Kolektivni imunitet

“Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti-već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od i 8.000 oboljelih, 32 umrlih | od malih boginja) najviše f možemo da zahvalimo do brim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva djeca”, kazao je on za Pobjedu, naglasivši da epidemijskog javljanja bolesti još nema, jer vakcinisani kolektivnim imunitetom štite nevakcinisane.

Prema riječima dr Begića, teorije zavjere i iskrivljena objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeole) sa uzrocima autizma rezultirali su zbunjenošću roditelja koji sve više odgađaju vakcinaciju djece sa ovom vakcinom.

Sa druge strane, kako naglašava, vakcinacija ostalim vakcinama kod nas, a prije svega petovalentnom vakcinom, na zavidnom je nivou.

“Zaključno sa jučerašnjim danom, sve tri doze petovalentne vakcine u Crnoj Gori primilo je gotovo 94 odsto djece rođene 2015, dok su ista ta djeca vakcinisana sa prvom dozom MMR-a sa obuhvatom nešto većim od 51 odsto.Ipak, ima opština koje su postigle veoma visoke obuhvate, pa čak i apsolutne, kao što je Mojkovac u kome su svi mališani (100 odsto) primili prvu dozu MMR-a”, istakao je dr Begić.

Kako bi prezent ovali naučne činjenice roditeljima, Institut će u narednom periodu, kako kaže, organizovati niz tribina u više crnogorskih opština i istovremeno intenzivirati kontinuiranu medicinsku edukaciju pedijatara i zdravstvenih radnika.

Tribine

“U interesu je svih koji se bave očuvanjem i unapređenjem zdravlja djece, a posebno budućih i mlađih roditelja, da se uključe u rad tribina, udruže snage i energiju, a sve za dobrobit sve naše djece i njihove bolje i zdravije budućnosti. Isključivo zajedničkim naporom i radom, te saradnjom roditelja i ljekara postići ćemo da naša djeca dobiju nabolju moguću zaštitu od opasnih zaraznih bolesti”, poručuje dr Begić.

Nema sumnje, kaže on, da svaki roditelj želi samo dobro svome djetetu, „ali u potrazi za odgovorima često lako padnu u zablude i donose pogrešne odluke”.

“U isto vrijeme, pedijatri nijesu u stanju da adekvatno odgovore na zabrinutost roditelja, ne shvatajući njen pravi značaj i ne posvećujući joj adekvatnu pažnju, što često može da produbi jaz i oteža dalju saradnju. Svaka zabrinust roditelja zahtijeva i zaslužuje posebnu pažnju, adekvatan pristup i objašnjenje naučnih činjenica. Bitno je shvatiti da su i roditelji i pedijatri na istoj strani na strani zdravlja i dobrobiti djece, te da sve odluke koje se tiču zdravlja djeteta moraju biti donesene zajedno u najboljem interesu najmlađih, a pravovremena vakcinacija je jedan od najvećih interesa djeteta”, kazao je dr Begić.

 

Kazne protiv 38 roditelja koji su odbili vakcinaciju

Za prvih sedam mjeseci ove godine 38 roditelja odbilo je vakcinaciju djece prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih Zdravstvena inspekcija podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U prošloj godini, postupak je pokrenut protiv 102 roditelja.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna do 2.000 eura.

Iz Instituta ranije su rekli da su kazne ostavljene kao krajnja mjera, te da nijesu namijenjene da povećaju obuhvate imunizacija.Vakcinacija djece u Crnoj Gori je obavezna, ali nije prisilna.

Obavezno je ono što je dužnost prema sopstvenom djetetu, ali i prema drugoj djeci iz okruženja zbog stvaranja kolektivnog imuniteta naglasili su oni ranije.

Mihailović: Ljekari više da pričaju sa roditeljima

U udruženju Roditelji smatraju da se nadležni nijesu u dovoljnoj mjeri potrudili da promijene negativan stav koji većina roditelja ima prema MMR vakcini.

Institut za javno zdravlje, prema mišljenju izvršne direktorice udruženja Kristine Mihailović, konstatuje da postoji problem, da je prisutna negativna kampanja, ali, sa druge strane, kako kaže, „nemaju kontru tome“.

“I dalje imate roditelje koji komuniciraju jedni sa drugima, vrlo često pitaju jedni druge i žale se da ne mogu da dobiju informacije. Često i nas u udruženju zovu oko nedoumica koje imaju o vakcinaciji, ali ih upućujemo na ljekare u Institutu”, kazala je Mihailović.

Pobjeda

1 komentar

  1. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I to find It truly useful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide something back and help others such as you aided me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com