Otvoreno ušće zapadnog rukavca Bojane: U subotu stiže i bager “Morskog dobra” - Volim Podgoricu

Otvoreno ušće zapadnog rukavca Bojane: U subotu stiže i bager “Morskog dobra”

Zapadni rukavac Bojane od danas, nešto prije podne, ponovo utiče u more uskim kanalom.

Opština Ulcinj je angažovala jednog ulcinjskog preduzetnika da bagerom otvori ušće koje je prekjuče bilo zatrpano pijeskom.

Radovi na otvaranju ušća počeli su oko devet da bi oko podne bili prekinuti jer je inspektor za vode utvrdio da izvođač ne posjeduje svu neophodnu dokumentaciju.

Predsjednik UO Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Džaudet Cakuli kazao je da je problem brzo riješen.

“Dogovoreno je da u naredna tri dana kompletiramo dokumentaciju tako da će radovi biti nastavljeni. Već u subotu, u funkciji će biti i bager Morskog dobra”, kazao je Cakuli za Vijesti. 

 Iz Uprave za vode, prekjuče su saopštili da će radovi na otvaranju ušća trajati sedam do deset dana.

Akcija je dogovorena juče u Opštini Ulcinj na sastanku kome su osim čelnika najjužnijeg grada prisustvovali i predstavnici Uprave za vode i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom,

Nakon sastanka, u odvojenim saopštenjima i izjavama za medije, predstavnici Opštine i Morskog dobra ustvrdili su da oni nijesu nadležni za problem na rijeci Bojani. 

Zapadni rukavac Bojane zatvoren je prije tri dana usljed slabijeg dotoka vode iz Drima, vremenskih neprilika ali i kontinuirane nebrige državnih i opštinskih institucija. To se katastrofalno reflektovalo na širinu i dubinu ušća što može imati kobne posljedice po cijeli ekosistem regiona i Evrope. 

Za realizaciju projekta regulacije rijeke Bojane u zoni njenog ušća, koji je izrađen 2010, država sada nema sredstava. To su priznali i u Upravi za vode navodeći da je projekat vrlo skup. 

Prof Dr Sava Petković, koji je bio stručni konsultant u tom projektu, kazao je da je bagerovanje pijeska na ušću neophodno zbog „bilo kakve razmjene vode između mora i rijeke ali da je to kratkoročnog karaktera“. On je ocijenio da je rješenje problema u čišćenju i produbljivanju zapadnog rukavca kod račve. I Petković je konstatovao da projekat regulacije Bojane u zoni njenog ušća mora ćekati bolja vremena.

Ekolog Dželal Hodžić kazao je da je sramno prebacivanje nadležnosti Opštine i Morskog dobra u ovom slučaju.

“Koji će to investitor da dođe i ulaže u naš grad ako predjsednik Opštine stalno tvrdi da se Ulcinjani ne pitaju skoro nigdje ništa. Pa Bojana je tu u Ulcinju a Morsko dobro svake godine od nje uzme pola miliona eura. Kako to da se ne pitaju”, pitao je Hodžić.

Perović: Prijetnja prirode korišćena za destrukciju i korupciju

Džemal Perović iz ulcinjskog Mogula-a kazao je da potpuno zatvranje ušća zapadnog rukavca Bojane u more, nije nikava novost.

“Ta prijetnja prirode nije nova samo što je ona cijelo vrijeme korišćena kao opravdanje za nezakonitu eksploataciju pijeska”, kazao je Perović Vijestima.

Dodao je da je to svojevremeno bio jedan od najvećih „biznisa“ u Crnoj Gori.

“U gradu se govorilo da su u taj unosan „posao“ uključeni visoki zvaničnici iz Podgorice. Znači pijesak se uveliko prodavao u vrijeme građevinskog „buma“ koji traje.  Radi se o začaranom krugu kršenja zakona, destrukcije i  korupcije a ne samo o nebrizi, kako se ovih dana govori”, istakao je Perović podsjećajući da je Mogul svojevremeno, na prijavu aktivista dokumentovanu fotografijama, prijavio nadležnim organima nezakonitu eksploataciju pijeska u zaleđu Velike plaže i ušću Bojane. 

“Nadležni su se tada branili da je eksploatacija pijeska dopuštena jednoj firmi kao kompenzacija za regulisanje protoka i sprečavanje zatvaranja ušća Bojane”, podsjetio je Perović. 

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com