Država prinudno naplatila porez od opštine Ulcinj - Volim Podgoricu

Država prinudno naplatila porez od opštine Ulcinj

 

 

Poreska uprava prinudno je od opštine Ulcinj naplatila 84.902 eura poreza.

 

Naime, opština je aplicirala za reprogram tekućih obaveza po Javnom pozivu raspisanom 15. februara 2017. godine, ali je ovaj zahtjev odbijen, jer odredbe Zakona o reprogramu predviđaju da se isti ne može odobriti poreskom obvezniku-opštini.

“Ukupan dug Opštine iznosio je 1.354.287 eura pri čemu je posljednji IOPPD obrazac podnijet za januar 2017. godine, pa je Poreska uprava preduzela mjeru prinudne naplate donošenjem rješenja kojim se nalaže poreskom obvezniku izmirenje obaveze u roku od 10 dana, nakon čega je naplaćen iznos od 84.902 eura”, kazali su u PU

Zato je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša održao danas sastanak sa gradonačelnikom Opštine Ulcinj, Nazifom Cunguom i rukovodiocima opštinskim preduzeća, zbog uočenog niskog stepena poreske disipline kod njih.

Opštini Ulcinj odobren je reprogram poreskih obaveza ugovorom potpisanim 5.maja 2015. godine, kojim su obuhvaćene obaveze Opštine i lokalnih preduzeća u ukupnom izunosu od 5.939.108 eura.

“Iako Opština i preduzeća redovno servisiraju reprogramirane obaveze, isti ne izmiruju tekuće obaveze, a evidentno je i kašnjenje u podnošenju poreskih prijava po osnovu zarada zaposlenih”, kažu u PU.

Kada su u pitanju obaveze lokalnih preduzeća, za sedam preduzeća – Vodovod i kanalizacija, Komunalne djelatnosti, Agencija za izgradnu Ulcinja, RTV Ulcinj, Centar za kulturu Ulcinj, JP za uzgoj i zaštitu divljači i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Sirena“, odobren je reprogram duga u ukupnom iznosu od 2.172.435 eura.

“Sva navedena preduzeća izmirila su u propisanom roku jednokratnu uplatu po donijetim rješenjima o reprogramu, ali ista ne prodnose redovno IOPPD obrasce, što znači da kasne sa izmirivanjem novih obaveza”, navode u PU.

Rukovodstvo Opštine i lokalnih preduzeća na sastanku je upoznato sa odlučnošću Poreske uprave da neselektivno sankcioniše neizmirivanje poreskih obaveza, zbog čega će i ovi obveznici biti predmet mjera prinudne naplate u skladu sa ovlašćenjima koje Poreskoj upravi omogućavaju Zakon o poreskoj administraciji i ostali poreski propisi.

Zaključeno je da se, imajući u vidu javni interes i potrebu funkcionisanja lokalne samouprave, mora u najhitnijem roku pronaći model za efikasno i održivo poslovanje Opštine i opštinskih preduzeća, uz redovno izmirivanje obaveza prema državik, a isto se odnosi ne samo na Opštinu Ulcinj, već na kompletan sistem lokalne samouprave.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com