AMFILOHIJE: Mauzolej na Lovćenu je čudovište pagansko, mnogobožačko, a Njegoš je u tamnici - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Mauzolej na Lovćenu je čudovište pagansko, mnogobožačko, a Njegoš je u tamnici

 

Mauzolej na Lovćenu je čudovište pagansko, mnogobožačko, a Njegoš je u tamnici od 1974, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je ponovio da je na počela obnova crkve na Lovćenu i pozvao sve u Crnoj Gori da se vrate Bogu i svetom Preobraženju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je danas na Preobraženje svetu službu crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ključkom Tavoru na Bjelasici.

Amfilohije je kazao da je taj hram po svojim dimenzijama vjerna kopija srušene lovćenske crkve Svetog Petra Cetinjskog.
On je rekao da je “crnogorska prosveta” još polovinom dvadesetog vijeka Svetog Savu zamijenila Brozom i da je “brozomora najopakija bolest u istoriji Crne Gore”.

„Ono što je danas crnogorska prosveta nije ništa drugo, samo još gore od onoga. Onda je makar među vlastodršcima bilo još krštenih koji su još uvijek osjećali neke dublje stvari, makar za moral. A danas su nekršteni, obezboženi, koji su pljunuli na oltare, koji su srušili crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu“, rekao je Vladika Amfilohije.

On je rekao da je jedna od svetih gora bio Lovćen, kao svetionik našeg naroda i Balkana, svetionik Evrope.

„On je to bio sa crkvom Svetog Petra Cetinjskog, sa moštima Svetog Petra II Tajnovidca Lovćenskog. Srušena je ta crkva i podignuto čudovište pagansko, mnogobožačko. Njegoš je u tamnici od 1974. On je u najgoroj tamnici koja postoji u Evropi“, kazao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da je već počela obnova crkve na Lovćenu i pozvao sve u Crnoj Gori da se vrate Bogu i svetom Preobraženju.
Potom je održana sada već tradicionalna manifestacija „Pjesničko preobraženje na Ključkom Tavoru“, u kojoj su i ovoga puta učestvovali pjesnici i guslari.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com