VAKCINACIJA MMR-OM: Roditelji uplašeni, pedijatri na potezu - Volim Podgoricu

VAKCINACIJA MMR-OM: Roditelji uplašeni, pedijatri na potezu

Antivakcinalni lobi, sudeći prema podacima Instituta za javno zdravlje, ima sve više uticaja na roditelje i u našoj državi, što potvrđuju podaci daje svega 51 odsto dvogodišnjaka primilo vakcinu MMR, ali i svjedočenja sagovornica Pobjede koje su u strahu da će ova vakcina loše uticati na zdravlje njihovog djeteta.

 

Ema Pajević iz Podgorice, majka dva dječaka, kaže da mlađeg sina neće voditi na vakcinaciju MMR-om (protiv rubeole, malih boginja i zaušaka), sve dok ne progovori i prohoda. Razlog je, kaže, loše iskustvo koje su imali sa starijim sinom.

Loše iskustvo

“MMR je primio sa godinu i nepun mjesec. Tada još nije bio prohodao, jedva se oslanjao na noge, a izgovarao je svega pet riječi, i to je to. Upravo zbog toga, kao i činjenice da je na rođenju dobio jedva ocjenu osam, pedijatrici smo rekli da bismo sačekali još malo sa tom vakcinom. Međutim, nije nas ni saslušala. Samo je rekla sestri „daj mu vakcinu“ i dali su mu”,  je prisjeća se Ema.

Prema njenim tvrdnjama, nakon primljene vakcine dosta toga se promijenilo kod njenog djeteta, posebno u ponašanju.

“Tog dana nakon primljene vakcine počeo je da zabacuje glavu unazad. To i sad radi sa 2,5 godine. Sa rečnikom ništa apsolutno nije napredovao do skoro, dok ga nismo počeli voditi kod privatnog logopeda koji mu je ustanovio da kasni u razvoju. Nema dobru koncentraciju za njegov uzrast, imam osjećaj da ne umije da razmišlja itd…“ Zato drugog bebca nećemo voditi dok u potpunosti ne progovori i prohoda, odnosno ne stekne bar osnovnu fino razvijenu motoriku”,  kaže Pajević.

Sa druge strane, u Institutu za javno zdravlje u više navrata su naglašavali da je trend odlaganja vakcinacije „dok dijete ne ojača“ pogrešna i opasna praksa, te da produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

Prema kalendaru obavezne imunizacije u našoj zemlji, prva doza MMR vakcina daje se sa navršenih 12 mjeseci, a druga od pete do osme godine.

Odlaganje

Načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZ, dr Senad Begić, za Pobjedu nedavno je rekao da su teorije zavjere i iskrivljena objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju MMR sa uzrocima autizma dovele do zbunjenosti roditelja koji sve više odlažu vakcinaciju svoje djece vakcinom MMR.

On je upozorio da, ukoliko se nastavi ovakav trend, skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti već kada će se ona desiti.

“Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 oboljelih, 32 umrlih od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva djeca”,  kazao je dr Begić tada.

Pajević kaže da nije protivnik vakcina, ali smatra da pedijatri prvo treba da ispitaju stanje djeteta, kao i da ne žure sa davanjem MMR. Kako kaže, izabrani pedijatar napismeno treba da da izvještaj roditelju o tačnom nazivu vakcine, roku proizvodnje i upotrebe, sastavu, kontraindikacijama (nuspojavama) i indikacijama zbog kojih dijete mora da primi vakcinu.

“Jer i mi roditelji imamo apsolutno zakonsko pravo da zahtijevamo uvid u informacije i indikacije o lijeku, ili vakcini koju naše dijete prima”,  ističe Pajević.

I majka jednoipogodišnjeg dječaka iz Nikšića kaže da ne odbija vakcinaciju, ali joj je „potreban barem jedan dokaz kako bi bila sigurna u bezbjednost MMR“.

“Samo želim da moj sin tečno progovori prije nego primi MMR vakcinu. To ne znači da sam ubijeđena da ta vakcina izaziva autizam, već da nijesam sigurna koliko je otporan organizam mog sina da bez posljedice prihvati „živu“ vakcinu. Prijetnje i novčane kazne roditeljima ništa ne znače u odnosu na zdravlje djeteta. Umjesto što nadležni svakodnevno ponavljaju da je „MMR bezbjedna“, šalju ultimatume da naša djeca ne mogu ni u vrtić ni u školu nevakcinisana i prijete da je „na pomolu epidemija malih boginja“, možda bi svima pomoglo da ponude barem jedan dokaz koji će pomoći da prevaziđemo ovaj, za nas veliki problem”,  kaže ova majka koja je željela da ostane anonimna.

Ljekari ne informišu dovoljno roditelje

Majka Ema kaže da je glavni problem zbog kojeg roditelji imaju nedoumice taj što pedijatri nemaju razumijevanja i strpljenja za njih da im objasne sve što treba.

“Današnji rad pedijatara sa djecom i razgovor sa roditeljem se svodi na par kratkih pitanja roditeljima. A kada roditelj postavi pitanje pedijatru, dobije zbunjujuć i krajnje neprofesionalan odgovor. Ono što treba da bude osnovno je da izabrani pedijatar informiše roditelja o vakcini, a to uopšte nije praksa, bar ne ovih u Podgorici. Jer da je jeste, sigurno se ne bi ustanovilo ovoliko slučajeva u kojima su djeca zaostala manje/ili više u razvoju zbog prijevremenog primanja MMR vakcine”, kazala je Pajević.

Kako kaže, ne želi da bilo koga kritikuje, već je potrebno obrazložiti zašto se to dešava.

“Zašto više pažnje ne obrati Ministarstvo zdravlja na roditelje koji neće da vakcinišu djecu, i na one koji su ih već vakcinisali, pa imaju negativnu konotaciju ka MMR vakcini?! Užasno je nekorektno što se vrši pritsak na one koji nisu vakcinisali djecu, jer tako sve više pojačavaju jaz i nepovjerenje prema zdravstvu, dok pedijatri svakako zbog tobože prevelikog broja pacijenata nisu u stanju da obave kompletan pregled djeteta i kompletan uvid u njegovo stanje”, kazala je Pajević.

Savjet o vakcinaciji može se dobiti i u ambulanti IJZ

Osim u pedijatrijskim službama, roditelji, kako je kazao dr Begić, savjet mogu dobiti u ambulanti koja je dio odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu.

Komentarišući navode roditelja da imaju lošu komunikaciju sa pedijatrima, dr Begić kaže da je saglasan da ima takvih slučajeva. Ipak, kako ističe, to će se riješiti kada broj pedijatara bude adekvatan.

“Lošu komunikaciju povezujem sa preopterećenošću pedijatara, sa velikim brojem pregleda i usluga koje pružaju na dnevnom nivou. To će da se sredi onog trenutka kada broj pedijatara bude adekvatan, na čemu se u Podgorici uveliko radi”,  kazao je dr Begić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com