PODGORICA: Sporan tender od 9,8 miliona eura za gradnju Doma starih - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sporan tender od 9,8 miliona eura za gradnju Doma starih

Dio zainteresovanih ponuđača za izgradnju i opremanje budućeg doma za stare osobe u Podgorici smatrao je da je postupak predavanja ponuda prekinut nakon žalbe 11. avgusta, ali su tek juče saznali da su ponude u stvari otvorene 16. avgusta i da je postupak završen.

Vrijednost ove nabavke je 9,8 miliona eura, a stigle su samo dvije ponude.

Direktor preduzeća Fini dom, koja je bilo zainteresovano da učestvuje, Miloš Praščević tražio je od naručioca Direkcije javnih radova (DJR) zvanično 17. avgusta odgovor na pitanje kada će im nakon prekida postupka 11. avgusta, biti omogućeno da predaju ponudu na ovom tenderu, ali su tek juče dobili zvaničan odgovor da su ponude otvorene „u zakazanom terminu“, odnosno, dan ranije 16. avgusta, prenose Vijesti. 

Predsjednik Državne komisije (DK) Zoran Živković tvrdi, međutim, za „Vijesti“ da su podnijete žalbe beogradske Global Trade Solutions i podgoričke firme Tudors Montenegro “uložene isključivo radi opstrukcije postupka javne nabavke”, a da Državna komisija “zasjeda uvijek kada se radi o prioritetnim predmetima, bez obzira što je u toku godišnji odmor”.

Zoran Živković

Postupak nabavke graditelja odlagan je prethodno mjesecima zbog žalbi, a ponude su potom otvorene 16. avgusta, kada to svi zainteresovani učesnici, među njima i nekoliko renomiranih firmi, nijesu to znali, niti očekivali, imajući u vidu dosadašnju praksu da žalba prekida postupak do odluke Državne komisije.

“Pitamo kada ćete kao u dosadašnjoj praksi, objaviti izmjenu datuma podnošenja i otvaranja ponuda, imajući u vidu da ste prethodnim obavještenjem od 11. 08. 2017. godine, obustavili sve aktivnosti naručioca do donošenja odluke po žalbi, uključujući i prijem ponuda. Naime, prijem ponuda nije aktivnost ponuđača, već naručioca u predmetnom postupku nabavke, s obzirom na to da ste pomenutim obavještenjem suspendovali sve svoje aktvnosti pa i prijem ponuda, a napominjemo da je prijem ponuda isključivo aktivnost naručioca, pri kojoj je naručilac dužan shodno članu 78 ZJN-a da izda i potvrdu o prijemu, stoga Vas molimo da nas obavijestite kada ćete početi sa ovom aktivnošću, odnosno da nam omogućite prijem ponuda. Napominjemo da niste iskoristili niti tražili mogućnost iz člana 124 ZJN-a, da Vam se odobri nastavak postupka, od strane Državne komisije za kontrolu postpaka javnih nabavki”, navodi se u dopisu Praščevića DJR.

Iz Direkcije javnih radova, kako su to “Vijesti” juče objavile, potvrdili su da su otvorene dvije ponude IGP Fidija Podgorica i zajednička ponuda firmi Cijevna Commerce, Geopromet i Ekoplant sa podizvođačima Cijevna komerc i Prev&Ing. Ovi ponuđači su znali da postupak nije prekinut 11. avgusta i da ponude treba predati do 16. avgusta. IGP Fidija kontroliše biznismen Joko Blagojević, a dvije firme Cijevna (sa različitim slovima u dijelu naziva) biznismen Danilo Petrović.

Iz ove institucije su napomenuli „da je postupak javnog otvaranja ponuda sproveden u zakazanom terminu, imajući u vidu da je Državna komisija, prije isteka roka za podnošenje i otvaranje ponuda, zaključcima odbila žalbe zainteresovanih lica kao neuredne, čime su se stvorili uslovi za nastavak postupka.

“Napominjemo, da je članom 124 Zakona o javnim nabavkama propisano da ‘blagovremeno podnijeta žalba prekida sve dalje aktivnosti naručioca u postupku javne nabavke, do donošenja odluke po žalbi'”, istakli su iz DJR.

Pare, novac, državni dug, ekonomija

Državna komisija, a čiji su članovi većinom bili na odmoru prošle sedmice, ekspresno je donijela dva zaključka o odbijanju žalbi jer beogradska firma Global Trade Solutions i podgorička Tudors Montenegro nijesu uplatile naknadu za vođenje žalbenog postupka.

“Državna komisija ne koristi na klasičan način godišnji odmor i neprekidno je u funkciji, s obzirom da za vrijeme godišnjih odmora imaju svoju dežurnu službu, pa zasjeda uvijek kada se radi o prioritetnim predmetima, bez obzira što je u toku godišnji odmor”, tvrdi Živković.

On je istakao da je evidentno da su podnijete žalbe “uložene isključivo radi opstrukcije postupka javne nabavke”.

“Da su to ozbiljni žalioci, zaintersovani da postupak javne nabavke bude sproveden na zakonit način, isti bi, dostavili dokaz o uplati naknade za vođenje žalbenog postupka, što oni nijesu uradili ni nakon ostavljenog roka za dostavljenje dokaza, zbog čega je Državna komisija na sjednici održanoj 16. 08. predmetne žalbe odbacila kao neuredne. Državna komisija je predmetne zaključke, donijete povodom navedenih žalbi, objavila i dostavila blagovremeno prije javnog otvaranja ponuda”, tvrdi Živković.

Živković: Nije nas zvao niko da utiče na odluke Komisije

Odgovarajući na pitanje, Živković je napomenuo da ove dvije žalbe nijesu rješavali ekspresno, već da je pravilo Državne komisije da se podnijete žalbe bez dokaza o uplati naknade za vođenje postupka rješavaju odmah i to u svim predmetima.

Na pitanje “Vijesti” po kojem kriterijumu je ovaj predmet uzet u razmatranje prije nekih drugih budući da se na odluke u drugim predmetima čeka često i po nekoliko mjeseci, Živković je odgovorio da Državna komisija uzima u rad, kao prioritet one predmete koji su od kapitalnog interesa za privredu i građane Crne Gore, kao što je zaštita zdravlja, izgradnja objekata od vitalnog značaja, kao što je u konkretnom slučaju i izgradnja Doma za stare osobe u Podgorici.

A, na pitanje “Vijesti” da li ga je možda neko iz izvršne vlasti ili privatnog sektora zvao na odmoru i uticao na rad Komisije, Živković je saopštio da Državnu komisiju niko nije kontaktirao iz izvršne vlasti ili privatnog sektora radi uticaja na njen rad.

Vojin Lazarević i butik Tudors žalbama ometali tender

Beogradska firma Global Trade Solutions, koja je podnijela žalbu DJR 16. avgusta i time, kako tvrde u Direkciji ometala sprovođenje tendera, pripada grupaciji Rudnap koju godinama kontroliše biznismen  Vojin  Lazarević.

Ista firma je posljednji put bila u žiži javnosti prije dvije godine kada je sa firmom iz Šangaja nabavljala dva transformatora, teška po 200 tona, za potrebe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Prilikom isporuke sa vagona na vozni kolosijek u Baru, pao je jedan od dva transformatora.

Za opstrukciju je optužena i druga firma Tudors Montenegro, koja je predala žalbu 11. avgusta, kada nije prekinut postupak nabavke. Ova firma je registrovana za trgovinu na malo odjećom – butik. Direktor ove firme je Damir Novalić, a vlasnici sa po 50 odsto učešća Teodora Mitrović i Zoran Đurović.

Izvor: Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com