Ambasador Srbije u CG: Nije korisno vidjeti neprijatelje tamo gdje ih nema - Volim Podgoricu

Ambasador Srbije u CG: Nije korisno vidjeti neprijatelje tamo gdje ih nema

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac reagovao je juče na pisanje Srpskog telegrafa, navodeći da je u proteklom periodu ostvarena primjerena saradnje dvije države Srbije i Crne Gore, koja je od mjerodavnih najviših predstavnika obje zemlje ocijenjena kao najbolja u posljednjih dvadeset godina.

 

“Naravno da u tom procesu značajnu ulogu imaju političke partije. Princip što gore to bolje odnosno nelogična teza da se neriješena pitanja mogu lakše rešavati u konfliktnim situacijama pripada prošlosti. Nije korisno bezrazložno vidjeti neprijatelje tamo gdje ih nema, jer možete na kraju sami sebi postati neprijatelj”, navodi Bingulac u reagovanju dostavljenom medijima.

Bingulac dodaje da su u istom periodu ostvareni brojni zvanični susreti na najvišem nivou, što je kaže rijedak primjer u savremenim međunarodnim odnosima.

“Svakako da će mudra odluka predsjednika Aleksandra Vučića o finansiranju srpskog kulturnog i informacionog centra od strane vlade Srbije, čije se otvaranje očekuje u septembru ove godine, doprinijeti uspješnijem radu svih srpskih kulturnih institucija u Crnoj Gori”, kaže Bingulac.

On je, dodaje, ponosan na to što se Ambasada vodi isključivo principima klasične diplomatije, bez miješanja u unutrašnje stvari suverene države.

“U tom kontekstu ambasador nije ničiji pion, nego figura na diplomatskoj tabli u rukama najviših institucija – predsjednika vlade i Republike Srbije, koje predstavljaju državu i preko ministarstva spoljnih poslova vode spoljnu politiku”, rekao je Bingulac.

Ambasada ne sarađuje sa političkim strankama

Napominje i da ga je u četvorogodišnjem periodu, pored prisustva sadržajnim zvaničnim sastancima najviših predstavnika dvije zemlje, bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović primio uz prisustvo medija samo dva puta.

“Ambasada Republike Srbije u svom radu ne sarađuje sa političkim strankama, već to direktno čine srodne stranke dvije države. Tako je potpuno nelogična izjava jednog od značajnih opozicionih lidera o nezadovoljstvu ostvarenom saradnjom sa Ambasadom, jer nešto mora postojati da bi bilo dobro ili loše”, navodi Bingulac.

Dodaje i da je u svom djelovanju Ambasada orijentisana ka neposrednoj saradnji sa javnim institucijama, udruženjima diplomatama i uglednim pojedincima koji razumiju političke i kulturne tendencije u Crnoj Gori.

Bingulac se, u svom reagovanju osvrnuo i na, kako je naveo, “netačne informacije u Crnoj Gori u vezi sa uhapšenima u aferi “državni udar”.

“Moramo se nadati da će se u započetom procesu uz uvažavanje principa prava otkriti prava istina u ovoj aferi. U tom smislu Ambasada će u okviru svojih ovlašćenja nastaviti da vodi računa o svim državljanima Srbije kojima je potrebna konzularna zaštita i pratiti ovaj proces uz pravovremeno dostavljanje materijala i informacija nadležnim organima u Srbiji posebno onih upućenih od strane odbrane i optuženih u ovom procesu”, saopštio je Bingulac.

U ovom kontekstu potrebno je, dodaje on, istaći primjerenu zainteresovanost nadležnih institucija u Srbiji, a Ambasada će, kako kaže, momentalno sporovoditi sudske naloge i preporuke nadležnih institucija iz Srbije.

Na odmoru sam bio u Srbiji

Komentarišući navode o dvomjesečnom ljetovanju na Svetom Stefanu o trošku bivšeg premijera Mila Đukanovića, Bingulac kaže da na Sveti Stefan nije “kročio četvrtinu vijeka”.

“Niko nije nijednim dinarom ili eurom finansirao moj godišnji odmor koji sam uz odobrenje u dva dijela u ukupnom trajanju od 19 dana proveo u Srbiji”, naveo je Bingulac.

1 komentar

  1. Nice post. I discover some thing much harder on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating to read content off their writers and rehearse something at their store. I’d opt to use some using the content in my small weblog no matter whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link with your internet weblog. Thank you sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com