Skelet zatrpan, nastavak radova na trgu nadzirati - Volim Podgoricu

Skelet zatrpan, nastavak radova na trgu nadzirati

Stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara nijesu uočili ljudski skelet koji je pronađen tokom rekonstrukcije trga u Bijelom Polju. Kako je Pobjedi kazala direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastazija Miranović, u izvještaju koji su sačinili naveli su da je „skelet ponovo zatrpan zemljom i poplavljen do nivoa uklonjenog asfalta“ te da su na trasi gdje se izvode radovi uočili “samo mjesto na kojem su pronađeni ostaci ljudskog skeleta“.

 

Preporuke

Grobnicu sa ljudskim skeletom pronašli su prošle nedjelje, na dubini od 120 centimetara, radnici firme ,,Unipred“ prilikom kopanja kanala za atmosferske vode u Ulici 3. januara, gdje se izvodi potpuna rekonstrukcija gradskog trga. Na zahtjev Zavičajnog muzeja iz Bijelog Polja, na mjesto gdje je pronađen ljudski skelet, izašla je u ponedjeljak komisija Uprave za zaštitu kulturnih dobara u kojoj su bili, arheolog Bogdan Lompar i arhitektica Maja Krušić.

Direktorica Uprave, Anastazija Miranović, kaže da je komisija u izvještaju preporučila kako je neophodno da se tok daljih zemljanih radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione cijevi, odvija uz nadzor arheologa sa istraživačkom licencom jer se u neposrednoj blizini nalazila hadži hanumina džamija i medresa.

“Daljim praćenjem zemljanih radova pruža se mogućnost sagledavanja podataka koji bi utvrdili širi arheološki kontekst u kome je došlo do otkrića skeletal”,  kazala je Miranović.

Ona je navela i da Uprava traži da izvođač radova dostavi dokumentaciju projekat planirane 1 trase, iskopavanje, kao i opis, foto-dokumentaciju o radovima izvršenim početkom iskopavanja.

Istorijat

Prema istorijskim dokumentima na lokaciji gdje je pornađen 1 skelet, postojala je hadži Danušina džamija i medresa, koja je oštećena u bombardovanju 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, džamija i groblje oko nje su porušeni, da bi se kasnije na njemu sagradio park sa spomenikom palim borcima u NOR-u. Radovi na mjestu gdje je skelet pronađen zaustavljeni su. Na ostalim lokacijama su nastavljeni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com