Pijanista Ratimir Martinović i KotorArt Talenti na prvom koncertu u okviru “Njegoševih dana” - Volim Podgoricu

Pijanista Ratimir Martinović i KotorArt Talenti na prvom koncertu u okviru “Njegoševih dana”  

 

Naš renomirani pijanista nastupio je na početku manifestacije posvećene djelu Petra II Petrovića Njegoša u crkvi Svetog Duha svirajući izbor kompozicija Vasilija Mokranjca. Martinović je prvi koji je u skoro trosatnom resitalu prošle godine u Beogradu integralno izveo cjelokupni klavirski opus jednog od najznačajnijih kompozitora regiona.

“Njegoševi dani” su bili prilika da Martinović otpočne sa realizacijom serije koncerata posvećene talentovanim muzičarima. Uz njega su nastupili prvi nosioci titule “KotorArt talenti”, učenici srednje muzičke škole “Vida Matjan” u Kotoru: flautistkinja Tamara Živković, harmonikaš Boško Tujković, pijanistkinja Andrijana Jovanović.

Oni će u narednih nekoliko mjeseci nastupiti u gradovima Crne Gore i regiona promovišući na taj način i svoj talenat ali i vrijednosti i ciljeve koje baštini KotorArt već 16 godina: vrhunsko izvođaštvo, ohrabrenje domaćim talentima, izuzetan profesionalizam i koncept programa.

 

“Sviraću vam Vasilija Mokranjca jer je njegov muzički jezik, njegova pulsacija nešto što me podjeća na Njegošev stih. Koliko mi je bliska muzika Njegoševe poezije toliko mi je bliska  poezija Mokranjčeve muzike.  Ali ga sviram i zato što smo u okviru ovogodišnjeg KotorArta zamislili cijelo jedno veče da posvetimo njemu, liku i djelu tog povučenog genija, kroz razgovore sa muzikologom i članovima njegove porodice i izvođenjem djela koja se nikad nisu čula.”

Zbog ukidanja budžeta od strane Ministarstva kulture ovaj koncert je bio među šest otkazanih programa ovogodišnjeg festivala.

 

 

“Ono što povezuje Njegoša, Mokranjca i ove mlade talente, književnost, muziku i sve umjetnosti kojima ljudska vrsta trenutno uspjeva da transcendira materijalnu stvarnost,  jeste meni važan imenitelj – posvećenje. Posvećujemo se vrjednostima u kojima otkrivamo sebe i koje nam služe kao svetionici u sumraku svakodnevnice koju živimo i posvećujemo se mladima sa željom da što prije otkriju važnost tih svetionika za svoja hodočašća. I tako, na neki način napregnuti i razapeti između čuvanja temeljnih vrjednosti prošlosti, nadograđujući ih novim snagama u stubove budućnosti, živimo vrijeme sadašnje, baš ovaj trenutak koji, ipak uspjeva da bude njihov kohezioni element, pupčana vrpca vremena kako neko reče. Za mene se to zove posvećen život, život vrijedan življenja”, rekao je Martinović u svom obraćanju prisutnima. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com