SVA ČUDA SKADARSKOG JEZERA: Velika Gospojina je ove godine bila POSEBAN DAN u čudesnom manastiru Kom - Volim Podgoricu

SVA ČUDA SKADARSKOG JEZERA: Velika Gospojina je ove godine bila POSEBAN DAN u čudesnom manastiru Kom

Velika Gospojina, 28. avgusta ove godine, bila je poseban dan za čudesni manastir Kom na Skadarskom jezeru.

U blizini Žabljaka Crnojevića, nekadašnje prijestonice Crnojevića, bez pompe i buke, bez medijskog prostora, koji ovaj dogadjaj zaslužuje prije nego mnogi drugi, čudesni Manastir Uspenja Presvete Bogorodice je u svojoj tihoj veličini, u svojoj duhovnoj ljepoti, u skrušenoj molitvi, proslavio šest vjekova od kada su ga, ni na nebu, ni na zemlji, podigli Đurđe i Lješ Crnojević. 

Manastir Kom se po svojoj nepristupačnosti i osobenosti razlikuje od ostalih manastira na Skadarskom jezeru. Podignut na gori, opasan zaštitnim zidom sa dvije kapije, sa kamenim kula zvonikom, diskretno i oprezno gleda na sve strane jezera, na manastirske komplekse i crkve zetskih gospodara Balšića i Crnojevića. Obale, ostrvca i gorice, zalivi i zatoni, dolovi, luke i limani Skadarskog jezera nalikuju onim na Atonu, pa se ovaj kraj po svojoj duhovnoj i prirodnoj ljepoti naziva i Zetskom Svetom Gorom.

Čuda Skadarskog jezera, istorijska, duhovna, kulturna, prirodna, tolika su da bi teško stala i u tomove knjiga. Jezerski biseri, ćute u svojoj ljepoti, možda i s razlogom. 

Ljudska ruka, najčešće, stiže, ruku pod ruku, sa ljudskom pohlepom. A gdje dodje pohlepa, svetost nestaje. 

Pogledajte video: 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com