POLUDJELO TRŽIŠTE: Tri milijarde eura na igrače, Monako dobitnik prelaznog roka - Volim Podgoricu

POLUDJELO TRŽIŠTE: Tri milijarde eura na igrače, Monako dobitnik prelaznog roka

“Fudbalsko tržište je poludjelo”.

Riječi Žozea Murinja sredinom jula opisuju ono što se dogodilo ovog ljeta u istorijskom transfer periodu, koji je pomjerio sve granice.

Večeras u ponoć se završava prelazni rok u Španiji, sjutra će se sabrati svi utisci, ali i bez konačnog učinka klubova iz te zemlje – svi rekordi su oboreni.

Klubovi iz četiri od pet najjačih evropskih liga ovog ljeta potrošili su ukupno više od tri milijarde eura na dovođenje igrača! Za samo 60 dana…

Po zemljama – milijardu i 590 miliona potrošli su engleski, 821 milion italijanski, 647 francuski i 567 njemački klubovi.

Kralj prelaznog roka je, naravno, Pari sen Žermen sa 222 miliona eura izdvojenih za Nejmara, a već se zna da će klub iz Pariza narednog ljeta platiti 180 miliona za Kilijana Mbapea, koji će ovu sezonu igrati na pozajmici iz Monaka.

Ovo ljeto označilo je veliki povratak Milana na fudbalsko tržište. “Roso-neri” su sav posao završili praktično u julu, za ukupno 214 miliona eura.

Pozicije velikog potrošača učvsrtili su Mančester siti i Pep Gvardiola, koji je za dovođenje uglavnom odrambenih igrača (Mendi, Voker, Danilo…) dao 244 miliona eura.

Čelsi je angažovao Moratu, Bakajoka, Ridigera, Zapakostu I Drinkvotera za 206 miliona eura.

Junajted je kupovao malo (Lukaku, Matić, Lindelof), ali skupo – tri igrača za 164 miliona.

Najveći dobitnik je, bez sumnje, Monako. Nakon briljantne sezone, titule u Francuskoj i polufinala Lige šampiona, “kneževi” su od prodaje igrača zaradili nevjerovatnih 657 miliona eura, računajući i budućih 180 od Mbapea.

U plusu su pola milijarde, jer su za 107 miliona eura doveli Keitu Baldea, Jovetića, Tilemansa, Kongola, Dijakabija…

Ovaj prelazni rok je interesantan i zbog pasivnosti Reala, koji je sredinom jula doveo Danija Sebaljosa i stao…

Do večeras u ponoć znaće se učinak Barselone, koja je jedva ubijedila Borusiju da proda Osmana Dembelea, a još nije čelnike Liverpula da puste Filipea Kutinja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com