DJECA U (NE)MILOSTI FEJSBUKA - Volim Podgoricu

DJECA U (NE)MILOSTI FEJSBUKA

 

 

Kompanija Fejsbuk svakodnevno izbriše oko 20.000 naloga koje su otvorile osobe mlađe od 13 godina. No, zabrana ih ne sprečava da budu na najpopularnijoj od svih mrežajer se profil može otvoriti upisivanjem lažnih podataka, a nerijetko roditelji maloljetnom djetetu pomognu da otvori nalog.

 

Profesor matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Srđan Kadić smatra da dijete ne bi trebalo da ima Fejsbuk profil prije nego završi osnovnu školu, jer nije sposobno da izbjegne zamke koje vrebaju sa najpopularnije društvene mreže.

“Roditelji prvo treba da znaju da je otvaranjem Fejsbuk profila povrijeđena djetetova privatnost. Na primjer, uz podatke dijete postavlja fotografiju a savremene tehnologije i sofisticirani programi omogućavaju da upamti i prepozna geometriju njegovog lica. A saglasnost za to nije dalo! Tu se problem ne završava već počinje, jer svi ti podaci putuju i završavaju ne u Evropi već u Sjedinjenim Američkim Državama, što je protivzakonito i našim i evropskim zakonima. Dakle, otvaranjem FB profila vi ste dali pristanak da neko ima sve podatke o vama, u ovom slučaju maloljetnog djeteta”, objašnjava Kadić.

Kriminal

Fejzbuk “lovi” svaki naš potez, dodaje on, od ukucavanja mejla koji smo koristili da napravimo nalog, preko komunikacije koju obavljamo preko tog mejla.

“Svako ko ima FB profil sigurno je primijetio da mu je Fejsbuk ponudio da bude prijatelj sa ljudima sa kojima je komunicirao preko mejla. Takođe, nudi i predlaže uvezivanje sa ljudima, sajtovima… koje ste sa vašeg mejla pretraživali. Zapravo, zna svaki vaš potez, pamti i koristi. Juzer nejm (korisničko ime) i pasvord (šifra) profila i mejla, na tržištu nemaju veliku cij enu ali imaju podaci o vašim navikama koje koriste u na primjer različite marketinške svrhe i na taj način zarađuju. Neko će reći pa što to nije neki kriminal. I nije, ali vi nijeste dali saglasnost za to i kako možete biti sigurni da neće biti zloupotrebljeni. Dodatni problem je činjenica da se nalog može otvoriti sa lažnim podacima i lažnom fotografijom što znači da je moguće stvoriti lažan identitet, kriti se iza lažnog imena i tako prikupljati podatke i ostvarivati korist. E, tu već ne govorimo ,,samo“ o sajber kriminalu”, objašnjava Kadić loše strane korišćenja Fejsbuka.

Problem je, kaže sagovornik Pobjede, i to što je Fejsbuk “zarazan“.

“Kad dijete uđe na Fejsbuk, sve mu je interesantno. Na neki način skuplja prijatelje, uvezuje se, kad se tome dodaju razni sadržaji, vizuelne forme koje su izuzetno dopadljive, zatim igrice, ono nije ni jako ni zrelo da se odupre tim izazovima. Zato na mreži provodi sve više vremena, zaboravlja na stvarnost”, kaže on ističući da i stariji upadaju u tu zamku.

Profesor Kadić smatra da prerano upoznavanje djeteta sa digitalnim svijetom može imati negativni uticaj na njegovo školsko obrazovanje.

“Škola je jedan analogni svijet. Djetetu u uzrastu od dvije godine već je dopušteno da gleda određene sadržaje na telefonu ili tabletu kako bi se zabavilo. Sa šest godina takvo dijete je mali ekspert za pretraživanje sadržaja koji ga interesuju. Problem nastaje kada krenu u školu jer im škola postaje dosadna, a ako su ih uz to još roditelji pripremili učeći ih osnovne stvari, eto velikog problema za učitelje koji se nalaze u nezahvalnom položaju. Djeca poznaju gradivo koje treba da im predaju, pa još na školskoj tabli sa kredom, lenjirom… Mogu li oni držati njihovu pažnju na časovima ako djeca kod kuće i na velikom odmoru koriste digitalne uređaje poput telefona i tableta? Ne zaboravimo na dodatni problem da često u odjeljenjima ima više đaka nego što bi trebalo”, kaže Kadić.

Kao pedagog i otac kaže kako razumije da (neki) roditelji ne mogu maloljetnoj djeci objasniti da Fejsbuk nije dobar za njih. Takvima preporučuje da otvaranje profila bude nagrada za na primjer dobar uspjeh u školi “iako je to kontradiktorno da se zasluga nagrađuje Fejsbukom“.

“Druga stvar, roditelj bi trebalo da izgrade povjerenje sa djetetom, u smislu da ga nećete provjeravati. Ako zna djetetov juzer nejm i pasvord to mu ništa ne znači, mnogo je bitnije povjerenje. Onda ono može bez problema da vas pita o bilo čemu što ne zna ili ne razumije. Zabraniti djetetu da koristi bilo koju mrežu, neće donijeti dobro. Ono će prije ili kasnije probati pod većim pritiskom društva i okoline da napravi lažni profil, pa će se roditelj još više razočarati”, objašnjava Kadić.

S obzirom na to da je Fejsbuk realnost koja se ne može izbjeći već sa kojom se treba suočiti, Kadić preporučuje odraslima da prvo oni nauče kako se ispravno koristi ta društvena mreža.

“Prvo, treba redovno provjeravati bezbjednosne stavke jer ih Fejsbuk često mijenja, i na taj način zaštititi dijete. Kada je o postavljanju sadržaja riječ, djetetu treba objasniti da svaku sliku koju objavljuju na kojoj su sa nekim, pa makar to bili i njihovi roditelji, da moraju da pitaju za dozvolu. Na taj način se uče da poštuju svoju i tuđu privatnost. Dolaze generacije koje će se roditi sa Fejsbukom, njihovi roditelji ga koriste i u tome su jako dobri. Oni treba postepeno, djetetu od malih nogu da prenose svoja iskustva i znanje digitalnog svijeta, ali ,,na kašičicu“. Na taj način djeca postaju digitalno pismena i kao takva trebaju nam, jer će znati da prepoznaju mane i prednosti tog svijeta i da se izbore sa raznim izazovima koje nosi budućnost. Onda mi kao roditelji nećemo morati da se brinemo kada se pojavi neka digitalna novotarija koja će prevazići sadašnjost, jer će oni znati kako na pravi način da se nose sa tim”, poručuje Kadić.

Roditeljima koji nijesu vješti u korišćenju savremenih tehnologija savjetuje da se raspitaju, da pitaju nekog mlađeg prijatelja od povjerenja koji se razumije.

Naravno, kaže profesor Kadić, društvene mreže imaju dobre strane.

“Možemo govoriti o vremenu prije i poslije Fejsbuka. Sve druge društvene mreže koje su poslije njega nastale i pokušale da ga imitiraju, nijesu uspjele. Ima veliki broj korisnika, izuzetno atraktivnu platformu koja dozvoljava da se za kratko vrij eme napravi nalog. Nj egova prednost je lakoća korišćenja, popularnost, razne grupe, na njemu se sve objavljuje, pa i oglasi za posao. Firme, institucije imaju Fej sbuk stranicu, čak se i prijavljivanje na nekim naučnim konferencijama obavlja preko Fejsbuka. Što se tiče privatnog života, možete da se povežete sa ljudima koji su i geografski i vremenski udaljeni od vas, ako je to neka privatna grupa, to je pravo korišćenje toga. Možete medijski da doprete do svakoga i svako do vas. Fejsbuk je u svakoj pori našeg života. Neminovno je da je koristan, ali ako ga pametno koristimo”, poručuje Srđan Kadić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com