PODGORICA: ,,Nikola Milović je zaustavljen od službenika policije, pretučen, mučen, zadržan bez povoda…” - Volim Podgoricu

PODGORICA: ,,Nikola Milović je zaustavljen od službenika policije, pretučen, mučen, zadržan bez povoda…”

Građanska inicijativa (GI) “Za nas” pozvala je opoziciju na bojkot parlamenta i svih institucija sistema, a u narednom periodu najavili su performanse, tribine, protesne šetnje i razne oblike građanske neposlušnosti, kako bi, kako su saopštili, došlo do poštovanja Ustava i zakona.

Aktivistkinja GI “Za nas” Danijela Habić, kazala je na konferenciji “Sistem protiv građana – građani protiv sistema” da ta organizacija u narednom periodu planira performanse, tribine, protesne šetnje i razne oblike građanske neposlušnosti.

“Podržavamo i doprinosićemo svim protestima nezadovoljnih građana, svih onih koji reaguju u cilju promjene sistema, a koji djeluju poštujući Ustav Crne Gore. Prisustvovaćemo protesnim šetnjama sindikata i prevarenih radnika”, poručila je Habić u PR Centru.

Aktivista GI “Za nas” Dragan Sošić, podsjetio je, da su ciljevi GI “Za nas” vraćanje suvereniteta građanima, direktno biračko pravo, formiranje državnih umjesto, kako je rekao, partijskih institucija i njihovo zakonodavno uređenje.

“Tražimo jačanje pravne i političke odgovornosti svih nosilaca javnih funkcija, jačanje instituta referenduma, jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i građansku i sekularnu državu”, poručio je Sošić.

GI “Za nas” će, kako je najavio, nastaviti da pritska režim jer, kako je kazao, nastoji da dođe do poštovanja Ustava i zakona, kada su slobode građanskog izražavanja u pitanju.

“Opoziciju pozivamo na bojkot parlamenta i svih institucija sistema, medije i nevladin sektor da građanina stave u centar pažnje, a građane pozivamo u građanski blok, kroz koji ćemo slobodno iskazivati nezadovoljstva stanjem u postojećem sistemu vrijednosti”, poručio je Sošić.

On je dodao da se GI “Za nas” zalaže za postavljanje uslova za fer i demokratske izbore, kao i za vraćanje mandata opozicionim poslanicima.

“Zalažemo se i za građansku neposlušnost, bojkot, proteste i sve oblike slobodnih izražavanja građana, za prve slobodne i fer izbore, kao i za odgovornost svih, bez izuzetka“, naglasio je Sošić.

On je, komentarišući najnoviji slučaj postupanja policije protiv Nikole Milovića, ocijenio da je to primjer narušavanja ustavnih sloboda građanina.

“Naš aktivista Nikola Milović je zaustavljen od službenika policije, pretučen, mučen, zadržan bez povoda i bez ikakvog naloga. Nad njim je vršena psihička tortura da ne podnosi tužbu, oduzet mu je pasoš koji posjeduje kao državljanin Sjedinjenih Američkih Država (SAD),  i nije mu obezbijeđena ljekarska pomoć”, tvrdi Sošić.

Prema njegovim riječima, na Milovića je preko bliskog rođaka vršen pritisak da odustane od prijave slučaja nadležnim organima, medijima i ambasadi SAD-a.

“Službenici policije iz Bara su došli u Urgentni centar u Podgorici, primorali Nikolu Milovića da pođe sa njima, oduzeli mu ljekarske nalaze, organičili kretanje, ispratili ga na Aerodrom i tek mu tada vratili pasoš. Nikola bi sada trebalo da je u Njujorku gdje ima zakazan pregled i sastanak sa advokatom”, kazao je Sošić.

Aktivistkinja GI “Za nas” Danijela Đurišić, kazala je da je ta organizacija, nakon hapšenja i “psihičkog i fizičkog zlostavljanja” aktiviste Dragana Sošića podnijela pritužbe na pet adresa.

“Podnijeli smo pritužbe, prestavke i pisma ministru unutrašnjih poslova, direktoru policije, unutrašnjoj kontroli policije, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i zaštitniku ljudskih prava i sloboda“, objasnila je Đurišić.

Ona je kazala da Uprava policije vrši pritisak i na nezadovoljne građane i njihove predstavnike.

“Tu prije svega mislimo na koordinatorke majki sa troje i više djece, korisnice doživotne naknade i mještane park šume Zagorič“, rekla je Đurišić.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com