PODGORICA: Roditelji zabrinuti zbog prebukiranosti, djeca sjede kući umjesto u vrtićima - Volim Podgoricu

PODGORICA: Roditelji zabrinuti zbog prebukiranosti, djeca sjede kući umjesto u vrtićima

Roditelji, nezadovoljni stanjem u podgoričkim vrtićima, obratili su se Ombudsmanu i Ministarstvu prosvjete u cilju što bržeg rješavanja problema u kojem se nalaze djeca.

„Mi, roditelji se osjećamo nemoćno. Nemamo instituciju kojoj bismo mogli da se obratimo, a samo želimo normalne uslove za boravak djece koju ostavljamo u vrtiću“, rekla je jedna od predstavnica roditelja, Nađa Ljiljanić.

Roditelji, revoltirani prebukiranošću u više vaspitnih jedinica, sastali su se juče sa direktorom Javne predškolske ustanove Vukom Stanišićem. Oni su od Stanišića zahtijevali odgovore, ali i rješenja na aktuelne probleme, međutim, razočarani su ishodom razgovora.

„Ostali smo bez odgovora, a dobili smo samo obećanja za prostorije u Resursnom centru „Podgorica“… Stanišić je kazao da je on uspješan biznismen i da je u pregovorima za iznajmljivanje prostora“, kazala je Ljiljanić, te dodala da je Stanišić potvrdio da vrtić „Poletarac 2“ koji se nalazi kod Krivog mosta neće biti zatvoren.

Stanišić je, prema riječima Liljanić, za postojeće stanje okrivio bivši menadžment, i uputio roditelje da njih pitaju kako je do trenutne situacije došlo. Ona je naglasila da roditelje ne interesuje ko je na čelu uprave, te da isključivo žele normalne uslove boravka djece u vrtićima, ističući da su roditelji spremni za saradnju.

Osim prebukiranosti u vrtićima, gdje je broj pojedine djece u grupama čak 87, problem roditelji vide i u odgovornosti za sigurnost njihove djece.

„Već se desilo da je dvoje djece pobjeglo iz vrtića, da su prešli ogradu, ali su ih roditelji vidjeli i vratili. Direktora smo pitali ko će biti odgovoran u slučaju da neko dijete pobjegne, a da ga niko ne vrati. Konkretan odgovor nismo dobili, već je saopštio da će sazvati komisiju da utvrdi krivicu“, navela je Ljiljanić.

Zbog trenutne situacije, više djece upisane u vrtić nalazi se kući, jer roditelje brine u kakvim će uslovima boraviti.

Iz uprave JPU „Đina Vrbica“ istakli su da će za oko mjesec dana biti obezbjeđen prostor za 200 do 250 djece u paviljonu Resursnog centra „Podgorica“, dok se trenutno gradi vrtić na Starom aerodromu.

Roditelji nisu u potpunosti zadovoljni rješenjem o obezbjeđivanju prostorija na Zabjelu, zbog činjenice da u tim prostorijama neće biti i jaslice. Stoga bi roditelji, koji imaju dvoje ili više djece, bili prinuđeni da djecu vode u dva vrtića.

Požalili su se i na komunikaciju sa upravom vrtića. Tvrde da nemaju direktnu komunikaciju, već informacije dobijaju preko medija.

U JPU „Đina Vrbica“ ove školske godine je upisano više od 4.000 mališana.

Popodnevna smjena u 15 časova

Mijenjanja smjena ove godine neće biti, a još jedan problem za roditelje ove školske godine predstavljaju popodnevne smjene.

Prošle godine su djecu mogli da dovode u 14 časova, međutim sada je početak druge smjene u 15 časova.

„Mi smo tražili da nam se izađe u susret, međutim, iz uprave su meni rekli da se ja raspitam kod roditelja, koji djecu dovode u popodnevnu smjenu, kada počinju sa poslom i da im dostavim podatke nakon čega će odlučiti. Ja ću to uraditi i pomoći, kad već oni nisu sposobni da to urade“, kazala je Tanja Banović.

Problem, dodaje Banović, predstavlja prebukiranost u prvoj smjeni, te su iz uprave od roditelja, koji nemaju obaveze do 17 časova, tražili da djecu preuzimaju ranije.

„Direktor Stanišić je rekao da je zanemarivanje djeteta ako ga ostave do 17 časova, a nemaju obaveze“, rekla je Banović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com