PODGORICA: Za sedam dana MMR vakcinu primilo više od 400 djece - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za sedam dana MMR vakcinu primilo više od 400 djece

U podgoričkom Domu zdravlja za sedam dana vakcinu MMR (protiv morbila, malih boginja i zauški ) primilo je više od 400 djece uzrasta od godinu i po do tri godine, kazaoje za Pobjedu direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Kavarić.

 

Ustanova na čijem je čelu organizovala je akciju vanrednih poziva za vakcinaciju MMR, a broj novovakcinisanih prati se na dnevnoj bazi.

Kavarić se zahvalilo roditeljima na odzivu i pozvao ostale koji nijesu vakcinisali svoje dijete da učine to isto.

“Apelujem na njih da dođu kod pedijatra, da se informišu o MMR-u. To će rezultirati time da sva djeca koja treba prime tu vakcinu kako bi na taj način bila zaštićena”, kazao je dr Kavarić.

Komentarišući kampanju koju je inicirao prošle sedmice, prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja kaže da ona već daje rezultate.

“Većina javnih ličnosti odazvala se apelu. Među njima je i reis Rifat Fejzić koji je pozvao roditelje da vakcinišu svoju djecu. Neki će poruku postaviti na društvenim mrežama. Sa druge strane, mi ćemo se kao institucija, što nam je i obaveza, potruditi da pronađemo zajednički put za promociju i aktivnosti imnunizacije”, kazao je dr Kavarić.

U glavnom gradu vakcinu MMR nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine, dok je na nivou Crne Gore 3.813 dvogodišnjaka nevakcinisano.

Dom zdravlja je prema negovim riječima, Upravi za inspekcijske poslove prošle sedmice podnijela prijave protiv 29 roditelja koji su odbili vakcinaciju.

Protiv tih roditelja pokrenuće se postupak shodno zakonu, do sada je to učinjeno protiv njih 38.

Iz Inspekcije su Pobjedi saopštili da zdravstveni inspektor obavlja nadzor uvidom u medicinsku dokumentaciju, na osnovu činjeničnog stanja sačinjava zapisnik i podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja i staratelja koji su odbili vakcinaciju djece.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura. Visinu kazne određuju sudovi.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com