Jokić: Svima manje plate, pa i vatrogascima - Volim Podgoricu

Jokić: Svima manje plate, pa i vatrogascima

Neto zarade pripadnicima kotorske Službe za zaštitu i spašavanje umanjene su od 30 do 100 eura u odnosu na osnovnu zaradu i to je urađeno u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Stručne službe predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Kotorski vatrogasci avgustovsku zaradu dobili su umanjenu 30 odsto, a predsjednik sindikata kotorskih vatrogasaca Nenad Krivokapić je ogorčen odnosom kotorske vlasti prema vatrogascima.

U reagovanju iz Službe predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, poručuju da je lokalna samouprava od ovog mjeseca počela sa primjenom Zakona o zaradama u javnom sektoru koji je stupio na snagu još 16.3.2016. godine, a koji nije primjenjivan u opštini Kotor u predizbornom periodu, upravo zbog posljedica koje nosi.

“Primjenom novog zakona svim zaposlenima u lokalnoj upravi je umanjena cijena rada za 22 odsto. Pripadnicima službe zaštite i spašavanja dodatak od 30 odsto na osnovni koeficijenat ukinut je novim zakonom. Kako bi prevazišli ovu sitauciju, lokalna uprava je od ministarstva finansija dobila saglasnost da zaposlenima uveća platu do 30 odsto kako bi zaposleni u ovom slučaju bili što manje pogođeni i ovaj dodatak su dobili svi zaposleni u lokalnoj samoupravi, od čega su jedino pripadnici službe zaštite i spašavanja i inspektori dobili maksimalnih 30 odsto”, navodi se u saopštenju.

Kada sve ovo prevedemo u apsolutne brojeve, neto zarade pripadnicima službe za zaštitu i spašavanje su umanjene od 30 do 100 eura na osnovnu zaradu.

“Avgustovska zarada koju je opština isplatila svojim zaposlenima govori da je komandir službe zaštite i spašavanja primio više od predsjednika opštine, zamjenik komandira u rangu sekretara opštine a da je prosječna isplaćena zarada pripadnicima službe zaštite i spašavanja u rangu zarade samostalnog savjetnika I, što je najveće nefunkcionersko zvanje u lokalnoj samoupravi”, saopšteno je iz kabineta predsjednika opštine Kotor.

Navode i da je netačno da je novi zakon primjenjen samo na zaposlene u službi zaštite i spašavanja, već je primjenjen na svaku osobu zaposlenu u lokalnoj samoupravi, na isti način.

“Nepotrebna je spremnost na „odlučnu odbranu“ sindikalne organizacije vatrogasaca od lokalne uprave, jer lokalna uprava nije neprijatelj kotorskim vatrogascima. O tome svjedoči činjenica da su predsjednik i lokalni funkcioneri bili na požarištima sa vatrogascima, kao i da smo imali svakodnevnu komunikaciju kako bi se riješavali njihovi problemi. Za vrijeme požara dogovoreno je sa vatrogascima da se nakon požarne sezone organizuje druženje i isplate nagrade za požatrvovan rad, što je i dalje stav lokalne samouprave”, navodi se u reagovanju.

Navode i da je za ponedjeljak dogovoren sastanak lokalnog rukovodstva sa vatrogascima za ponedeljak gdje bi se dodatno pojasnile sve okolnosti.

“Posebno smo začuđeni ovakvom reakcijom u odnosu na lokalnu samoupravu i predsjednika opštine dan nakon što je predsjednik zajedno sa sekretarom za finansije primio komandira službe, gdje su iznijeti problemi i komandiru predočeni napori da se ovaj problem prevaziđe na zakonit način uz napore da se dobije saglasnost ministarstva finansija za primjenu drugih zakona u ovom slučaju. Lokalna samouprava još jednom izražava spremnost da se adekvatno nagradi požrtvovanost i angažovanost kotorskih vatrogasaca, ali u mjeri koju joj dozvoljavaju važeći zakonski propisi, jednako obavezni za sve”, poručuju iz Jokićeve stručne službe.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com