PODGORICA: Zašto je skinut krst sa Sahat kule? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Zašto je skinut krst sa Sahat kule?

Skandalozna odluka podgoričkih vlasti da prilikom rekonstrukcije sa vrha Sahat kule u Podgorici skine Krst naišla je na oštru osudu pravoslovnog sveštenstva i stanovništva glavnog grada. Pozivaju na odgovornost one koji su donijeli odluku i zahtjevaju od nadležnih organa da se Krst što prije vrati na Sahat kulu gdje mu je i mjesto. Glavnu riječ u rekonstrukciji Sahat kule ima Glavni grad Podgorica, na čijem čelu je Slavoljub Stijepović a projekat vrijedan pola miliona evra finasira turska agencija Tika. Glavni podgorički imam DŽemo Redžematović ranije je ocijenio da krst na Sahat kuli vrijeđa svakog dobronamjernog građanina, a naročito arhitekte koji znaju čijem nasleđu sahat-kule pripadaju.
Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica Predrag Šćepanović ističe da bi Mitropolija crnogorsko-primorska takođe osudila i da je sa nekog objekta „skinut polumjesec ili bilo koje drugo obilježje naše braće muslimana ili bilo koje druge vjerske organizacije“.
-Ja bih reagovao kao sveštenik ,čovjek i Podgoričanin…Krst na Sat kuli je poslednjih 100 godina bio njeno obilježje….Uklonjen je restauracijom koja se obavlja iza očiju javnosti i znatiželjnog posmatrača i ljubitelja kulture i starina. Ta vijest nas je zaprepastila . Razumijemo da u Staroj varoši i Podgorici žive i naša braća muslimani, poštujemo uvaženog imama i mog prijatelja DŽema Redžematovića, ali smatramo da ako se nešto restaurira, treba da se vrati u stanje u koje je objekat bio prije početka radova. Ako 100 godina Krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da Krst kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori bude uklonjen sa bilo kojeg mjesta i Sat Kule-kazao je otac Predrag.
Skrnavljenje Časnog krsta uznemirilo je prije svega pravoslavne Starovarošane (žitelje naselja u kojem se nalazi Sat kula) koji ovu građevinu baš kao i njihovi preci u proteklih 100-ak godina pamte po satu i Krstu.
Predsjednik Crkvene opštine Podgorica Zoran Vukčević traži da se Krst vrati na Sahat kulu, i ističe da Staropodgoričani neće sjedeti skrštenih ruku dok se to ne uradi. Podsjeća da su u Staroj varoši živjeli i žive njegovi pradjed, djed, otac, a sada on, njegov sin i unuk, te da Sahat kulu doživljavaju kao svoju.
-Jako se tužno osjećam i sa nevjericom sa primio vijest da je sa Sahat kule skinut Krst .To je nešto sveto, i to je obilježje Podgorice. U najtežim vremenima `90-ih godina, u jednom momentu sam čuo da su htjeli da oskrnave džamiju u blizini moje kuće u Staroj varoši i istog sekunda smo svi u mojoj porodici rekli da ćemo životima braniti džamiju. Mi smo eto devedesetih branili džamiju i polimjesec na njoj , te ne vidim razlog zašto bi neko mogao da pomjeri krst koji na Sahat kuli stoji 100 godina. I da je u pitanju džamija ili kataločka crkva ja bih digao glas a sada dodatno imam obavezu da progovorim jer je Stara varoš moja parohija i moram se boriti da je zaštitim-istakao je Vukčević.
Uz negodovanje da se pod velom rekonstrukcije objekta sklanja pravoslavno obilježje pravoslavni sveštenici i vjernici ističu da ih posebno zabrinjava činjenica da vlast želi da svoju odluku opravda time da se ne radi o skidanju vjerskog simbola već o „pokazivaču strana svijeta“. Naime, iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica saopštili su da je tokom rekonstrukcije sa Sahat kule jedino uklonjen pokazivač strana svijeta te da se ne radi ni o jednom vjerskim simbolu.
Zoran Vukčević kaže da bez obzira na to ko kako shvata simbol na Sahat kuli, on treba da bude vraćen: „Neka ga vrate pa šta god da je. Mi smo to doživljavali kao Sahat kulu i krst na njoj. Bez sata i krsta to nije Sahat kula“.
Protojerej-stabrofor i starješina Crkve Sv. Đorđa pod Goricom dr Velibor DŽomić ne slaže se sa navodima predstavnika Glavnog grada da je riječ o „pokazivaču strana svijeta“.
-Oni imaju pravo da taj sveti smbol tako vide, ali valjda mi sveštenici bolje znamo od predstavnika gradskog Biroa za informisanje šta je Časni krst i kako izgleda. I komšije muslimani znaju da je to Časni krst Hristov, jer postoji i zvanična izjava glavnog podgoričkog imama o tome iz 4. aprila 2013. godine. Ali, šta god da je i o kakvom god da se simbolu radi , niko nije imao pravo da ga uklanja i skrnavi. Ne želim još uvijek da zaključim da se stiče utisak da je turska agencija Tika uzela da rekonstruiše kulu samo da bi bio uklonjen Časni krst iz centra Podgorice. Dalje, ko su projektanti? Ko je revidirao i odobrio sve to? Gdje je Uprava za zaštitu kulturnih dobara? Da li su svi oni dali saglasnost za uklanjanje Časnog krsta? Neko će za ovo morati da ponese odgovornost-kaže otac Velibor.
On navodi da je 12.aprila ove godine , zajedno sa sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom na zvaničnom sastanku obavjestio zamjenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića da do njih stižu informacije da će krst biti uklonjen, ali da je on izričito naglasio i dao riječ da rekonstrukcija kule mora biti obavljena tako da objekat i sve na njemu bude očuvano u zatečenom stanju. Otac Velibor je javno zatražio od Vešovića da održi datu riječ.
-Ne vidim nijedan razlog što je sve tako brutalno učinjeno i to tako da vrijeđa vjerska osjećanja velikog broja pravoslavnih vjernika. Kome trebaju vjerske napetosti i tenzije po Staroj varoši i za koju potrebu. Građani od nas traže da se Krst vrati na svoje mjesto, jer i najstariji Podgoričani danas taj objekat pamte sa Krstom. Parohijani, a posebno Starovarošani pravoslavne vjere,kojih je u tom naselju, prema poslednjem popisu više od dvije trećine, traže da se sve vrati u prvobitno stanje-zaključio je protojerej Velibor.
Izvor: mitropolija.com/Dnevne novine „Dan“

4 komentara

  1. DPS je omogućio da BS vlada Crnoom Gorom. Ovo je posledica toga. Ovo je pretpostavljam samo uvertira.

  2. Cini mi se da treba svi bolje da pogledaju.
    Sahat kula je oduvijek sluzila kao sat. Znamo imala je veliku ialu kazaljku i sekundacu. Imala je i zvono koje nekad kucalo jednom da obavijesti pola od sata i zvonilo vise puta zavisno koliko je sati.
    Nikad Sahat kula nije bila nit crkva nit dzamija pa da ima ili krst ili polumjesec. Sahat kula nije nikad bila bogomolja.
    Mislim da nije rijec o krstu vec je predmet više sata na vrhu sahat kule sluzio da pokaze strane svijeta.
    Ne mutite krvomutnici dosta ste zla narodu napravili.

    1. “Стране свијета” а не крст – да ли се шалите ? Можете погледати чланак од 30. 03. 2013. на http://www.bosnjaci.net : “Građani traže uklanjanja krsta sa Sahat kule u Podgorici”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com