Proizvodnja u Novom duvanskom počinje u novembru - Volim Podgoricu

Proizvodnja u Novom duvanskom počinje u novembru

Izvršni direktor Novog duvanskog kombinata Gabrijele Arveda saopštio je juče “Vijestima” da se realno može očekivati početak proizvodnje do kraja novembra ove godine.

“Sve trenutne odluke i aktivnosti imaju isključivi cilj da se što prije počne sa proizvodnjom. Nova fabrika je izgrađena, u toku je proces priključenja na infrastrukturu i priprema za instalaciju opreme. Do kraja septembra će u Crnu Goru pristići 80 odsto mašina i opreme koje su nam potrebne za početak proizvodnje. Paralelno ćemo raditi na pribavljanju svih potrebnih dozvola od nadležnih organa. Tako da realno možemo očekivati početak prodajne proizvodnje do kraja novembra 2017. godine”, kazao je Arveda odovarajući na pitanje imaju li projekciju kada će probna proizvodnja početi.

Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru trebalo je da bude završena još u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora, arapske kompanije BMJ Industries, najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu, ali se to nije desilo.

Na jučerašnjoj skupštini akcionara NDK  su, kako je potvrdio  Arveda, usvojeni izvještaji o poslovanju, kao i odluka o procjeni državne imovine u NDK.

“Istovremeno su reimenovani prethodno izabrani članovi borda, tako da tu nije bilo promjena”, dodao je Arveda.

Članovi Odbora direktora NDK su Abdulsalam Murad Juwaied Alganahi (predsjednik), Ahmad Ibrahim Hamdan Bkarirat i Nikola Dedeić.

Skupština akcionara je u junu smijenila odbor direktora, uključujući i predsjednika tog tijela Isata Boljevića, i imenovala novi.

U odbor direktora je umjesto Boljevića, protiv kojeg se vodi istraga zbog sumnje u šverc cigareta, izabran Alganahi.

Investitor je do sada navodno uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta nove fabrike, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme, ali još nijesu definisani svi tehnički detalji.

Nakon procjene ulaganja izdaće se nove dionice, a BMJ će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Ovaj postupak je detaljno propisan Sporazumom o dokapitalizaciji potpisanom s Vladom i Glavnim gradom potpisanim u februaru prošle godine.

Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada (69,9 odsto). Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi investiciju.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura. Arapi su ponudili da u osnovna sredstva ulože 18 miliona, a u obrtna dva miliona eura.

Simović: Od aprila uloženo više od milion eura u Novi duvanski

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović rekao je juče da je u objekat Novog duvanskog kombinata od aprila ove godine uloženo više od milion eura. On je kazao da je   dobio zvanične informacije od direktora Arvede, koje ga ohrabruju.

“Što se tiče nabavke opreme, imam posebno ohrabrenje na bazi onoga što sam dobio u pisanoj formi. U halu je useljena oprema vrijednosti 600.000 eura, u Luci Bar se nalazi oprema vrijednosti 1.600.000 eura, u skladište Zetatransa je danas pristigla oprema čija je vrijednost 1,8 miliona eura i do kraja mjeseca stiže oprema vrijedna 4,5 miliona eura”, saopštio je Simović.  On je  dodao da će Novi duvanski obezbijediti više od 100 novih radnih mjesta.

Odlukom Vlade, donijetom na  sjednici 31. avgusta data je saglasnost na osnivanje Slobodne zone „Novi  duvanski kombinat Podgorica“, što će značiti olakšice za vlasnika arapsku kompaniju BMJ Industries.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com