Liberty iz Bara u poslu sa cigaretama - Volim Podgoricu

Liberty iz Bara u poslu sa cigaretama

Firma Liberty FZE iz Bara dobila je licencu za izvoz cigareta. Njen vlasnik je Liberty FZE iz Dubaia za koju je donedavno Duvanski kombinat iz Podgorice proizvodio cigarete “kleopatra” ali i neke druge brendove.

Direktor barske firme Liberty je bivši direktor podgoričkog kombinata Slavoljub Vukašinović.

Kompanija Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je tokom proteklih godina poslovanja sa DKP bilo dovođenja u vezu sa švercom cigareta, a jedna pošiljka iz Bara u brodu koji je nosio 146,5 tona “kleopatre” zaplijenjena je u Grčkoj.

Crnogorska carina je tada službeno tvrdila kako je odredište tih cigareta iz DKP-a bila luka Tobruk u Libiji, koja je bila u rukama terorista, a realizator izvoza bila je firma Liberty FZE iz Dubaija.

Iz DKP-a su tada negirali da rade za švercere i da je posao čist a nije bilo ni istrage.

Vukašinović je sada za “Vijesti” kazao da je Liberty FZE u Baru osnovana i registrovana u uobičajnoj i zakonskoj regulativi, kao i da je od nadležnih nakon predviđene procedure dobila dozvole za izvoz i uvoz duvana i prerađevina od duvana.

On je kazao da je njihov dugoročni plan pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori, ali da će se zasada osloniti na druge proizvođače i baviti trgovinom i izvozom.

“Naravno da sam kao neko ko je u tom biznisu veoma dugo, zainteresovan da se kompanija u kojoj radim bavi nečim što ipak poznajem malo bolje nego neke druge oblasti. Svakako da planiramo da napravimo ozbiljnu kompaniju koja ne mora biti i velika. S tim u vezi, ona će zapošljavati i neophodan broj ljudi. Sve zavisi i od toga čime ćemo se baviti. Ako bude proizvodnja, biće mjesta za veći broj radnika. Ako bude samo trgovina, onda će i broj radnika biti simboličan”, kazao je Vukašinović.

On je naveo da je lično veoma posvećen proizvodnji i da će ako bude uslova i nju pokrenuti.

“Sve zavisi od osnivača i njegovih odluka. Kao što vam je poznato, licenca za proizvodnju cigareta u Crnoj Gori košta 60.000. eura godišnje a to je zaista mnogo para. Pogotovo za manje subjekte. Dodatno, to je nešto za šta postoji zakonska procedura. Tender za proizvođača, javno apliciranje, odabir investitora,…. za šta je potrebno i dosta vremena”, naveo je Vukašinović.

On je kazao da je tržište duvanskih proizvoda ogromno, pogotovo za male kompanije.

“Nešto što je za malu kompaniju mnogo za bilo koje tržište je ‘kap u moru’. A što se tiče duvana, cigareta, proizvoda iz ovog biznisa, tu se može naći prostor. Za kompaniju u kojoj radim – uvijek. U svakom slučaju, o svim našim aktivnostima, javnost će biti blagovremeno obavještavana”, kazao je Vukašinović.

Kompanija Liberty iz Bara je u centralni registar privrednih subjekata upisana 9. juna ove godine, a u registru izvoznika duvanskih proizvoda je od  28. jula. Njena adresa je slobodna zona Luke Bar – objekat broj sedam.

Bivši poslovni partner firme Liberty iz Dubaija, Novi duvanski kombinat trebalo je prema ranijim najavama da sa proizvodnjom cigarete krene u junu, ali je zbog kašnjenja u izgradnji fabrike početak proizvodnje sada najavljen za novembar ove godine. Vlasnik novog duvanskog je kompanija BMJ Industries FZ – LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com