SKADARSKO JEZERO: Na površinu izronio potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata - Volim Podgoricu

SKADARSKO JEZERO: Na površinu izronio potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata

Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera prije neki dan je na površinu izronio potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata “Skenderbeg” i to u blizini Karuča ispod Crne Glavice.

Tako je najveće jezero na Balkanu skrivalo tajanstvenu olupinu putničkog parobroda Skenderberg potopljenog još 1942. godine.

Za vrijeme najnižeg vodostaja i najbolje vidljivosti, obično u septembru, olupina se mogla vidjeti i s površine, a ovo je prvi put da je kompletan brod izronio iz Skadarskog jezera, što i ne čudi jer je “ležao” na svega 11 metara dubine.

Ovaj parobrod je u Trstu 1916. godine izgradila brodarska kompanija Austrian Lloyd Trieste. Odmah po izgradnji parobrod kupio ga je Stefan Curani iz Skadra. Od 1924. do 1927. godine bio je u vlasništvu „Jadransko-skadarske plovidbe“, kada ga otkupljuje A.D. „Boka“, a od 1934. godine je pripao A.D. „Zetska plovidba“.

Skoro tri decenije prevozio je putnike i hranu na svakodnevnoj relaciji Rijeka Crnojevića – Skadar. U Prvom svjetskom ratu služio je Austriji, zatim Kraljevini Jugoslaviji, da bi ga početkom 1941. godine Italijani pripojili svom plovnom parku.

Dimenzije Skenderbega su 21.10 metara dužine i 5.30 metara širine. Nosivost mu je 20 tona, posadu je sačinjavalo šest članova, a pogonio ga je parni stroj od osamdeset konjskih snaga.

U partizanskoj akciji 12. februara 1942. godine, u karučkom zalivu borci bataljona ”Carev Laz” su nakon kraće borbe zarobili parobrod i potopili ga bez oštećenja, otvaranjem ventila.

Poslije rata, bila su dva pokušaja izvlačenja Skenderbega (1946. i 1952. godine), ali zbog slabe tehničke pripremljenosti, oba puta je izvlačenje bilo bezuspješno.

Ekspedicija Kluba podvodnih istraživača “Akvanaut” 1999. godine je vršila ispitivanje broda, kada je utvrđeno da se nalazi na 11 metara dubine, zaronjen u mulj. Tada je utvrđeno da je u dobrom stanju, okrenut na bok.

Tokom istraživanja mogli su se prepoznati pojedini dijelovi brodske opreme i inventara, a najzanimljiviji su bili kormilo, parni stroj i sastav ventila regulacije pare. Nadgrađe s komandnim mostom je takođe potpuno očuvano, a jasno se raspoznavao i oveći dimnjak.

Istraživanja ranijih godina otkrila su, pak, da osim ovog parobroda u jezeru ima još starih olupina.

Tako su ekipe sektora za hidrografiju (SHO) Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore iz Lepetana otkrile prije šest godina više olupina potopljenih brodova oko 30 kilometara dužine plovnog puta između Virpazara i Donjih Murića.

Između ostalog, u jezeru su pronađeni i bager, teretna barža za koju se nije znalo da je tu, kao i jedan potopljeni čamac koji je na dno Virpazarskog kanala dospio godinu prije, nakon okončanja bagerisanja i produbljivanja tog plovnog puta.

Ratni parobrod bio je posebna atrakcija za turiste koji su obilazili Skadarsko jezero, a bio je i česta “meta” stranih novinara i istraživača.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com