Ulcinjanin osumnjičen da je ratovao za ISIL - Volim Podgoricu

Ulcinjanin osumnjičen da je ratovao za ISIL

U Višem sudu u Podgorici Ulcinjanin Hamid Beharović, osumnjičen da je ratovao u Siriji za terorističku organizaciju ISIL, pred sudijom Biljanom Uskoković negirao je izvršenje krivičnog djela za koje se tereti.

Danas na glavnom pretresu, pored osumnjičenog Beharovića, saslušana je u svojstvu svjedoka njegova nevjenčana žena Emina Kerima.

Na osnovu optužnice Beharović se tereti da je 3. aprila 2015. godine do maja 2016. u Siriji izvršavao djela za koja je znao da su protivzakonita i tako učestvovao u terorističkoj organizaciji ISIL.

Otišao u Siriju misleći da je tamo za muslimane bolje

On je ostao pri izjavi koju je dao pred tužiocem.

Kako je naveo Beharović, sa ženom i maloljetnim djetetom otišao je u Siriju na osnovu priča koje su mu ispričali drugovi i na njihov poziv, smatrajući da je tamo život za muslimane bolji. Posebno ističe da je svojom voljom otišao i da niko nije vršio pritisak na njega.

Kaže da ga je pozvao drug Mirza Haklan, koji je bio jedan od ratnika ISIL-a, da dođe, rekavši mu da tamo nema rata, da je mirno i da su uslovi za život dobri.

Prvo su bili u nekom stanu u Istanbulu, a onda je po njih došao “neki čovjek” i tako su, kako tvrdi, sa skoro sto ljudi različite nacionalnosti i rase ušli u Siriju.

“Čim smo ušli u Siriju shvatio sam da nije onako kako su pričali i odmah sam poželio da se vratim nazad sa ženom i djetetom. Problemi su počeli od trenutka kada su nam rekli da je naš garant, moj drug Mirza koji je trebao da nas premjesti, ubijen. Tražio sam na sve načine da se vratimo, ali nije postojalo uslova, nijesu nas pustili zbog kako su rekli bezbjednosti jer je počeo oštar odnos sa Turskom”, kazao je Beharović.

Kako navodi on, tamo ih je preuzeo drugi garant, smjestili su ih u trošnu kuću, nijesu imali ni struje ni vode, samo povremeno.

Prema njegovim riječima i zbog lošeg zdravstvenog stanja mislio je da će mu tamo biti pogodnije.

Koristio oružje samo tri puta?

Beharović je kazao da je oružje koristio samo tri puta i da je sva tri puta bio neprecizan. Razlog zašto ne može da puca iz oružja je povreda njegovog kažiprsta kojim se povlači obarač, zbog koje nema osjećaj u prstu.

“Nijesam pucao na ljude. Prvi put sam htio samo da probam da pucam iz oružja. To je bilo kada sam bio u šetnju na brdu sa drugovima, blizu kojeg je granica sa teritorijom Kurda. Za to vrijeme moj drug je izviđao ima li mjesta da se negdje postavi izviđačnica, ja sam samo šetao sa njima”, rekao je Beharović.

Nije mogao da ratuje za ISIL jer nije ispunio tri uslova

Beharović tvrdi da nije ratovao za terorističku organizaciju ISIL i da mu to nije ni bio cilj.

“Da bi neko mogao da ratuje i pripada ISIL-u mora da ispuni tri uslova, vojnu obuku, vjersku pouku i da položi zakletvu. Ja ništa od toga nisam uradio”, naglasio je on.

Mnogi od njegovih drugova koji su bili tamo, a koji su sa teritorije balkana članovi su ISILA i njegovi su borci.

Nakon četiri mjeseca intenzivno tražio da se vrati u CG

“Nakon četiri mjeseca vidio sam da je stanje teško. Počeo sam da šaljem dopise i tražim načine da se vratim nazad. Kuća koju smo dobili nije imala ni vode ni struje. Nije bilo ni doktora. Tri, četiri puta putovao sma u druge gradove kako bih našao ljekara”, objašnjava Beharović.

Nakon nekog vremena pronašao je čovjeka, kako tvrdi, nekog čobanina, koji ih je za novac sproveo kroz minirano polje od 65 kilometara uz granicu. Drugačije nije moglo, jer je policija pucala na svakog ko pokuša da izađe.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com