DPNCG o prijetnjama Otaševiću: Premijer da se izjasni, ćutanje je znak ignorisanja ili odobravanja - Volim Podgoricu

DPNCG o prijetnjama Otaševiću: Premijer da se izjasni, ćutanje je znak ignorisanja ili odobravanja

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore(DPNCG) traži od nadležnih istražnih organa da do kraja rasvijetle prijetnje našem kolegi Vladimiru Otaševiću. Ovo prije zbog svega jer je rodbinski povezan sa funkcionerom na visokoj poziciji u državnoj vlasti,  navodi se u javnom apelu DPNCG koji potpisuje Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG.

Mojkovčanin Velizar Marković, brat premijera Duška Markovića, prijetio je preksinoć ubistvom novinarima “Dana”.

“Novinaru nudimo besplatnu pravnu pomoć i pozivamo ga da nam se obrati za pravni savjet ili zastupanje, jer imamo tim advokata i savjetnika koji pro bono pomažu DPNCG. Dosadašnja praksa ukazuje da su ovakvi slučajevi napada, zastrašivanja i prijetnji novinarima uglavnom zataškavani ili ostali neistraženi. Takođe,pozivamo premijera Duška Markovića da se javno oglasi ovim povodom jer je ćutanje znak ignorisanja ili odobravanja ekcesa, koji će baciti senku na njegovu politiku”, ističe se u apelu.

Dodaje se da Tužilaštvo ni na koji način ne smije imati otklon prema osobi koja je prijetila novinaru, jer je takvih sličajeva bilo u nekoliko predmeta brutalnog prebijanja poslenika javne riječi.

“S druge strane, apelujemo na kolege da poštuju pravila struke, da vode računa o mogućoj slaboj medijskoj pismenosti sagovornika i našoj odgovornosti za objavljene sadržaje. Da je ovo ozbiljan problem ukazuje i Evropska unija, čiji se eksperti bave time u medijskoj analizi koju pripremaju sa Savjetom Evrope. Zbog afere državnog udara i predstojećih lokalnih izbora, političke tenzije u državi su mjesecima podignute. DPNCG poziva kolege da poštuju pravila struke, da ne “vode tudje ratove” I nezakonito objavljuju lične podatke. Na političare i funkcionere apelujemo da poštuju našu profesiju, koja je u javnom interesu a ne službi političkih elita”, piše u apelu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com