Drugi Forum gradonačelnika 16+1 inicijative otvaraju premijer Duško Marković i gradonačelnici Podgorice i Pekinga Slavoljub Stijepović i Chen Jining - Volim Podgoricu

Drugi Forum gradonačelnika 16+1 inicijative otvaraju premijer Duško Marković i gradonačelnici Podgorice i Pekinga Slavoljub Stijepović i Chen Jining

Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine 16+1, zvanično će otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Markoviću petak, 15. septembra u 08:45 u Hotelu “Hilton” u Podgorici.Na otvaranju će, pored premijera Markovića, govoriti I gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kao i gradonačelnik Pekinga Chen Jiningistaknuto je danas na sastanku Organizacionog odbora Foruma, kojim je predsjedavao gradonačelnik Stijepović. Na sastanku je potvrđeno da je Forum jedinstvena prilika za promociju crnogorskih potencijala, posebno sa aspekta potpisivanja deset sporazuma o saradnji iz oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede. O njihovom značaju govori i činjenica da će njihovom potpisivanju, koje je predviđeno odmah nakon uvodnih izlaganja, prisustvovati i resorni ministri i to ekonomije Dragica Sekulić i turizma i održivog razvoja Pavle Radulovićdok će se učesnicima Foruma privrednih komora obratiti potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, rečeno je na sastanku organizacionog odbora.

Nakon zvaničnog otvaranja Foruma i potpisivanja memorandum, od 09:30-10:30 je predviđeno održavanje panela “Zeleni grad”, a od 10:50-12:00 “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta”. Za 12:10 časova je planirano usvajanje Zajedničke deklaracije i potvrda I govor grada domaćina sljedećeg Foruma 16+1, gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Biznis forum i Forum privrednih komora biće održani istovremeno, u 15:00 časova, sve u Hotelu “Hilton“.

Gradonačelnik Stijepović je na sastanku Organizacionog odbora ponovio da je, imajući u vidu da kultura i tradicija predstavljaju važne vrijednosti  društva, kao i da dobri međunarodni odnosi i partnerstva uglavnom počinju razmjenom kulturnih vrijednosti, ovaj Forum istovremeno prilika za uspostavljanje saradnje iz oblasti kulture.

U sklopu njega, planirano je za sjutra, četvrtak 14. septembar sa početkom u 18:00 održavanje Izložbe fotografija “Čudesni Peking” u Crnogorskom narodnom pozorištu kao i spektakl u vidu Koncerta Pekinškog simfonijskog orkestra, koji će biti održan sat vremena kasnije i na kojem će nastupiti sa 90 muzičara, kojima će se u drugom dijelu koncerta pridružiti i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, za koji vlada veliko interesovanje, naglašeno je na sastanku.

Značaj Foruma pokazuje I činjenica da se za njegovo praćenje prijavilo gotovo 30 novinarskih ekipa sa preko 60 predstavnika medija, od čega je pet ekipa stiglo iz Kine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com