Hrapović i u Fondu ugađao sebi sa dva auta - Volim Podgoricu

Hrapović i u Fondu ugađao sebi sa dva auta

Sindikat doktora medicine (SDM) traži da se hitno pokrene postupak i utvrdi odgovornost ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog zloupotrebe državnog novca i korišćenja dva službena vozila u privatne svrhe.

Hrapović je, prema podacima kojima “Vijesti” raspolažu, i dok je bio direktor Fonda zdravstva imao na raspolaganju dva službena vozila.

Sindikat doktora oštro osuđuje zloupotrebe i onako deficitarnih budžetskih sredstava zdravstvenog sistema, jer postoji mnogo problema u ovom sektoru za čije rješavanje je trebalo opredijeliti  novac. Grijanje sjedišta, dvozonska klima i braon-metalik boja ne bi smjeli biti prioriteti u najgorem zdravstvu Evrope”, navodi se u izjavi Milene Popović Samardžić, predsjednice Sindikata.

Takve specifikacije auta Ministarstvo je tražilo na tenderu za nabavku dva vozila.

“Vijesti” su ranije objavile da je  džip “škoda”, nabavljen na tom tenderu, registrovan na civilne tablice PG HJ 938 i  svakodnevno parkiran ispred ministrovog stana. Tamo je bila i službena “tojota” PG CG 028.
Hrapović, koji je na toj poziciji kao funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore, je prije dva dana objasnio da mu “škoda” treba za iznenadne kontrole zdravstvenih ustanova, a da je “tojota” pokvarena i da u službenoj garaži nema mjesta za nju.

“Dok su direktori primorani da reklamiraju donaciju pulsnog oksimetra čija je vrijednost između 100 i 300 eura, ministar zdravlja brigu za građane ispoljava na način što već godinama kupuje najjeftinija medicinska sredstva za njihovo liječenje, najprije osam godina sa pozicije direktora fonda zdravstva, a sada sa pozicije ministra. Sigurni smo da bi 45.000 eura potrošenih u svrhu kupovine službenih vozila mnogo više koristila Klinici za psihijatriju u Kliničkom centru i njihovim pacijentima nego komforu ionako preplaćenih javnih funkcionera i njihovih familija,” poručila je predsjednica Sindikata.

“Vijesti” su imale uvid u Hrapovićevu odluku iz 2011. godine, dok je bio direktor Fonda zdravstva. U odluci o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava, koju je on potpisao, navodi se da se “na stalnu upotrebu direktoru stavlja na raspolaganje 24 sata  “mercedes” registarskih oznaka PG CG 196 i “turan” PG BN 295.

Takvu privilegiju nema većina ministara i starješina organa, jer u odlukama o korišćenju službenih vozila objavljenih na  sajtovima državnih organa, nigdje nema monopola starješine na dva službena vozila, posebne marke i registracije.

Da li je Hrapović prepisao pravila na novoj poziciji na sajtu nije provjerljivo, jer odluka nije objavljena.

 

U SDM pitaju se kako objasniti da čovjek koji je u više navrata prekršio zakon i nanio očiglednu štetu crnogorskom zdravstvu još uvijek nije smijenjen sa funkcije Ministra zdravlja?

“I to ne samo zbog Ljekarske komore,  ne zbog duga od 70 miliona eura koji je napravio kao direktor Fonda zdravstva, već zbog “redovnih i vanrednih kontrola raznih plaćenih komisija Ministarstva zdravlja” za koje su im potrebna dva džipa,  metalik- crne ili braon boje, sa “povezivanjem telefona”, dvozonskom klimom, grijačima prednjih sjedišta, sa prtljažnikom od 695 litara i to parkirana ispred njegove kuće”, poručuje Sindikat doktora medicine.

Juče inače ispred Hrapovićeve zgrade nije bilo službenih automobila, pa ni “neispravne” “tojote”.

URA: Sramota da se vozite džipom, a pacijenti “ladom”

Sekretar GP URA Mileta Radovanić ocijenio je da  obrazloženje Hrapovića o tome zbog čega ispred kapije ima dva službena auta Ministarstva zdravlja, vrijeđa inteligenciju:

”Kako je moguće dati onakvo objašnjenje kada znamo da je vozilo svakodnevno parkirano ispred zgrade u kojoj ministar živi? Kako se kontrola zdravstvenih centara može vršiti ako se vozilo većinu vremena nalazi u naselju Malo brdo? Kako se pomenuta kontrola može vršiti ako je službeni džip parkiran ispred zgrade u radno vrijeme? Kako ministar uspijeva da pored službenog džipa “tojota” vozi još jedan službeni džip i da se oba auto navodno svakodnevno koriste? Da li su civilne tablice novom džipu “škoda” stavljene da bi auto bio manje uočljiv kada se vrši zloupotreba novca svih građana? I na kraju je li vas sramota da se vozite novim službenim džipovima a pacijente vozite “ladom” i drugima autima starijim preko dvadeset godina?”, navodi Radovanić, koji je dostavio i sliku službenog vozila jednog Doma zdravlja.

Potpredsjednik SDP i ljekar Almir Rebronja  poručio je da ministar kad god “otvori usta ili obmane javnost ili uvrijedi zdravstvene radnike”.

“Za skrivenim, nenajavljenim kontrolama nema potrebe, jer se ne prate kriminalci nego se na uobičajen i procedurama definisan način,  kontroliše rad zaposlenih u zdravstvu. Da li možete zamisliti taj strah zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi kad u kasnim noćnim satima stigne kontrola od strane Kenana u neku bolnicu, a on skriven iza neslužbenih tablica”, saopštio je Rebronja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com