PETI DAN SUĐENJA: Peti dan suđenja: “Ja pojma nemam zašto sam u pritvoru i o čemu se radi” - Volim Podgoricu

PETI DAN SUĐENJA: Peti dan suđenja: “Ja pojma nemam zašto sam u pritvoru i o čemu se radi”

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma u Podgorici, nakon što je prekjuče završeno iznošenje odbrane optuženoga  Miloša G. Jovanovića iz Smedereva. Odbranu je danas iznio optuženi Slavoljub Đorđević koji je kazao da ništa ne zna o tome što mu se stavlja na teret i da je došao u Crnu Goru prije svega zbog svoje lične tragedije i da je želio da se pomoli u manastiru Ostrog.

Tok suđenja: 

12:28 Suđenje će biti nastavljeno 20. septembra u devet sati.

12:24 Advokat Milan Petrović zatražio je angažovanje ljekara specijaliste koji će se izjasniti o nalazu sa VMA, kako bi se donijela odluka o hitnosti operacija kod optuženog, nakon čega bi sud razmotrio procesne mogućnosti u vezi sa optuženim Dikićem.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je da tužilaštvo skreće pažnju da je bilo vremena da se prati zdravstveno stanje Dikića.

“I ako je ono narušeno moglo se tada reagovati da se sa svim ovim danas ne opterećuje postupak. Tužilaštvo ostavlja sudu na ocjenu odluku o procesnom postupku”, rekao je Katnić.

Dikić je rekao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo od maja, juna. U zatvoru, kaže, postoji dokumentacija da se od tada počelo pogoršanje zdravstvenog stanja, jer je riječ o bolesti kojoj se ne može predvidjeti tok.

Dikić je rekao da trpi jake bolove, ali da ne želi da neko pomisli da namjerno odugovlači proces.

12:20 Bratislav Dikić je kazao da ne može zbog bolova da više prati suđenje. Sutkinja Mugoša je objasnila da je planirano da suđenje traje do 12.30 zbog obaveza sutkinje Pean iz sudskog vijeća.

12:16 Đorđević je naknadno pitanje advokata kazao da mu niko nije nudio da obuče uniformu crnogorske policije, da se tuče sa policijom i da učestvuje u hapšenju Mila Đukanovića. “Ja nisam sposoban za to”, kazao je Đorđević.

12:15 Đorđević je kazao da nema primjedbi na odbrane Dikića i Jovanovića jer ih ne poznaje.

Pitanja odbrane

12:13 Đorđević je kazao da ne poznaje Bratislava Dikića i Nemanju Ristića.

12:11 Sutkinja nije dozvolila da Đorđević odgovori da li je pregovarao sa tužiocem ili da li mu je tužilac nudio da prizna krivicu.

12:06 Đorđević je kazao da je bio pod velikim šokom i pritiskom kada je uhapšen i kada je iznosio odbranu pred tužiocem u noći između 15. i 16. oktobra. “Ne mogu da se sjetim šta mi je predočeno kod tužioca, samo sam rekao da ne znam o čemu se radi”, objasnio je Đorđević.

“Mnogo sam od tada zaboravio…”

Đorđević je kazao da je mislio da će skup biti u manastiru, i nadao se da će prespavati u manastiru Ostrog, a ukoliko skup bude negdje drugdje, da posle skupa ode pod Ostrog.

12:03 Đorđević je kazao da je Maksić pozvao Milana Dušića da dođe u Crnu Goru. Objasnio je da je shvatio da Branka ide sa njima kada je vidio na stanici. Đorđević tvrdi da nije pitao Maksića ko im je javio da treba da prespavaju u Podgorici, a da nikada sa Dušićem nije pričao o političkoj situaciji u Crnoj Gori.

On kaže da nikada na četničkim skupovima nije razgovarano o politici u Crnoj Gori i političkim promjenama. Đorđević kaže da ni sada ne zna ko je čovjek kog je zatekao u restoranu, da je nosio crnu jaknu i kapu, i da ne zna ko je Paja Velimirović.

12:01 Đorđević je kazao da ne poznaje Andriju Mandića. “Ja nemam pojma o tome”, kazao je on. On je kazao da ne zna ko su Eduarda Šišmakov, Širokov Eduard i Vladimira Popović.

11:56 Đorđević je kazao da on i Dragan Maksić pomažu jedan drugom i da su radili zajedno na nekim poslovima. On je rekao da ima povjerenje u Maksića i da ima česte telefonske kontakte sa njim.

On je kazao da nikoga više nije poznavao u vozu kojim je došao u Podgoricu, osim kako je naveo ranije Maksića, Dušića i Branke kojoj ne zna prezime. Đorđević nije mogao da objasni razliku između pojmova simpatizer i član.

Đorđević je kazao da “Svesrpski četnički pokret” nije uključen u propagandu protiv NATO, i da “nema pojma” šta znači panslavizam.

Pojasnio je da nije čuo šta je pričao čovjek kog je zatekao za stolom, jer je on kratko bio tu i odmah je ustao i otišao. “Ja sam došao u Crnu Goru zbog svoje tragedije, da se pomolim u manastiru Ostrog”, ponovio je Đorđević.

11:55 Đorđević je pojasnio da ne želi da odgovara na pitanja suda i tužilaca, ali da će odgovarati na pitanja odbrane.

Primjedbe odbrane na pitanja tužilaca

11:51 Advokat Medojević je kazao da su pitanja ulazila u intimu ljudi. “Ova pitanja na neki način kompromituju samo tužilaštvo”, naveo je Medojević.

11:50 Advokat Miroje Jovanović je kazao da su pitanja tužioca ideološko-medijskog konteksta i kao da su postavljanja u filmovima nakon Drugog svjetskog rata.

11:48 Advokat Radosavljević je kazao da je sudsko vijeće posljednjom odlukom suspendovalo Zakon o krivičnom postupku.

Pitanja tužilaca za Đorđevića

11:46 Đorđević je pojasnio da je tog čovjeka vidio samo kada se vratio u restoran nakon što se je bio da vidi za autobus za povratak i da se on nije zadržavao sa njima. Kazao je da nije rekao da se sretao sa njim.

11:44 Tužilac Saša Čađenović je ukazao da Đorđević u fazi istrage nije pominjao da im je u restoranu prišao neki čovjek kojeg ne zna, što je iznio danas na glavnom pretresu.

11:38 Sutkinja čita šta je Đorđević rekao kada je uhapšen 16. oktobra. “Da sam znao da je neko organizovao ove stvari koje ste mi pročitali i koje stoje u krivičnoj prijavi, ja ne bih došao u Crnu Goru”, naveo je tada Đorđević. On je tada kazao da ga je na skup u Podgorici pozvao njegov prijatelj Dragan Maksić.

Naveo je da nije pitao detalje o organizatorima skupa. On je kazao da su krenuli vozom u petak oko 20 časova, i da je bio u društvu Milana Dušića i Branke čije prezime ne zna. Kazao je da su stigli u Podgoricu u subotu 15. oktobra oko 8 ujutru.

Đorđević je naveo da su čekali u subotu da im se neko javi i da im da detalje, ali pošto im se niko nije javljao pa su išli da vide kada ima autobus za povratak. Kazao je da im je Maksić rekao da im je rečeno da nađu smještaj i da će u nedjelju dobiti sve informacije.

Dodao je da su bili smješteni iznad neke pekare, ali da ne zna tačnu lokaciju. “Ne znam da li se sa nekim sastao Dragan Maksić”, kazao je Đorđević tada. Naveo je da ne poznaje Mirka Velimirovića. Objasnio je da je Maksić rekao da će on pokriti troškove smještaja, jer on nije imao para da plati.

“Svesrpski četnički pokret nikada nije organizovao nikakav skup u Crnoj Gori, mislio sam da to organizuju četnici iz Crne Gore”, ispričao je Đorđević. Naveo je da nije koristio telefon na teritoriji Crne Gore i da nije znao da se 16. oktobra održavaju izbori. Kazao je da poznaje samo Maksića i Dušića jer su iz njegovog sela.

11:35 “Ne želim da odgovaram na dalja pitanja, jer nemam šta da kažem. Ja sam rekao svoju istinu”, kazao je Đorđević.

11:30 Nakon novog vijećanja, sud je odlučio da uskrati odbrani pravo da iznosi prigovore u toku ispitivanja tužioca. Sutkinja Mugoša je navela da će sud odlučivati koja su pitanja dozvoljena.

11:15 Sud je dao novu pauzu da bi odlučio o primjedbi advokata Jovanovića.

11:08 “O tome ne znam ništa”, kazao je Đorđević na pitanje kako djeluje Svesrpski četnički pokret. On je kazao da je išao na skupove da bi saznao nešto više o Draži Mihailoviću i da ga je samo to interesovalo.  Advokat Miroje Jovanović je iznio istu primjedbu kao advokat Petronijević.

11:05 Sutkinja je odbila zahtjeve branilaca da iznose primjedbe na pitanja tužilaca, a advokat Petronijević je kazao da je donešena pogrešna odluka.

10:48 Advokat Petronijević traži da sud ne ukida pravo odbrani na prigovore tokom postavljanja pitanje, jer to onda nema smisla. Sutkinja je dala pauzu do 11 da bi vijeće odlučilo o primjedbi Petronijevića.

10:46 On je kazao da ne zna kako djeluje taj pokret.

10:44 Đorđević je na pitanje tužioca potvrdio da je simpatizer “Svesrpskog četničkog pokreta”, ali dodao da nije član.

Ispitivanje Srboljuba Đorđevića

10:40 Đorđević je kazao da je policija došla u ponoć gdje su bili smješteni i da su uhapšeni. “Ja sam došao najviše zbog moje tragedije, ja sam izgubio dijete”, kazao je uplakani Đorđević.  Nisam ja ovdje došao da učinim neki nered, a evo sam u pritvoru. “To što mi se stavlja na teret, ja o tome pojma nemam.”

10:37 “Stalno razmišljam što sam u pritvoru. Nisam došao u Podgoricu ništa da učinim. Razbolio sam se od tuge i bolesti. Ne znam ništa o tome šta mi se stavlja na teret”, kazao je Đorđević. On je kazao da je pozvan u Podgoricu na “neko četničko slavlje”. Đorđević navodi da je odbio jer nije imao novca, ali da mu je ponuđeno da mu se plati karta i da će usput posjetiti manastir Ostrog.

10:35 Srboljub Đorđević je kazao da želi da iznese istinu. On je kazao da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Primjedbe na odbranu Jovanovića

10:26 Advokat Krpović je podsjetio da je sutkinja dozvolila pitanja za Dikića koja se tiču toga ko mu je plaćao smještaj i prevoz, a da ista pitanja nije dozvolila u slučaju Miloša Jovanovića. On je kazao da sve ukazuje da Jovanović nije 18. oktobra nije bio u Podgoricu. “Ovdje je tužilaštvo iskoristilo zdravstveno stanje ovog čovjeka i instuiralo u kom pravcu da iznosi odbranu”, navodi Krpović.

10:21 Advokat Miroje Jovanović je tražio da sud pita Miloša Jovanovića ko mu plaća smještaj i posjećuje ga te tako utiče na njega. Sud je kazao da neće postavljati to pitanje.

10:12 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da sud ili organ koji vodi postupak odlučuje je li neko lice uračunljivo. On smatra da je nehumano to što su advokati pominjali tablete Jovanoviću koji je priznao da je bio zavisnik od tableta. Katnić je naveo da ne smatra da treba vještačiti Miloša Jovanovića.

10:05 Advokat Radonja Drakulović je kazao da je odbrana Jovanovića nelogična i u cjelosti upitna, naročito s obzirom da nema zvaničnog podatka da je izašao iz Srbije i ušao u Crnu Goru.

10:01 Advokat Radosavljević je ukazao da je Jovanović naveo da je konzumirao alkohol 18. oktobra i da je mijenjao iskaz oko toga koliko je popio. On je naveo da se Jovanović pod veoma čudnim okolnostima predao. “Imamo sumnju da kod Jovanovića postoji falsifikat sjećanja i rekonstrukcije, čovjek djeluje da je pod stalnim strahom i pritiskom”, kazao je Radosavljević.

9:50 Advokat Miroje Jovanović je kazao da niko nije pitao ni Dikića ni Jovanovića kako se osjećaju. “Da li ste uočili koliki ožiljak čovjek ima od presječenih vena?”, pitao je Jovanović dodajući da mu je jako neprijatno što to mora da iznese. On se bunio zašto je morao sudu da u spisima postoji dokument koji pokazuje da on nije izlazio iz Srbije. Jovanović smatra da je ispitivan čovjek koji nije procesno sposoban i da svaki pravnik precrtava nakon što se čuje ono što je optuženi Miloš Jovanović pričao. “Na momente je izgledao gore i od Dikića”, ukazuje advokat Jovanović.

9:45 Advokat Bulatović je kazao da je protivrječan iskaz Jovanovića i da on cijeni da nije istinit. On je podsjetio da nema evidencije da je Jovanović tih dana izlazio iz Srbije. Bulatović smatra da je Jovanović uveden u slučaj da bi pružio potporu iskazu svjedoka saradnika.  On navodi da se u časovima kada je Jovanović stigao, nije moglo da se kupi ono što mu je potrebno za izvršenje krivičnog djela za koje je angažovan.

9:42 Advokat Medojević je kazao da je osnovna primjedba da okrivljeni Jovanović nije ni iznosio odbranu, već je govorio kao svjedok optužbe, ostavljajući utisak da je unaprijed pripremljen. “Ovo je bio živopisan pokušaj da se iskonstruiše nekakva veza političkog saveza Demokratski front sa ovom bizarnom pričom. Činjenica da je okrivljeni naveo da je dobio cjeduljicu sa adresom Ulica Vojislava Grujića što je adresa Nove srpske demokratije i DF sa koje su se preselili barem godinu prije u Hercegovačku ukazuje na dvije stvari:  da DF sa ovom farsom nema nikakve veze, a da autori koji su ovaj podatak preuzeli sa interneta nisu pojma imali gdje se DF nalazi”.

9:34 Advokat Krković je kazao da “smo svi bili svjesni stanja Jovanovića”, ali da sud nije htio da mu pomogne. On je protestovao zbog toga što ni danas nije dozvoljena publika.

9:30 Petronijević kaže da postoji sumnja na kompromitaciju svijesti Jovanovića. “Štitio se samo dio njegovog iskaza koji podupire iskaz svjedoka saradnika… Lice pod ovakvom sumnjom bi hitno trebalo da se podvrgne ljekarskom pregled i  vještačenju. Ovakvo lice može biti potpuno neuračunljivo, privremeno neuračunljivo u vrijeme činjenja krivičnog djela tj. krivično neodgovorno, zatim djelimično neuračunljivo, smanjenog stepena uračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnog djela i tokom glavnog pretresa”, objasnio je Petronijević.

Ukazao je da smatra da je uskraćivanjem odbrane Jovanoviću nanijeta šteta postupku.

9:25 Advokat Petronijević navodi da je sutkinja zabranila svako pitanje, što smatra nepotrebnim.

“Namjera odbrane je bila da se on ispituje na osnovu činjenica koje je iznio u odbrani”, navodi Petronijević, “Namjera nije bila da se predočava dokument, već da se pita na osnovu zapisnika.”

9:24 Advokat Petrović izjavljuje da sud krši pravo na odbranu i ne dozvoljava odbrani da postavlja pitanja. “Sud se stavlja na stranu tužilaštva i krši prava na odbranu.”

Zdravstveno stanje Dikića

9:13 Sud konstatuje da će zatvorski doktor uputiti Dikića u javnu zdravstvenu ustavnovu u kojoj postoje odgovarajući uslovi za njegovo liječenje. Sutkinja Mugoša je dodala da će nalaze dostavljene sudu proslijediti ZIKS-u i predsjedniku suda.

9:10 Advokat Dikića Goran Petronijević moli sud da ozbiljno uzme u razmatranje zahtjev o odlaganju suđenje i operaciji Dikića.

“Radi se o ozbiljnoj bolesti, što je sud mogao da vidi iz dokumentacije. Smatramo da se ovdje ne radi o mjesecima, već možda nedjeljama ili danima”, kazao je Petronijević

9:09 Optuženi Bratislav Dikić kazao je da je tačno da trpi bolove, da je primio terapiju i da nije spavao, ali traži da se suđenje ne odlaže danas.

9:05 Advokat Milan Petrović kazao je sudu da su dostavili nalaz zdravstvenog stanja Bratislava Dikića sa VMA, te da u nalazu stoji da je hirurša intervencija hitna. Traži da se Dikić hitno podvrgne intervenciji, kako bi mu se “spasio život”.

“Molim Vas da hitno preduzmete mjere, i prekinete suđenje”, kazao je advokat.

Optužnica u takozvanom slučaju “državni udar”  podignuta je protiv Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, crnogorskih opozicionih poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i protiv Bratislava  Dikića, Predraga S. Bogićevića, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušica, Dragana M. Maksića i Mihaila M. Čađenovića.

U optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića piše da je 14 osoba činilo grupu formiranu radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Prema tom dokumentu, teroristička akcija trebalo je da počne u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine.

Kao organizatori grupe označeni su Rusi, a ostali kao članovi te kriminalne organizacije…

Jovanović je tokom svjedočenja rekao da mu je  svjedok saradnik u tom slučaju Aleksandar Sinđelić kazao da ode u Podgoricu i prizna da je “polomio dva stakla” na jednom objektu.

Rekao je da nije primio poziv državnih organa.

Kod tužioca je ispričao da ga je u glavnom gradu sačekao “agent tajne službe Dragan Marković”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com