Ruski biznis i dalje jak u Tivtu - Volim Podgoricu

Ruski biznis i dalje jak u Tivtu

Ruski ekonomski interesi i dalje su vrlo prisutni u Tivtu gdje je nekoliko manjih ili većih “igrača”.

Najveći je Mihail Slipenčuk i njegova kompanija “Metropol”, koja je prije desetak godina kupila beogradsku turističku kompaniju Putnik čime je postala i vlasnik skoro cijelog najvećeg ostrva u Boki Kotorskoj – Svetog Marka u Tivatskom zalivu.

Ambiciozno najavljivani planovi te kompanije da će na ostrvu površine oko 30 hektara, na kome je  “Putnik” decenijama držao jedno od najpoznatijih naturističkih naselja u ovom dijelu svijeta, izgraditi luksuzni rezidencijalno-turistički kompleks, nijesu odmakli ni za milimetar.

Najvljivano je ukupno 93.000 kvadrata privatnih vila, apartmana i mali hotel koji je trabalo da radi pod brendom “Banyan Tree”, vrijedan 450 miliona eura.

Poznati ruski tajkun Oleg Deripaska u Tivtu je 2006-2007. bio partner kanadskog biznismena Pitera Manka u poslu kupovine i rušenja vojnog brodogradilišta Arsenal i njegovog pretvaranja u luksuzni nautičko-turistički centar i marinu za megajahte Porto Montenegro.

Deripaska je imao oko sedam odsto kapitala kompanije Adriatik Marinas u kojoj je Mank bio vodeći vlasnik, ali se ruski oligarh iz posla povukao već 2009. godine, kada su njegove akcije preuzeli Mank i ostali partneri.

Deripaska je, međutim, ostao čest gost Porto Montenegra, gdje najveći dio godine drži svoj takozvani shadow boat Sputnik, a ljeti često i 85 metarsku megajahtu Queen K.

Vlasnik dva stana u Porto Montegru je Deripaskin saradnik iz aluminijumske industrije, zamjenik direktor Rusala Oleg Muhamedšin.

Među bogatim ruskim biznismenima koji imaju nekretnine u Porto Montenegru, ali i mimo tog kompleksa je i biznismen Oleg Khuklij koji je osnivač ovdašnje kompanije “Olive Investments”.

Sa partnerom, tivatskim biznismenom Blagojem Pekovićem, Khuklij je na gradskoj plaži sagradio i prošle godine otvorio ultraluksuzni mali butik hotel “La Roche”, kategorije 5 zvjezdica, vrijedan oko 4 miliona eura.

Objekat koji je jedan od arhitekstonski najupečatljivijih u centru Tivta, ima 9 apartmana, odnosno 12 soba i površinu od preko 1.320 kvadrata, na  četiri nivoa – podrum, prizemlje i dva sprata.

Ista kompanija trenutno na atraktivnoj lokaciji, preko puta zgrade stare Opštine, gradi još jedan manji luksuzni butik-hotel, vrijedan nekoliko miliona eura.

Kompanija “Mimoza grupa”  vlasnik je placa na najatraktivnijem dijelu centra Tivta – u parku nekadašnjeg hotela Mimoza.

Lokaciju je firma čija je izvršna direktorka ruska državljanka Anastasija Lašmanova, kupila prije dvije godine zajedno sa starim hotelom Mimoza, za 6,5 miliona eura od istoimenog tivatskog HTP-a.

Stari hotel je srušen, a kompanija čeka izmjene DUP-a koje će joj omogućiti da na njegovom mjestu gradi luksuzan novi kondo-hotel veće spratnosti.

Prema nezvaničnim informacijama,  iza firme Mimoza Group  stoji   ruski biznismen Valerij Zadorin.

On je vlasnik jedne od najvećih firmi za trgovinu luksuznim proizvodima u Rusiji, kompanije “Aroma”. Zadorin je Tivtu u Krtolima izgradio luksuznu vilu na Obali Đuraševića, dok u Porto Montenegru drži svoju jahtu koja takođe nosi ime “Aroma”.

Voronkov ima tri firme, kupalište i nelegalnu marinu

U Tivtu tri firme (Movida, Yacht Voyage i Party Voyage) ima i ruski državljanin Sergej Voronkov.

Njegov plažni restoran i kupalište Movioda Beach na lokalitetu Stara Račica jedno su od „in mjesta“ za ljetnji provod, a obližnja Solila marina  koju Yacht Voyage reklamira na Internetu i sajmovina turizma, radi nelegalno, bez potrebnih papira koje treba da joj daju Morsko dobro i država. To nije spriječilo Yacht Voyage da ovdje već godinama drži nekoliko svojih jahti tipa katamaran koje iznajmljuje, kao i da na vez u svojoj nelegalnoj marini prima druga plovila.

Na kompaniju Party Voyage  registrovan je veliki 24 metra dugi katamaran  Tahiti koji je ljeti jedan od najpopularnijih takozvanih parti brodova na primorju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com