PODGORICA: Pod istragom i sadašnji i bivši zaposleni u Fab live-u - Volim Podgoricu

PODGORICA: Pod istragom i sadašnji i bivši zaposleni u Fab live-u

Inspektori privrednog kriminala  u građevinskoj kompaniji Gugi komerc provjeravaju finansijsku dokumentaciju, nakon što su iz firme Fab live protiv njih  podnijeli krivičnu prijavu  zbog prevare i falsifikovanja poslovnih spisa.

“Vijestima” je rečeno da su policijski istražitelji po nalogu podgoričkog Osnovnog tužilaštva  već  saslušali nekoliko osoba i da su osim zaposlenih u preduzeću Branislava Savića, istragom obuhvećeni i neki sadašnji i bivši službenici Fab livea.

Policajci utvrđuju ko je od njih navodno falsifikovao pojedine fakture koje su kao dokazi korišćene i u postupku pred Privrednim sudom…

Iz Gugi komerca  pokrenuli su  u tom sudu  postupak raskida ugovora o kompenzaciji sa firmom Fab live,  isplatu kupoprodajne cijene od oko 1,3 miliona eura i izmakle dobiti u iznosu od 400.000 eura.

Gugi komerc isporučivao je građevinski materijal  tokom gradnje luksuznog kompleksa Tre canne u Budvi,  čiji je investitor Fab live.

Savićeva firma traži raskid ugovora i nadoknadu štete  zato što iz druge kompanije navodno  nisu poštovali ugovor i  predali im poslovne prostore…

Ugovorom o kompenzaciji, Savićevoj firmi pripali su poslovni prostori u vrijednosti isporučene robe.

Iz Gugi komerca, međutim, tvrde  da nikada nijesu postali vlasnici poslovnih prostora, dok iz  Fab livea odgovaraju  da Savić  nije isplatio razliku u kvadratima za te prostore.

Prvostepena presuda sudije Blaža Jovanića u korist je Gugi komerca, ali je vijeće  Apelacionog suda tu odluku ukinulo  i vratilo na preispitivanje.

Između ostalog, naloženo je detaljno vještačenje dokumentacije tokom kojeg je  utvrđeno da je Gugi  neosnovano zadužio Fab live za oko 30.000 eura, radi zatvaranja finansijske konstrukcije na ime razlike u kvadratima.

Savićeva firma je  navodno ispostavila  fakture za robu koja nikada nije isporučena Fab liveu, a koju ne prate otpremnice,  koja nije potpisana i koja je bez znanja odgovornih  knjigovodstveno sprovedena.

To je bio okidač da  Fab live podnese krivične prijave zbog prevare…

“Istragom su obuhvaćeni  i neki bivši zaposleni u Fab liveu, radi utvrđivanja na  koji način su falsifikovane fakture zavedene u računovodstvu te kompanije”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak istrazi.

Pravna zastupnica Fab live Nela Anđušić rekla je da je kompanija Gugi komerc  prevarom pokušala da uspije u sporu vrijednom milion i po eura pred Privrednim sudom u Podgorici.

“Inspektori privrednog kriminala u saradnji sa Osnovnim državnim tužilastvom, posljednjih dana ispituju finansijsku dokumentaciju iz poslovanja ova dva preduzeća, postupajući po krivičnim prijavama koje je Fab live podnio protiv

Gugi komerca  i lica za koje sumnja da su učestvovala u sprovođenju falsifikovane dokumentacije, odnosno  faktura radi neosnovanog zaduženja Fab live za iznos robe koja nikada nije isporučena, kao i radova koji nisu izvršeni”, kazala je za „Vijesti“  Anđušić.

Dodala je da je Savićeva firma poznata kao učesnik u  budvanskim aferama u kojima je dokazana njihova krivica i čiji su  odgovorni bili pritvoreni…

“Smišljeno i planski pokušali su  da ostvare uspjeh u sporu kod Privrednog suda. Gugi komerc  je u toku spora kao dokaze dostavljao i fiktivne ugovore o zakupu poslovnih prostora, na ime kojih mu je u prvom stepenu dosuđena izmakla dobit gotovo pola miliona eura, što će takođe biti predmet novih krivičnih prijava, nakon rezultata dosadašnje  istrage”, istakla je Anđušićeva.

Savićeva kompanija zaključila je dva sporazuma za Specijalnim državnim tužilaštvom, kojima su  priznali da su dio budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Obavezali su se da će  Opštini Budva platiti  šest miliona eura zbog štete pričinjene tokom izgradnje koncertnog platoa na Jazu, donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu –  dva i po miliona u novcu, a  ostatak u nekretninama.

Znaće se svi koji su kanili da nas oštete

Anđušićeva je rekla   da je kompanija Fab live  odlučna da se slučaj ispita do kraja i da će u tom kontekstu pružiti svu neophodnu pomoć nadležnim organima…

“Što znači da će postupkom biti obuhvaćena sva lica za koja bude postojala sumnja da su nedozvoljenim radnjama doprinijela da Gugi komerc ostvari neosnovanu dobit na štetu Fab live u postupku pred Privrednim sudom”, rekla je Anđušićeva juče “Vijestima”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com