Uhapšen zbog pranja novca - Volim Podgoricu

Uhapšen zbog pranja novca

Po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević juče je u Budvi uhapšen Sergej Čerkasov (41), ruski državljanin sa prebivalištem u tom gradu,  zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja, rekli su nezvanično “Vijestima” izvori bliski istrazi.

Čerkasov će danas biti saslušan u Specijalnom tužilaštvu. On je osnivač i izvršni direktor preduzeća “Victory” SPB DOO iz Budve.

Krivičnu prijavu Specijalno tužilaštvu podnijeli su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i ona, pored Čerkasova, obuhvata i NN lice za koje sumnjaju da je počinilo ista krivična djela za koje su osumnjičili i ruskog državljanina i prošle sedmice uhapšenog Radovana Ž. Šćekića (29), vlasnika ugostiteljskog objekta “Točak” u Bijelom Polju.

Šćekiću je 8. septembra sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović odredio pritvor do 30 dana.

On je osumnjičen da je, od janura do oktobra prošle godine, oprao oko 53 hiljade američkih dolara.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je NN lice, kao organizator, napravilo kriminalni plan da novac koji je Čerkasov nezakonito stekao kroz poslove građenja objekata i kroz njegove nezakonite aktivnosti u Rusiji, predaje Šćekiću.

Šćekić je, od 2015. do kraja 2016. godine, iako je znao da novac potiče iz kriminalne djelatnosti Čerkasova, prenosio taj, navodno, prljavi novac iz Rusije u Crnu Goru ne prijavljujući ga nadležnim organima Crne Gore.

Tužilaštvo sumnja da je Šćekić preuzimao i novac Čerkasovove firme “Victory” i obavljao nedozvoljenu konverziju dolara u eure.

I Čerkasov i Šćekić su više desetina puta od 2015. do 2017. prelazili granicu, uključujući i putovanja u Rusiju, a potom kod crnogorskih poslovnih banaka razmjenjivali navodno prljave dolare u eure, sumnja tužilaštvo.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com