Crna Gora ima naučnike na svjetskom nivou - Volim Podgoricu

Crna Gora ima naučnike na svjetskom nivou

Crnogorski naučnici, inženjeri i fizičari dobro su obučeni i mogu biti konkurencija u akademskoj zajednici i industriji u Sjedinjenim Američkim Državama, a nivo obrazovanja koji imaju prilično je dobar, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu Džejms Valas, profesor emeritus iz oblasti mašinskog inženjerstva i direktor Burgers programa za dinamiku fluida na Institutu za fiziku i tehnologiju na Univerzitetu u Merilendu SAD.

 

Valas je Crnu Goru prvi put posjetio prije 30 godina, a sada je ponovo tu, kako bi se bavio eksperimentalnim istraživanjima turbulentnih strujanja sa kolegom i prijateljem, profesorom na Mašinskom fakultetu u Podgorici Petrom Vukoslavčevićem.

“On je prvi put došao na Univerzitet Merilend kao Fulbrajtov gostujući stipendista 1979. godine. Istraživanje koje je sproveo u mojoj laboratoriji bilo je osnova njegove doktorske disertacije na Univerzitetu Crne Gore, i to je bio osnov našeg zajedničkog kontinuiranog rada koji traje gotovo četiri decenije. Njegov pristup naučnim istraživanjima je baš kao i moj, zahtijeva znatiželju, strpljivost i istrajnost. Obojica znamo da se ništa ne postiže bez velikog napora. Važan ishod naše saradnje bio je što je profesor Vukoslavčević bio u mogućnosti da razvije laboratoriju na UCG za projektovanje, izradu i ispitivanje složenih sondi sa zagrijanim vlaknima (hot wire probes)”, ističe Valas.

Kako je naglasio, kvalitet ove laboratorije je takav da ju je nekoliko mojih mlađih kolega iz Amerike posjetilo kako bi razvili istraživačke vještine koje su mogli naučiti od profesora Vukoslavčevića.

“Važno je istaknuti da je u ovoj laboratoriji sprovedeno prvo ispitivanje termalne anemometrije u superkritičnim uslovima sa CO2. Upoznao sam dosta istraživača iz Crne Gore i svi oni su, po mom iskustvu, bili visokokvalifikovani i ozbiljni naučnici, s ciljevima istraživanja sličnim mojima”, ističe Valas.

Smatra da je nivo obrazovanja koji je njima pružen morao biti prilično dobar.

“Ipak, prilikom reforme sistema visokog obrazovanja, pazite da zadržite najbolje karakteristike starog sistema, za najbolje rezultate. Na osnovu onoga što sam čuo od dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igora Vušanovića, uviđam da postoji značajna razlika u prve dvije godine osnovnih studije. U Americi studenti tehničkih nauka, kao i svi ostali, moraju da prate predmete iz opštih oblasti kao što su istorija, društvene nauke, pisana i usmena komunikacija, jezik i književnost. Pored toga, prate predmete iz oblasti fundamentalne nauke i matematike. Samo u posljednje dvije godine studija se koncentrišu na specijalizovane inženjerske predmete. U četvrtoj ili posljednjoj godini osnovnih studija imaju priliku da se specijalizuju za određene aspekte inženjerstva”, kazao je Valas

Smatra da se naučnim istraživanjima mora prići sa znatiželjom, strpljivošću i istrajnošću, jer se, kako kaže, ništa u životu ne postiže bez velikog napora.

 

“Impresioniran sam mnogim promjenama u Crnoj Gori tokom posljednje tri decenije. Čini mi se da je mnogo napredovala i da će se taj proces nastaviti u budućnosti i da će svi osjetiti promjene na bolje. Vaša zemlja ima mnoga bogatstva i potencijale, naročito ljepotu obale i planina. Nadam se da će građani zajednički nastojati da zaštite i očuvaju ovu ljepotu za generacije koje će nas naslijediti”, naveo je Valas.

Biografija

Profesor Džejms Valasjevisokoobrazovanje stekao na Institutu za tehnologiju u Džordžiji, a doktorsku diplomu stekao je na univerzitetu u Oksfordu 1969. godine.

Bio je istraživač u Maks Plank institutu za dinamiku fluida, sve dok se nije priključio Univerzitetu u Merilendu 1975. godine.

Tu je obavljao funkciju direktora programa poslijediplomskih inženjerskih studija, a osnivač je i direktor više naučnih, tehnoloških i društvenih programa uključujući Gemstone Honors program za dodiplmski timski istraživački rad.

Bavi se eksperimentalnim istraživanjima turbulentnih strujanja, posebno razvijanjem tehnika za mjerenje gradijenata brzina u turbulentnim strujnim poljima koja radi zajedno sa prof. dr Petrom Vukoslavčevićem sa Mašinskog fakulteta Univerziteta CrneGore.

Trenutno radi istraživanje koja imajuzacilj razumijevanje strukture i dinamike turbulentnog graničnog sloja, koristeći masivne kompjuterske simulacije.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com