NOVI EKOLOŠKI INCIDENT: “Jedni druge ne možemo da primijetimo, grad se ne vidi od prašine” - Volim Podgoricu

NOVI EKOLOŠKI INCIDENT: “Jedni druge ne možemo da primijetimo, grad se ne vidi od prašine”

Oblaci prašine, koje jak vjetar raznosi sa deponije pepela i šljake Termoelektrane Pljevlja na Maljevcu prekrili  su juče Zbljevo i druga okolna sela, a čestice prašine završavale su i u centru grada.

Mještanin Zbljeva Vladimir Stanimirović kaže da su i ranije velike količine prašine prekrivala obližnja imanja, ali da je juče “prevršilo svaku mjeru”.

“Svaki dan je užasno, ali ovo danas je prevšilo svaku mjeru. Danas jedni druge ne možemo da primijetimo, čitav grad se ne vidi od prašine. Bili na pomenu nismo mogli u groblju da izdržimo zbog velike količine prašine koja para oči. Niko od lokalne uprave da se oglasi i da bilo šta kaže i da upozori građane na opasnost koja nam prijeti od deponije.  Tražimo od  premijera Markovića da prvi put kada dođe u Pljevlja obiđe deponiju Maljevac i okolinu i  vidi u kakvim uslovima živimo, kada to neće da uradi niko iz lokalne uprave.  Ovo je nemoguće više izdržati”, rekao je Stanimirović.

On kaže da na Maljevcu nema takozvanog vodenog ogledala te da se svakodnevno izvode radovi na deponiji, ali da oni ne znaju o čemu se radi.

Stanimirović kaže da će mještani morati nešto da preduzmu kako bi se zaštitili, ali da će sačekati nekoliko dana kako bi sačekali da li će nadležna inspekcija sankcionisati odgovorne za ovakvo stanje.

Odlagalište Maljevac je  je svega stotinak metara udaljena od najbližih kuća.

Stanimirović kaže da  je pričinjena velika šteta na imanjima, vrtovima i voćnjacima  mještana koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane.

Ne znam ko će nadoknaditi poljoprivrednicima štetu koja je nanijeta ovom ekološkom katastrofom. I elementarne nepogode su lakše nego ovo što nam se dešava. Šta će poljoprivrednici sa svojim proizvodima. Samo mogu da počupaju kupus i ostalo povrće i da bace“, ističe Stanimirović.

Tvrdi da niko ništa nije preduzeo kako bi zaštitio mještane koje truje prašina sa Maljevca.

„Ovo je nevjerovatno da niko od nadležnih u EPCG,  Opštini Pljevlja, a posebno ekološka inspekcija   ništa ne preduzimaju, da nas zaštiti. Niko se ne oglašava da bar upozori roditelje da djecu ne izvode napolje, da zatvore vrata prozore kako bi djecu koliko toliko spasili od ovakvog stanja, dok se bar ne smiri vjetar koji nosi oblake prašine. Svi su zažmurili da im prašina ne uđe u oči, ćute i trpe, da se ne bi kome zamjerili. Iz EPCG će vjerovatno kao i mnogo puta do sada kazati da oni nisu krivi već vjetar koji duva“, ističe Stanimirović.

Ističe da su se više puta obraćali i protestovali zbog problema koje im stvara deponija Maljevac, ali da do danas niko ništa nije preduzeo.

“Protestovali smo, čak nas je i policija privodila,  protiv nas su podnošene i krivične prijave, a mi samo tražimo da postupe po zakonu. Moraju da urade rekultivaciju deponije, a ako misle na njeno proširenje da isele selo Zbljevo. Druge mogućnosti nema. Mi smo još prije 15 godina govorili da će deponija Maljevac nadvisiti grad i da će sva prašina ići na centar grada, što se sada dešava a tada to niko nije za ozbiljno shvatao“, kazao je Stanimirivić.

Tvrdi da su prije dvije godine na zahtjev EPCG dali pismenu saglasnost da se uradi eksproprijacija zbog proširenja deponije Maljevac, ali od tada ništa nije rađeno po tom pitanju.

Tada su nam rekli da će to biti za mjesec ili dva, a proljetos da će do juna biti sve riješeno, ali ništa od njihovih obećanja nije ispoštovano“, ističe Stanimirović.

Građani Pljevalja žrtve su nemara nadležnih organa, saopšteno je iz opštinskog odbora Demokratske Crne Gore.

“Oblaci prašine sa odlagališta pepela i šljake kod Termoelektrane Pljevlja i rudničkog kopa prekrili su grad. Došli smo u situaciju da naše zdravlje zavisi od uticaja vjetra i vremenskih prilika. Da li je moguće da se u 21. vijeku jedan narod prepušta uticajima prašine i potpuno zagađenog vazduha”, piše u saopštenju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com