U Podgorici završen Šesti međunarodni festival lutkarstva - Volim Podgoricu

U Podgorici završen Šesti međunarodni festival lutkarstva

 

Šesti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2017, koji se održavao od 13. do 17. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je zatvoren u nedjelju veče proglašenjem nagrada Festivala i koncertom podgoričke senzacije KIC Pop hora.

 

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi “Basne iz senke” u izvođenju kragujevačkog Pozorišta za decu.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Biserki Kolevskoj za režiju predstave “Basne iz senke”, u izvođenju ansambla Pozorišta za decu iz Kragujevca.

Nagrada za najbolju dramaturgiju ”Dragan Radulović” dodijeljena je Emiliji Mrdaković za dramaturšku obradu teksta ”Romeo i Julija” Vilijema Šekspira u istoimenoj predstavi, u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Svili Veličkovoj za lutke u predstavama ”Basne iz senke”, Pozorišta za decu Kragujevac i ”Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Dijani Prvanovoj za scenografiju u predstavi “Petar Pan”, Teatra za djecu i mlade iz Skoplja (Makedonija).

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Jovanu Obradoviću za muziku u predstavi “Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su: za dramske uloge: Jeleni Simić i Vuletu Markoviću za uloge Julije i Romea u predstavi “Romeo i JulijaGradskog pozorišta Podgorica, za animaciju lutke: Tatjani Pavlovskoj Kočovskoj za ulogu Zvončice u predstavi “Petar PanTeatra za djecu i mlade iz Skoplja i za animaciju: Dariji Nešić, Milošu Milovanoviću, Milomiru Rakiću i Vladimiru Đokoviću za uloge u predstavi ”Basne iz senke”, kragujevačkog Pozorišta za decu.

Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu “Romeo i JulijaGradskog pozorišta Podgorica.

O nagradama Festivala odlučivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Miroslav Radonjić, magistar teatroloških nauka, autor, priređivač i urednik brojnih knjiga iz oblasti teatrologije – Srbija, Mensura Vanja Popović, članica Pozorišnog savjeta i bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica i Dubravka Drakić, glumica i takođe, bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica.

Moram da naglasim da me posebno čini srećnim što smo odluke donijeli jednoglasno. Bilo je vrlo dobrih mišljenja i izvanrednih analiza. Mislim da je vrlo značajno što se dodjeljuje i nagrada za dramaturgiju jer se tako okreće fokus budućnosti festivala prema tome da se vodi računa i te kako o dramaturgiji jer iz dobrog pristupa dobrom tekstu se mora roditi dobra predstava. Veliku sam radost iskazao i pred kolegama i pred publikom jer nema ničeg ljepšeg nego kada publika ovako reaguje na odluku žirija, na naše zadovoljstvo, što znači da nismo pogriješili. Ovaj festival je važan prije svega što nosi sa sobom elemenat obrazovnosti i bio bih jako srećan kada bi se neke od predstava prikazivale i van Podgorice. Vidjeli smo tokom predstava kako su mladi reagovali što znači da su željni onoga što im je blisko i onoga što im treba, a čini mi se, bez obzira na to što drugi okreću glavu od nas, da na kulturi sve počiva”, kazao je predsjednik stručnog žirija Miroslav Radonjić.

 

Članovi dječijeg žirija bili su podgorički osnovci: Dina Nikolić – predsjednica, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Viktor Vukčević, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Marija Adamović, Ksenija Babović, Mina Tomašević, Manja Dragojević, Ivan Đakonović, Jovana Magdelinić, Janja Ćetković i Ognjen Novosel.

Program svečanog zatvaranja vodila je ugledna novinarka Emina Hodžić Knežević. Zahvalivši se djeci na svemu što su podarila glumcima i organizatorima tokom predstava, Emina im je poručila: „Proveli smo zajedno pet velikih dana: djeca, lutke, radost i ljubav. To jedno bez drugog ne ide. Znam da vam je bilo lijepo, znam jer to i kazujete i pokazujete. I riječima i osmijesima i pljeskanjem i pjevanjem. I baš zato, draga djeco, baš zato što ste vi razlog postojanja ovog festivala, što ste najvažniji u cijelom svemiru, dodjeljujemo vam ova srca, da to nikad ne zaboravite”.

KIC Pop hor je još jednom oduševio podgoričku publiku svojim repertoarom poznatih hitova popularne muzike, a posebno iznenađenje bilo je izvođenje himne Festivala. Specijalno za ovu priliku pridružila su im se djeca solisti Jovan Aleksić, Katarina Radulović, Lorena Janković i Komnen Vuković.

 

Na ovogodišnjem Festivalu predstavile su se glumačke trupe iz 5 zemalja. Crnu Goru predstavljalo je Gradsko pozorište Podgorica koje je izvelo predstavu „Romeo i Julija”. Iz Turske na Festival je stigao Teatar Tempo iz Ankare sa predstavom „Bremenski muzikanti”. Makedoniju je predstavljao Teatar za djecu i mlade iz Skoplja koji je odigrao predstavu „Petar Pan”. Predstavnici Srbije bili su članovi ansambla kragujevačkog Pozorišta za djecu sa predstavom „Basne iz senke”. Pozorište Karanfil predstavljalo je Španiju sa predstavom „Sedam jarića”.

 

Tokom 5 dana Festivala u predstavama je uživalo preko 3000 mališana i njihovih roditelja.

I ove godine ulaz na sve sadržaje Festivala bio je SLOBODAN.

Ovogodišnji Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Ministarstvo kulture, Nacionalna turistička organizacija, Turski kulturni centar „Yunus Emre”,  KIC „Budo Tomović”, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osiguranja, kompanija Čelebić, Hipotekarna banka, Universal Capital banka, Jugopetrol, Delta City i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Fotografije i medijski materijali Festivala mogu se preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, koji je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com