OBJAVLJENI DETALJI: Stravična tragedija u kojoj je stradalo troje djece - Volim Podgoricu

OBJAVLJENI DETALJI: Stravična tragedija u kojoj je stradalo troje djece

Beživotna tijela dvogodišnjeg Nikole i osmomjesečne Isidore, preostalo dvoje od troje djece Marije Stefanović i Zorana Ramadana koja su nastradala u stravičnom požaru u kući u Štrosmajerovoj ulici 25 u Vajskoj kod Bača, pronađena su juče oko podneva na zgarištu sobe. Tijelo dječaka nađeno je kod vrata, pa se pretpostavlja da je Nikola pokušao da izađe napolje, dok je malena Isidora bila na podu pored kreveta. Vjeruje se da je i ona, iako je imala samo osam mjeseci, osjetila da joj prijeti opasnost. Četvorogodišnja Nikolina, najstarije od troje djece Marije i Zorana, bez znakova života nađena je u subotu.

Obdukcijom je utvrđeno da se Nikolina ugušila od dima, a pretpostavlja se da je isti uzrok smrti i dvoje mlađe djece. Šta je bio uzrok požara, pokazaće istraga.

Nijemi od bola, neutješni roditelji nemoćno gledaju u kuću u kojoj je nastradalo troje njihove nejači. Nemoćno sliježu ramenima i kroz suze  kažu da im nije poznato zbog čega je u subotu ujutru buknula vatra. Pretpostavljaju da su krive trošne električne instalacije, ali tek poslije vještačenja će se znati šta je prouzrokovalo tragičan požar.

Foto D. Dozet

“Tog jutra sam prije polaska na posao skuvao kafu”, prisjeća se Zoran trenutaka prije tragedije.

“Nikola je došao do mene i tražio da mu sipam mlijeko, a ubrzo se sa istim zahtjevom pojavila i Nikolina. Dao sam im mlijeko, poslije čega su ponovo otišli u krevet i zaspali. Nijesu htjeli da im uključim televizor da gledaju crtaće. Najmlađa Isidora je spavala”, proča on za Novosti.

Zoran je poslije toga otišao na posao, a nešto kasnije, supruga mu je javila najcrnju vijest, da gori kuća koju su iznajmili prije godinu dana, i da je svo troje djece u njoj.

“Došao sam najbrže što sam mogao, pokušao sam da uđem, ali nisam mogao od plamena i dima. Kad sam razbio prozor, buknuo je još jači i veći plamen”, nastavlja otac.

“Vatrogascima sam govorio da gase najprije u prvoj sobi, u kojoj su bila djeca. Da su me poslušali, možda sam mogao, ako ne sve troje, onda da bar spasem jedno dijete”, kaže on.

Pogleda prikovanog u zgarište kuće, Marija, koja je u trećem mjesecu trudnoće, kaže da je sama pokušala da spase svoju djecu, ali da joj komšinica nije dozvolila da uđe u plamen. Neutješna majka kaže da na šporetu ništa nije bilo, da sebi ni kafu nije skuvala, već je, dok je troje mališana spavalo, otišla da nahrani piliće.

“Nikada ih nisam ostavljala same, Uvijek sam ih vodila sa sobom ili zvala brata da ih pričuva dok se ne vratim. Nikolina je ovog septembra krenula u vrtić, mnogo se tome radovala, a Nikolu je to čekalo dogodine. Najmlađa Isidora nedavno je počela da izgovara prve riječi, zvala je tatu. Planirali smo da ih uskoro sve troje krstimo, a onda nas kao grom iz vedra neba pogodi velika nesreća”, kaže ona.

Električne instalacije u kući, u kojoj je živjela petočlana porodica, bile su dotrajale, a da od njih prijeti opasnost, Zorana su upozorili i električari.

“Prije dva mjeseca su bili iz “Elektrovojvodine” da zamijene kablove od bandere do kuće”, objašnjava Zoran. “Pogledali su strujomer i instalacije u kući i rekli da se moraju popraviti. Namjeravali smo da to uskoro uradimo, ali nam se, nažalost, dogodila ova užasna tragedija”.

Troje mališana porodice Ramadan sjutra će biti sahranjeno na pravoslavnom groblju u Vajskoj. Nikolinino tijelo još nijesu uzeli iz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu, a u ovu instituciju juče su na obdukciju odnijeta i tijela dječaka i djevojčice.

Novosti.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com