SE o stanju u CG: Sklad kvare političari, mediji i sveštenici - Volim Podgoricu

SE o stanju u CG: Sklad kvare političari, mediji i sveštenici

Crna Gora je generalno dobar primjer multietničke tolerancije, uprkos povremenim netolerantnim izjavama političara, medija i sveštenika, navodi se u novom izvještaju Komisije za borbu protiv rasizma Savjeta Evrope.

U novom izvještaju o Crnoj Gori za period 2012-2017. godine, koji je danas objavila Komisija Savjeta Evrope za borbu protiv rasizma, pohvaljuju se vlasti zbog unapređenja zaštite od zločina iz mržnje, osnaživanja ombudsmana i poboljšanja položaja Roma. Ipak, LGBT osobe i dalje su meta nasilja, Romi su i dalje u riziku od socijalne isključenosti i segregacije, i ne postoje pouzdani podaci o zločinima iz mržnje.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je pozdravila uvođenje u zakonodavstvo nove odredbe kojom rasistička i homo/transfobična motivacija postaje otežavajuća okolnost, a zakonom se zabranjuju rasna diskriminacija i govor mržnje. Ombudsman je ovlašćen da istraži žalbe, kao i da inicira sudske postupke i učestvuje u njima.

U Izvještaju ECRI naglašava se da je uveden postupak kasnog registrovanja rođenja, čime se reguliše pravni status interno raseljenih Roma koji nemaju lična dokumenta. Više od polovine romske djece pohađa osnovnu školu; učenici dobijaju školski pribor, knjige i finansijsku pomoć za prijevoz i topli obrok. Alternativni smještaj obezbijeđen je za stanovnike kampa Konik, koji se sada zatvoren, u skladu sa prethodnom preporukom ECRI.

Međutim, uprkos postignutom napretku, neka pitanja i dalje izazivaju zabrinutost.

Ne postoje pouzdani podaci o govoru mržnje i nasilju motivisanom na mržnju. Novo zakonodavstvo o krivičnim djelima protiv mržnje rijetko se primjenjuje zbog nedostatka stručnosti između policije i pravosuđa.

“Borba protiv rasističkog govora mržnje i nasilja je od najveće važnosti da se obezbijedi da se ljudsko dostojanstvo svih ljudi poštuje u potpunosti”, rekao je predsjedavajući ECRI-a Kristijan Ahlund.

“Mali broj gonjenja rizikuje slanje pogrešnog signala koji bi mogao stvoriti kulturu nekažnjivosti.”

Iako je postignut određeni napredak u poštovanju LGBT prava i prihvatanja LGBT osoba, oni su i dalje najčešći cilj govora mržnje i nasilja, uključujući i rukovodioce crkve na visokom nivou.

Nacionalne strategije za Rome nijesu u potpunosti realizovane i situaciju romske zajednice i dalje karakteriše visok nivo isključenosti iz društva. Stopa osipanja iz škole i dalje je visoka, a pristup zapošljavanju alarmantno nizak.

Uprkos nastojanjima da se zatvori kamp na Koniku putem izgradnje stambenih jedinica, Romi koji žive u tom području i dalje su izloženi riziku od segregacije. Njihova integracija u društvu i dalje izmiče, navodi se dalje u Izvještaju.

ECRI daje brojne preporuke crnogorskim vlastima, uključujući sljedeće dvije, koje bi trebalo sprovesti kao prioritetne i koje će se pratiti tokom dvije godine: uspostavljanje sveobuhvatnog sistema prikupljanja podataka o rasističkom i homo/transfobičnom govoru mržnje i nasilnim incidentima; kao i institucionalizacija i povećanje broja romskih medijatora/asistenata na predškolskom i osnovnoškolskom nivou kako bi se osiguralo prisustvo romske djece i smanjio rizik od napuštanja škole.

Ostale preporuke obuhvataju obuku policije i zaposlenih u pravosuđu u primjeni zakona protiv mržnje; preduzimanje mjera za borbu protiv govora mržnje na internetu; donošenje izmjena i dopuna zakona protiv diskriminacije radi suzbijanja javnog finansiranja organizacija i političkih partija koje zagovaraju rasizam, saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom kako bi se ispitalo kako bi crkva mogla da iskoristi svoj moralni stav da spriječi govor mržnje i borbu protiv njega, uključujući govor mržnje protiv LGBT osoba; usvajanje integrisanog pristupa stambenom pitanju Roma koji se ne bi ograničavao na građevinske projekte već bi uključivao mjere za borbu protiv segregacije i omogućavanje pristupa zapošljavanju, obrazovanju i odlučivanju; kao i zapošljavanje srazmjernog broja Roma u državnoj službi.

Izvještaj je pripremljen nakon ECRI-ove posjete Crnoj Gori u oktobru 2016. godine i uzima u obzir događaje do 23. marta 2017. godine, osim tamo gdje je izričito naznačeno.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com