LEKIĆ: Još nijesam odlučio hoću li biti kandidat za predsjednika - Volim Podgoricu

LEKIĆ: Još nijesam odlučio hoću li biti kandidat za predsjednika

Bojkot nije uzrok, već posljedica. Bojkot je preostalo demokratsko sredstvo da se politički sistem dovede u stanje regularnosti, da zemlja izađe iz duboke institucionalne krize, a u interesu građana ove zemlje, rekao je u intervjuu za Dan predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

On je kazao da su uslovi za prekid bojkota poznati.

“Puna istina o državnom udaru, demokratski dogovor o održavanju novih izbora u razumnom roku i definisanje izbornih uslova zajedničkim radom vlasti i opozicije”, ponovio je Lekić.

Imali ste sastanke sa evropskim i američkim zvaničnicima na kojima ste razgovarali o političkoj situaciji u Crnoj Gori. Kakav je Vaš utisak nakon tih sastanaka?

Prvo, mi u Demosu, a razumije se i ja lično, ne dijelimo spoljnopolitičku praksu ovdašnjih vlasti da zemlja primarno treba da se prilagođava geopolitičkom tržištu, mjereći trenutni odnos snaga na njemu. U ovoj fazi čak s ciljem da se i ovdašnji nosioci kriminala i korupcije pojave sa evroatlantskim licem. Da li će to i do kraja uspjeti, ostaje da se vidi. I to jeste pitanje za više adresa. To jeste i pitanje kredibiliteta svih učesnika.

Naše poimanje spoljne politike se dijelom zasniva na uvažavanju odnosa snaga na međunarodnom planu, ali prije toga na vrijednostima međunarodnih pravila.

Vraćajući se direktnije vašem pitanju, ostaje da se vidi kakav će nastavak imati susreti opozicionih predstavnika sa evropskim i američkim partnerima. Dobro bi bilo da ti susreti ne budu samo osnov za diplomatske izvještaje koji bi statistički svjedočili o nečijim radnim aktivnostima. Želim da vjerujem da ti susreti, makar se odviJali u vrlo opreznim formama, vode podsticaju da se nađu rješenja za izlazak iz duboke političko-institucionalne krize.

Teško je povjerovati da neko ozbiljan može misliti da parlament nastao u sjenci državnog udara, parlament koji predstavlja pola građana ove zemlje, može donositi legitimne odluke u interesu svih građana zemlje.

Pritom, i to stalno ponavljamo, bojkot nije uzrok, već posledica. Bojkot je preostalo demokratsko sredstvo da se politički sistem dovede u stanje regularnosti, da zemlja izađe iz duboke institucionalne krize, a u interesu građana ove zemlje.

Šta konkretno treba da bude ispunjeno da Demos prekine bojkot parlamenta?

To su tri poznata i javno odgovorna zahtjeva: puna istina o državnom udaru, demokratski dogovor o održavanju novih izbora u razumnom roku i definisanje izbornih uslova zajedničkim radom vlasti i opozicije.

Vjerujete li da je bliža saradnja u opoziciji moguća, imajući u vidu brojne međusobne optužbe i teške riječi u opozicionom bloku?

Međusobne optužbe i teške riječi, takmičenja za takozvane liderske pozicije, loša su i neozbiljna praksa. Time se objektivno nanosi šteta opoziciji. Vlastje, naravno, time zadovoljna. Ona bi zapravo bila najzadovoljnija kada bi opozicija stvarno i generalno postala politički suicidna. Opozicija u Crnoj Gori jeste u nekim elementima programskim, ideološkim, nacionalnim, pa sve do stila djelovanja u javnom životu različita. Ako je tako, onda razlike treba priznati i poštovati. Treba se boriti za postizanje mogućeg zajedničkog imenitelja, makar on bio i najmanji mogući imenitelj opozicione saradnje. Taj imenitelj treba prvo utvrditi, a zatim dosledno poštovati. Demos će tom realnom dogovoru, bez nametanja i jeftinih medijskih promocija, davati doprinos podstičući atmosferu uzajamnog uvažavanja i razumijevanja u opoziciji.

Nakon nedavnih dešavanja u stranci, kakvi će biti dalji potezi Demosa?

Ta dešavanja, ili, preciznije, pokušaj nestatutarnog, podmuklog, farsičnog puča u stranci, kojim se gotovo nevjerovatno htjelo smiJeniti, i to odjednom predsjedništvo, predsjednik i glavni odbor stranke, a da se prethodno na tim tijelima nijednom ne pokrene, raspravi i glasa takva inicijativa, sve je to sada za nama. Iako su kroz negativan publicitet u javnosti objektivno napravljene štete stranci, Demos je iz svega izašao osnažen, svjestan svojih demokratsko-građanskih potencijala. Takođe, izlazi sa kvalitetom jasnije, izvorne političke profilacije, sa dinamičnijim, kolegijalnijim i disciplinovanijim radom u samoj stranci. Zato su naši dalji potezi usmjereni ka novom zamahu stranke, koji je, zapravo, uveliko i započeo.

Hoće li Demos nastupiti na lokalnim izborima na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima na jesen?

Uprkos specifičnom trenutku stranke, namjeravamo da nastupimo na lokalnim izborima na jesen.

Da li biste prihvatili da budete kandidat za predsjednika Crne Gore na izborima iduće godine?

Nisam donio takvu odluku. Javno sam već saopštio da dajem prednost koordinaciji u opoziciji s ciljem da kolektivno predložimo zajedničkog kandidata opozicije. Ukoliko to ne bude moguće, stranke će biti dužne da razmotre mogućnost određivanja svojih kandidata. To važi i za Demos.

Po Vašem sudu, postoje li sukobi i kriza u DPS-u i mislite li da će Đukanović biti predsjednički kandidat te stranke naredne godine?

Ja to ne znam, niti sam, vjerujte mi, u nekoj psihozi velikog iščekivanja. Na njima je da sve to učine javnim. Nisam pristalica sagledavanja realnosti u crno-bijelim slikama, pa ni u strukturama vlasti. Želim da vjerujem da tamo postoje i snage koje žele da se crnogorska država gradi na demokratskim i civilizovanim pravilima, a ne na propagandnoideološkom mitu crnogorske države koji bi vječno sakrivao nosioce kriminala i korupcije.

Drugim riječima, pored legitimne obaveze da se javno konfrotiraju oko otvorenih pitanja, i pred vlašću i pred opozicijom je zadatak da se prestane sa bukom, podmetanjima i histerizacijom javne scene, Taj stil je primarno nametnut od vladajuće elite tokom dugog perioda njenih nacionalnih i državnopravnih promjena. Opozicione snage, kako političke, tako i one formalno vanpolitičke, ne treba, po svemu sudeći, da prihvate takav način borbe.

U protivnom, trošenje energije u fubim sukobima i beskompromisnost ostaju na neki način autobiografska crta i ontološka bolest nacije. Na kraju, sve na štetu građana. Ukratko, ne znam da li ima krize u vladajućoj stranci, U slučaju da ima, mislim da bi to potencijalno moglo biti dobro i za samu tu stranku i za zemlju.

Dan

1 komentar

  1. I’m curious to find out what blog platform you have been working with? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d like to find something more secure. Do you have any solutions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com